Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pandemia ia o întorsătură complet atipică în India

Gigantul din Asia de Sud înregistrează acum peste 90.000 de cazuri noi de contaminare pe zi și tocmai a întrecut Brazilia, scrie Courrier International, citând presa locală.

Cifra de 90.000 de cazuri depistate în India duminică este deja un record mondial, avertizează ziarul economic Mint.

Și , pe măsură ce numărul testelor crește semnificativ (în jur de un milion se efectuează pe zi), India ar putea vedea o creștere suplimentară a cazurilor, estimează Hindustan Times.

„Traiectoria răspândirii pandemiei în India este unică în lume, dar nu este genul de specificitate cu care să fii mândru - nicio altă țară nu a înregistrat până acum peste 80.000 de cazuri într-o singură zi”, continuă ziarul.

În timp ce unele țări așteaptă acum sosirea unui vaccin pentru a stopa această criză istorică, India mizează pe obținerea imunității colective în câteva luni  - adică un număr atât de mare de oameni să fie infectați, încât virusul să piardă teren în mod mecanic.

Situație îngrijorătoare și în Spania. După cum transmite El Pais, în încercarea de a stopa contagiunea, guvernele regionale au continuat să înăsprească restricțiile privind adunările sociale și localurile de noapte.

La Valencia, guvernul regional a limitat adunările  private la 10 persoane și a prelungit cu alte 21 de zile restricțiile cu privire la programul de noapte al restaurantelor și barurilor.

Cazinourile și sălile de jocuri vor trebui, de asemenea, să se închidă până la 1 dimineața, iar noii jucători nu vor avea voie să intre după miezul nopții.

Și autoritățile sanitare din Madrid au anunțat o serie de măsuri, după ce regiunea a devenit din nou epicentrul crizei de sănătate. Aceste restricții includ o limită de 10 persoane pentru întâlnirile sociale și reducerea capacității în baruri la 50%.

 

Brexit: trântirea ușii în negocieri îi va afecta pe toți

Cea de-a opta sesiune de discuții între UE și Marea Britanie privind relațiile comerciale după Brexit de săptămâna aceasta, are loc în condițiile înăspririi confruntărilor verbale.

Tonul a crescut între Marea Britanie și Uniunea Europeană , Boris Johnson amenințând că va trânti ușa la mijlocul lunii octombrie, relatează Financial Times.

Negocierile se împiedică în special în ce privește pescuitul și condițiile de concurență loială.

Potrivit cotidianului de afaceri, guvernul britanic va prezenta miercuri legislația care ar „elimina” anumite părți ale acordului care reglementează ieșirea din UE pe 31 ianuarie, inclusiv reglementările vamale cu Irlanda din Nord.

Le Monde reamintește că aceste dispoziții prevăd în mod normal menținerea anumitor norme ale UE în provincia britanică pentru a garanta absența unei frontiere fizice dar și pentru a evita reapariția tensiunilor în această regiune. O purtătoare de cuvânt a guvernului britanic a declarat că lucrează la „protejarea locului Irlandei de Nord în Marea Britanie”.

Pe de altă parte, găsirea unui modus vivendi cu Marea Britanie este vitală pentru Irlanda, avertizează The Irish Independent:

„Singura modalitate de a umple rafturile supermarketurilor și depozitelor în Irlanda este să ne asigurăm că mărfurile pot proveni sau trece prin Marea Britanie. Orice incident semnificativ în porturile britanice și / sau irlandeze reprezintă o amenințare economică reală. Deoarece fiecare bărbat, femeie și copil din Irlanda consumă produse importate - inclusiv bunuri esențiale, cum ar fi alimentele.

Și este extrem de important ca liniile de aprovizionare să funcționeze corect și să nu existe blocaje în porturi. Dar tocmai acest lucru se va întâmpla în absența unui acord între UE și Marea Britanie. Sau dacă acest nou acord implică prea multe controale și taxe".

 
Revista presei internaționale din 8 septembrie 2020