Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Există pericolul ca virusul să scape de sub control?

covid_world.png

Image source: 
pixabay.com

Revenirea din concedii și reluarea cursurilor în școli și universități au fost însoțite de o creștere accentuată a numărului de infectări cu coronavirus. Asistăm la un al doilea val al epidemiei sau – mai rău – virusul este pe cale de a fi scăpat de sub control?

Temându-se de un al doilea val, guvernul francez se bazează pe o strategie locală, titrează France 24.

Cu 42 de departamente în zona roșie, ceea ce indică niveluri foarte ridicate de infecție, guvernul se bazează pe autonomia autorităților regionale pentru a face față unui al doilea val de Covid-19, o strategie destul de diferită de cea din martie când guvernul a impus un blocaj național.

Și Le Monde observă că, în fața unei deteriorări clare a situației de sănătate, guvernul de la Paris ”încearcă să evite cât mai mult posibil măsurile coercitive care ar putea afecta moralul francezilor și ar putea spori fracturile în societate, într-o dublă dimensiune - teritorială și generațională”.(...)

”Începutul anului școlar, care urma să fie marcat de revenirea încrederii, este deja puternic afectat de revenirea epidemiei. Francezii au înțeles că trebuie să trăiască încă multe luni cu virusul, iar guvernul își dă seama că planul de stimulare pe care l-a conceput pentru a fi punctul culminant al revenirii, nu a reușit să ocupe scena”, scrie ziarul francez.

Care sunt perspectivele pentru toamnă? - se întreabă și The Guardian:

Numărul infecțiilor s-a dublat aproape într-o săptămână, ajungând la 3.500 de cazuri anunțate ieri. Internările s-au înmulțit, de asemenea. Vom afla în curând dacă acesta chiar este un al doilea val, dar există câțiva indicatori despre ceea ce urmează.

Cercetătorii de la Imperial College din Londra au comunicat că numărul cazurilor s-a dublat aproximativ la fiecare 7,7 zile în Anglia și că rata de reproducere a fost de până la 1,7.

Dacă virusul continuă să se răspândească în acest ritm, Marea Britanie ar ajunge la aproximativ 10.000 de cazuri noi pe zi în următoarele două săptămâni, cu 300 până la 400 de internări pe zi.

Dar sistemul național de sănătate este mai bine pregătit acum. La începutul acestui an, multe infecții au fost transmise în spitale și case de îngrijire. Dar de atunci au fost dezvoltate modalități de a menține pacienții Covid separați și au fost găsite metode mai bune de a trata bolnavii.

În Germania, de exemplu, numărul infecțiilor cu coronavirus este din nou în creștere, dar boala ucide mai puțini oameni. Totuși, epidemiologii avertizează că pandemia ar putea scăpa din nou de control în această iarnă”, notează The Guardian.

Și jurnaliștii de la Der Spiegel se întreabă dacă virusul ar putea fi scăpat de sub control în lunile următoare:

Pentru mulți, este din ce în ce mai dificil să ia în serios astfel de avertismente, deoarece foarte puțini oameni mai mor din cauza complicațiilor legate de coronavirus în acest moment. Există, de asemenea, suficiente paturi disponibile în unitățile de terapie intensivă. Situații precum cele ale secțiilor blocate, văzute în Italia în primăvară, par a fi din trecutul îndepărtat.

Dar nu cumva creșterea numărului de cazuri se explică prin faptul că atât de mulți oameni s-au întors recent din vacanță și, de asemenea, prin faptul că pacienții care au foarte puține simptome sunt acum testați în mod regulat? Sau este posibil ca virusul să devină mai puțin periculos printr-o mutație?

Ceea ce se întâmplă în țări precum Franța și Spania ar putea avea legătură cu un fenomen cunoscut în fizică, numit „percolare”.

Descrie, de exemplu, modul în care conductivitatea electrică crește brusc atunci când conținutul de metal dintr-un amestec metal-sticlă depășește un anumit prag.

Epidemiologii folosesc acest model pentru a înțelege mai bine cum se răspândesc bolile infecțioase.

În timpul blocării în Franța, o rată de contact scăzută și o mobilitate redusă au făcut ca focarele locale să rămână reduse.

Potrivit modelului, infecțiile încep să se facă inițial în clustere izolate, iar virusul sare rar de la un grup la altul.

Dacă, după sfârșitul blocării, infecțiile și contactele dintre oameni cresc lent, atunci nu se vor schimba multe în ceea ce privește evoluția infecțiilor. Vor fi mai multe cazuri în clustere, dar focarele rămân locale. Epidemiologii speră ca aceasta să fie situația actuală din Germania.

Dar când oamenii încep să se deplaseze mult, când cresc puternic contactele sociale și rata infecției continuă să crească, atunci se dezvoltă lanțuri de infecție între grupuri care sunt de fapt separate unul de celălalt - și virusul se răspândește brusc și necontrolat”, avertizează Der Spiegel.

 
Revista presei internaționale din 14 septembrie 2020