Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaccinul anti-Covid, la început doar pentru cei bogați?

vaccin_covid.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Potrivit unui raport al ONG-ului Oxfam, 51% din dozele unui prezumptiv vaccin anti-Covid 19 au fost deja pre-cumpărate de un grup de țări bogate. Acestea reprezintă 13% din populația lumii.

Vaccinul nu există încă, dar 5,3 miliarde de doze au fost deja pre-cumpărate de țările bogate, relatează ziarul elvețian Le Temps.

”Vor urma și țările sărace?  Raportul subliniază dificultățile pe care le vor întâmpina multe dintre țările lumii în procurarea vaccinurilor, în perioada inițială.

Pentru Oxfam, „accesul vital la vaccinuri nu ar trebui să depindă de locul în care trăiești sau de câți bani ai.

SUA, Marea Britanie, UE, Japonia, Australia, Hong Kong, Elveția și Israel s-au asigurat însă înainte de producerea și livrarea dozelor, ba chiar și înainte de a se ști cu certitudine dacă studiile clinice sunt concludente.

Chiar și în cazul ”extrem de puțin probabil”, potrivit Oxfam, în care toate cele cinci vaccinuri aflate în stadii avansate trec studiile clinice, 61% din populația lumii nu va avea acces până cel puțin în 2022”, estimează ziarul elvețian.

Și The Guardian atrage atenția că este nevoie de cooperare internațională pentru a preveni naționalismul, care va avea ca rezultat creșterea costurilor vaccinului pentru toată lumea. Abordarea lui Trump de a merge singur va izola Statele Unite și va pune în pericol sănătatea a miliarde de oameni. Nicio națiune sau corporație nu ar trebui să-i țină ostatici pe ceilalți.

Potrivit USA Today, în competiția pentru accesul la vaccin, Statele Unite se pregătesc să înceapă distribuirea în termen de 24 de ore de la aprobarea unuia dintre ele.

”Vaccinul va fi insuficient și va merge la cei mai vulnerabili”, a precizat directorul subcomitetului Senatului pentru pentru muncă, sănătate și educație.

CNN relatează că marile companii pharma își cresc puternic producția potențială de vaccin anticoronavirus.

”Compania farmaceutică germană BioNTech, care dezvoltă în prezent un posibil vaccin împreună cu gigantul american Pfizer, a anunțat joi că va cumpăra o nouă fabrică pentru a-și crește drastic capacitățile de producție.

BioNTech a declarat că achiziționarea fabricii de vaccinuri din Marburg, Germania, de la firma Novartis, îi va permite să producă alte zeci de milioane de doze de vaccin pe lună - în așteptarea aprobării autorității de reglementare - începând cu anul viitor”.

Newsweek notează că, la șase luni după declararea oficială a pandemiei COVID-19, o serie de candidați promițători la vaccin ar putea deveni în curând instrumente puternice pentru a preveni răspândirea virusului.

”Există peste 100 de vaccinuri în curs de dezvoltare în întreaga lume, cu cel puțin 40 în studii clinice la om.

Un număr mai mic a atins ultima etapă a testelor, faza 3, sau a fost deja aprobat pentru utilizare limitată. Este posibil ca mai multe vaccinuri să devină disponibile în decurs de câteva luni, scurtând calendarul tipic al vaccinului, care presupune ani.

Cele trei vaccinuri care sunt în prezent în stadiu avansat de studii clinice în SUA sunt printre cele mai promițătoare.

Pfizer și Moderna efectuează în prezent studii de fază 3 la scară largă, în timp ce studiile de fază 3 pentru vaccinul AstraZeneca s-ar putea relua în curând după ce au luat o pauză forțată pentru problemele de siguranță.

Ecouri și în Japonia. Ziarul de limbă engleză Japan Times informează că președintele Donald Trump a declarat miercuri că va începe să lanseze un vaccin chiar de luna viitoare.

”Și aceasta, în pofida îndoielilor exprimate de un expert în sănătate de la vârful administrației sale, potrivit căruia este puțin probabil ca un vaccin să fie disponibil pe scară largă până la mijlocul anului 2021.

Democrații și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Trump presează autoritățile de reglementare din domeniul sănătății și oamenii de știință să aprobe un vaccin, ceea ce l-ar putea sprijini în alegerile de la începutul lunii noiembrie.

Dar, ca lovitură implicită la adresa abordării de tip America First a pandemiei, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat că Europa va sprijini organismele multilaterale, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății, în încercarea unei lansări cât mai echitabile a vaccinului”.

 
Revista presei internaționale din 18 septembrie 2020