
Presa internaţională
Și totuși, își poate permite Boris Johnson un Brexit fără acord?
boris.png

După o lungă pauză în timpul crizei coronavirusului, drama Brexitului revine pentru ultimul său sezon, notează Politico.
Downing Street dorește să anuleze elementele Acordului de retragere pe care Boris Johnson l-a semnat cu UE în octombrie 2019. Acordul - un tratat de drept internațional - obligă firmele care transportă mărfuri din Irlanda de Nord în Marea Britanie să depună declarații de export.
De asemenea, prevede controlul UE cu privire la subvențiile de stat acordate întreprinderilor din Irlanda de Nord, care ar putea avea efect pentru firmele asociate din restul Regatului Unit.
Guvernul Marii Britanii dorește să anuleze ambele dispoziții și să ofere miniștrilor puterea de a decide cu privire la problema ajutorului de stat.
Într-adevăr, asta ar însemna încălcarea dreptului internațional – dar există un motiv întemeiat?
Ei bine, Marea Britanie susține că da. Johnson a declarat că UE amenință să oprească transportul produselor alimentare din Marea Britanie în Irlanda de Nord. El a spus că „blocarea” Irlandei de Nord ar fi inacceptabilă și o încălcare a Acordului din Vinerea Mare care a pus capăt conflictului nord-irlandez. Așa că Marea Britanie trebuie să legifereze pentru a preveni acest lucru.
Toată lumea încalcă legile, de fapt, afirmă ziarul britanic The Daily Telegraph:
„China ocolește regulile OMC și își manipulează moneda. Același lucru este valabil și pentru UE, în special pentru Franța și Germania. Rusia și China nu respectă granițele politice - așa cum se vede în Crimeea și Hong Kong. Chiar și Statele Unite ignoră regulile atunci când au interes: Guantánamo, sfârșitul plăților către OMC și OMS. UE nu a negociat cu bună-credință și nu a arătat nicio dorință de a ajunge la un acord de liber schimb".
Și totuși, un acord rămâne posibil, este de părere Financial Times:
„Atâta timp cât forma finală a Brexitului nu a fost stabilită, cazul poate fi redeschis. De aceea, în ciuda retoricii sale puternice, Johnson are nevoie de un acord comercial cu UE. Dacă perioada de tranziție se încheie fără a se ajunge la un acord minim, așa cum se tem de mulți observatori, atunci Johnson își va pune în pericol întregul proiect. Brexit-ul este piatra de temelie a tot ceea ce face. Nu are nevoie neapărat de un succes imediat, dar nici nu-și poate permite un dezastru".
Ajutor de la Putin pentru Lukașenko, dar nu cu orice preț
Continuăm cu câteva comentarii despre întâlnirea dintre Alexaner Lukașenko și Vladimir Putin. Belarus urmează să primească un împrumut de 1,5 miliarde de dolari. Dar care este prețul?
Lukașenko își pune soarta în mâinile lui Putin, titrează Le Monde:
”Pentru observatori, această vizită este o confirmare: Lukașenko își vede mântuirea la Moscova și numai la Moscova. Uitați, prin urmare, acuzațiile de ingerință rusă care au precedat alegerile din 9 august, uitați încercările de bune oficii ale europenilor și anii petrecuți pentru a evita ca Minskul să intre în mâinile Kremlinului. Predarea este completă, fără ca prețul său să fie exorbitant pentru Moscova”.
The Guardian notează că există puține detalii suplimentare cu privire la faptul dacă cei doi ar fi făcut vreun acord în spatele ușilor închise. ”Nu se știe nici ce a promis Lukașenko în schimbul ajutorului financiar. Unii cred că jocul lui Putin ar putea fi forțarea unui Lukașenko slăbit să accepte o integrare suplimentară între cele două țări, rezultând în esență într-o formă de anexare soft”.
Putin nu-l va ajuta pe Lukashenko cu orice preț, crede și ziarul ungar Népszava, citat de Eurotopics.
„Legăturile dintre Putin și omologul său din Belarus nu se bazează în niciun caz pe încrederea reciprocă; relația lor s-a deteriorat în ultimul deceniu. De la începerea protestelor, cu siguranță președintele din Belarus s-a prezentat adesea ca un susținător ferm al Kremlinului, dar acest lucru demonstrează doar că este conștient că el și-a pierdut sprijinul concetățenilor săi.
Ajutorul Moscovei este, prin urmare, singura sa șansă. Până când Putin nu va găsi o alternativă mai bună, va avea nevoie de Lukashenko, dar nu va merge mai departe”.