Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Belarus: forțele de represiune nu reușesc să stopeze protestele. Ce urmează?

belarus.png

O tânără protestatară ridiculizează o statuie simbol al puterii lui Lukashenko, Minsk, Belarus, 16 august 2020
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Mesajele de intimidare transmise de Lukașenko sună tot mai mult ca o admitere a propriei neputințe, comentează Le Monde.  Nu numai că amenințarea nu mai funcționează, ci pare să alimenteze mișcarea de protest:

La trei săptămâni de la realegerea sa frauduloasă, pe 9 august, președintele a părut că vrea să fluiere sfârșitul jocului.

Forțele de represiune au primit ordin să împiedice formarea unui miting. Desfășurată în stradă și sprijinită de vehicule blindate, poliția a încercat duminică dimineața să blocheze diferitele marșuri care se deplasau spre Piața Independenței. Însă oamenii s-au repliat în alte zone ale orașului”.

Și BBC remarcă faptul că, în cele din urmă, polițiștii nu au putut opri protestul:

Ce se va întâmpla mai departe în Belarus depinde de mulți factori: de determinarea protestatarilor în a continua să iasă în stradă; de menținerea loialității forțelor de securitate față de  Lukașenko; dar și de deciziile care vor fi luate luate mai la Est - la Kremlin. Vladimir Putin a precizat deja că urmărește cu atenție evenimentele din Belarus”.

Un comentariu din ziarul Les Echos se referă la influența crizei coronavirusului asupra regimurilor autoritare:

Contrastul dintre timpul puterii și cel al societății a devenit pur și simplu prea mare în Belarus. Și criza Covid-19 ar fi putut ajuta la aprofundarea acestui proces de divorț. Virusul nu promovează, ca atare, democrația sau regimurile autoritare. Pe de altă parte, îi slăbește pe liderii a căror incompetență devine clară. Declarațiile lui Lukașenko despre „jocul de hochei pe gheață ca fiind cea mai bună formă de protecție împotriva virusului” și, mai important, deteriorarea situației economice, au întărit dorința unei majorități de a pune capăt unui regim îmbătrânit, cu o expresie din ce în ce mai caricaturală. "

Pentru The Atlantic elementul central al succesului mișcării a fost capacitatea sa de a valorifica rețelele sociale. Iar când platformele tradiționale au devenit mai puțin fiabile, fiind blocate de autorități, protestatarii au apelat la Telegram.

”Serviciul de mesagerie criptat, care a fost la fel de popular în mișcările amorfe din Catalunya și Hong Kong, a jucat un rol esențial în organizarea protestatarilor și diseminarea informațiilor pe orizontală.

Dintre zecile de canale Telegram dedicate mișcării din Belarus, cel mai popular, NEXTA, care înseamnă „cineva” în bielorusă, are peste 2 milioane de abonați -  semnificativ pentru o țară de 9,5 milioane de oameni”.

 

Oficial ceh, amenințat de China

Președintele Senatului ceh, Milos Vystrcil, a fost amenințat de oficiali chinezi  va „plăti un preț mare” deoarece a început duminică o călătorie oficială în Taiwan.

Rețeaua americană CNBC transmite că Vystrcil nu a răspuns direct criticilor Chinei. El a precizat doar că „Libertatea și democrația sunt baza principală a prosperității”.

Vystrcil urmează să se întâlnească cu președintele Tsai Ing-wen și se va adresa parlamentului din Taiwan înainte de a părăsi insula, în cursul zilei de vineri.

China consideră Taiwanul o provincie separată neeligibilă pentru relațiile de la stat la stat.

”Președintele ceh Milos Zeman s-a pronunțat pentru legături comerciale și politice mai strânse cu China, de când a preluat mandatul în 2013. Dar eforturile sale au fost lovite de mai multe planuri de investiții eșuate și de rezistența cehă față de implicarea companiei Huawei în dezvoltarea rețelelor de telecomunicații de generația următoare”, spune CNBC.

Deutsche Welle amintește că Republica Cehă nu are relații formale cu Taiwanul, dar țara din Europa Centrală este a patra cea mai mare destinație pentru de investițiile din Taiwan, după Germania, Țările de Jos și Regatul Unit.

China consideră Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu și a promis că într-o bună zi îl va lua cu forța, dacă va fi necesar.

Beijingul reacționează mereu cu ostilitate la orice încercări ale guvernelor străine de a recunoaște sau de a genera schimburi oficiale cu Taipei.

 
Revista presei internaționale din 1 septembrie 2020