Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Von der Leyen impulsionează redresarea – dar unde a fost Comisia la începutul crizei?

ursula_discurs.jpg

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,
Sursa imaginii: 
Facebook / European Commission

”Von der Leyen a lansat bătăliile UE împotriva crizei”, titrează Euronews:

O Europă mai puternică în fața crizelor de sănătate, economice și climatice. Răspunsul UE la pandemie a dominat miercuri primul discurs al Ursulei von der Leyen privind statul Uniunii.

Dar înainte de a-și face cunoscut planul de luptă, președintele Comisiei Europene a avut un cuvânt pentru actorii de zi cu zi ai crizei de sănătate care a devastat continentul.

Cu mai puțin de un an în urmă – amintește Le Monde - în noiembrie 2019, Ursula von der Leyen vorbea în Parlamentul European, căruia îi cerea votul a prelua președinția Comisiei.

Apoi și-a prezentat programul pentru o Europă mai verde, mai digitală și mai „geopolitică”. Dar izbucnirea pandemiei Covid-19, care a scufundat Vechiul Continent în recesiune, a pus oprit aceste planuri.

Miercuri, doamna von der Leyen a dorit să reia firul mandatului său și să-și relanseze proiectele majore, plasându-le în lumea post-Covid”.

La vremuri extraordinare e nevoie de discursuri extraordinare – își începe comentariul corespondentul Deutsche Welle la Bruxelles. ”La aceasta s-a gândit probabil președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, când și-a scris cuvântarea. Primul ei discurs despre starea Uniunii a fost extraordinar de lung, dar și extraordinar de concret în anumite puncte.

Ea ar trebui în aceste vremuri de criză să dea impresia unei încrederi extraordinar de mari. Criza ca șansă a fost laitmotivul.

Într-adevăr, acordul rapid la care au ajuns cei 27 privind programul de reconstrucție, finanțat parțial prin contractarea de datorii comune, este o realizare incredibilă, aproape o revoluție după standardele blocului comunitar. Când presiunea e suficient de mare, UE este capabilă de decizii.

Schimbările atât de necesare în economie, digitalizare, protecția climei și chiar la foarte controversata temă a migrației ar trebui acum concepute și aplicate - și nu dictate de un dezastru”.

Emerging Europe notează că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a angajat să impulsioneze o redresare durabilă și reformatoare care să ofere Europei o platformă globală pentru a deveni un lider economic, ecologic și geopolitic. Ea a avertizat statele membre să nu se apropie prea mult de Rusia.

Dincolo de Canalul Mânecii, Daily Express vede o ”furie legată de Brexit”. Ursula von der Leyen, a avertizat că amenințarea lui Boris Johnson de a rupe acordul Brexit a otrăvit discuțiile comerciale.

Într-o acțiune care ar putea aprinde tensiunile în cadrul Partidului Conservator, doamna von der Leyen a citat dintr-un discurs din 1975 al fostului prim-ministru Margaret Thatcher.

Abolirea Regulamentului Dublin privind migrația - un subiect important în Italia,a atras în mod special atenția ziarului La Repubblica. Regulamentul Dublin prevede că țara europeană unde ajunge un migrant este cea care ar trebui să primească cererea sa de azil. Un sistem considerat nedrept. Noile prevederi trebuie prezentate de Bruxelles până la sfârșitul lunii, acestea urmând să fie validate de țările membre, amintește ziarul italian, potrivit Courrier International.

În timp ce corespondentul ziarului francez Libération în capitala europeană observă că Ursula von der Leyen a trecut cu vederea perioada care a început în martie, când Comisa a lipsit complet din criza coronavirus.

Italia, complet copleșită, a cerut ajutor fără ca cineva să răspundă. Germania și Franța chiar au decretat un embargo asupra echipamentelor medicale, iar țările și-au închis granițele una după alta.

Desigur, fără competență directă în materie de sănătate, Comisia nu ar putea face prea multe în acest domeniu. Dar ar fi putut fi preocupată de fragmentarea continuă a pieței interne.

Mai presus de toate, ar fi putut încerca să acționeze politic: nu a proclamat Ursula von der Leyen că dorește o comisie „geopolitică”?

În cele din urmă, Franța a trebuit să solicite convocarea unui Consiliu European la mijlocul lunii martie pentru ca europenii să înceapă să joace din nou colectiv”.

 
Revista presei internaționale din 17 septembrie 2020