Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Problema refugiaților: Angela Merkel își pierde răbdarea

merkel zdf.jpg

Angela Merkel
Sursa imaginii: 
TV/ZDF

Angela Merkel își pierde răbdarea față de lipsa solidarității în cadrul UE, titrează Der Spiegel, cu referire la politica de migrație și azil.

Marți după-amiaza, cancelarul german Angela Merkel și-a făcut drum spre Reichstag, sediul parlamentului german, pentru o întâlnire a grupului său parlamentar conservator.

A fost o întâlnire importantă, având în vedere tulburările care începuseră să se răspândească în partidul ei odată ce a devenit clar că Germania va oferi întregul ei sprijin în urma tragediei din lagărul de refugiați Moria de pe insula greacă Lesbos.

Parlamentarii din Uniunea Creștin- Democrată (CDU) și partidul său soră bavarez, Uniunea Creștin-Socială (CSU), au dorit o explicație de la cancelar.

De ce Germania ar trebui să-și asume din nou povara pe cont propriu? Dar unde sunt celelalte țări din Europa? Unde sunt Spania, Austria și, mai ales, Franța, cel mai apropiat și cel puțin până acum, cel mai de încredere partener din Uniunea Europeană?

Toate acestea sunt întrebări la care și Angela Merkel ar dori răspunsuri.

Actualul mandat al Germaniei la președinția rotativă a Consiliului ar fi trebuit să fie finalul apoteotic al carierei lui Merkel în calitate de cancelar. Pe scena de la Bruxelles, Merkel a dorit să arate lumii cât de puternică este Europa, în ciuda schimbărilor geopolitice și a traumei provocate de coronavirus.

Eforturile de combatere a schimbărilor climatice urmau să fie o parte importantă a acestui lucru, la fel ca relația UE cu China.

Dar apoi, lagărul de refugiați de pe Lesbos a luat foc și a apărut o nouă întrebare: ce să facem cu cei aproape 13.000 de refugiați de acolo?

Și această întrebare a arătat din nou cât de divizată este Europa cu privire la o problemă centrală - și cât de grav a eșuat.

Berlinul a declarat cu greu că este pregătit să primească puțin peste 1.500 de refugiați care locuiseră în tabere din Grecia, înainte ca șeful guvernului austriac Sebastian Kurz să anunțe: „Nu vom urma calea germană în această privință”. Bine ați venit în UE – conchide Der Spiegel.

Orașele germane se unesc pentru a oferi adăpost refugiaților adăpost de furtună, titrează, pe aceeași temă, Financial Times.

Văzută de departe, Germania, ca și cea mai mare parte a Europei, pare divizată cu privire la modul cel mai bun de a gestiona problema refugiaților blocați în condiții mizerabile .

Dar există o mișcare a orașelor germane care susțin că pot ajuta la atenuarea crizei . Se numește „Sichere Häfen” sau „Porturi Sigure” și include mai mult de 180 de municipalități care s-au oferit voluntar să aducă mai mulți solicitanți de azil decât permite sistemul de cote al guvernului central.

 

Triumf sloven în Turul Franței

Schimbăm subiectul și privim către presa slovenă , ale cărei prime pagini sunt ocupate, cum era de așteptat, de Turul Franței. După cum scrie Courrier International, presa slovenă celebrează triumful ciclistului de 22 de ani, Tadej Pogačar, care i-a smuls titlul în penultima etapă unui alt sloven, Primož Roglič, în galben până la contratimpul de sâmbătă.

„Una dintre cele mai incredibile povești sportive de astăzi a fost scrisă de Tadej Pogačar”, notează Slovenske Novice. ”O mare realizare pentru un ciclist care luni de-abia împlinește 22 de ani. O ispravă care îl face cel mai tânăr câștigător al evenimentului din 1904”.

„Spectacolul la care am participat va rămâne pentru totdeauna în analele ciclismului”, confirmă Delo.

„Puțini se așteptau ca o schimbare în fruntea clasamentului să fie încă posibilă. Pogačar este ca un amestec de Miguel Indurain și Marco Pantani, doi foști câștigători ai turului”.

„Dubla victorie slovenă la Turneu părea science fiction acum câțiva ani, dar astăzi o trăim cu sentimente oarecum amestecate”, adaugă Delo, care mai mai notează că președintele republicii, Borut Pahor, a atârnat un steag galben pe fațada palatului prezidențial.

 
Revista presei internaționale din 21 septembrie 2020