Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandalul FinCEN : beneficii pentru criminali, creșterea inegalităților

fincen.jpg

Sursa imaginii: 
France24

Presa din întreaga lume reacționează la dezvăluirile din dosarele FinCEN. Multe legături duc către rețele de crimă organizată dar și către politicieni corupți.

După cum transmite ziarul belgian Le Soir documentele dezvăluie că  „milioane și milioane de dolari aparținând cartelurilor drogurilor, unor oligarhi ruși și anumitor personalități publice, cum ar fi fostul manager de campanie al lui Donald Trump au fost trecute prin marile bănci internaționale.

Spre deosebire de OffshoreLeaks, SwissLeaks sau Panama Papers, această scurgere de peste 2.100 de documente pune de data aceasta în centrul atenției marile bănci internaționale și oferă detalii valoroase cu privire la rolul crucial pe care îl joacă într-un sistem care livrează beneficii criminalilor și întărește inegalitățile”, explică ziarul belgian.

Documentele dezvăluie deficiențe în raportarea tranzacțiilor suspecte dar există și bănci care au continuat să gestioneze banii „clienților periculoși sau regimurilor corupte” chiar dacă au fost amendate sau anchetate de autoritățile din SUA. „Și asta, pentru profit.”, conchide Le Soir.

Potrivit Bussines Insider, dosarele scurse conțin mai multe dovezi ale legăturilor Kremlinului cu unul dintre cei mai mari donatori ai partidului Conservator condus de Boris Johnson.

Soțul unei donatoare de prim rang a Partidului Conservator ar fi fost finanțat în secret de un oligarh rus având legături strânse cu Vladimir Putin.

Lubov Cernukhin, cea mai mare donatoare a partidului, a plătit pentru a fi alături de fiecare dintre ultimii trei prim-miniștri, și a jucat un meci de tenis cu Boris Johnson.

Documentele financiare, despre care relatează și BBC dar și alte publicații britanice, arată că soțului ei, Vladimir Cernukhin, a primit 6,1 milioane de lire sterline, de la un politician și oligarh rus numit Suleyman Kerimov. Acesta s-a confruntat cu sancțiuni din SUA din cauza legăturilor sale strânse cu Kremlinul.

În Statele Unite, rețeaua CNBC informează că Institutul pentru Finanțe Internaționale (IIF) și-a exprimat speranța că descoperirile vor stimula factorii de decizie din întreaga lume să adopte reforme urgente pentru combaterea criminalității financiare, care „reprezintă amenințări grave pentru societate în ansamblu”.

Scurgerile FinCEN reprezintă cele mai recente dintr-o serie de scandaluri care implică sistemul financiar global, în ultimii ani, amintește CNBC

Deutsche Bank, din nou în centrul acuzaţiilor, remarcă Deutsche Welle:

Instituția s-a remarcat negativ prin diverse scandaluri. Și în investigația internațională FinCEN, abuzurile băncii germane joacă un rol major.

Deutsche Bank este din nou pe primul loc: 62% din documentele incriminatoare ale Ministerului de Finanțe american, conținute în așa-numitele dosare FinCEN, se referă la instituția financiară germană.

Nu este prima oară când gigantul bancar german se remarcă prin ceva de genul acesta: în 2015, cea mai mare bancă germană a acceptat o amendă de 258 de milioane de dolari pentru încălcarea regimului sancțiunilor americane – pentru că în perioada 1999-2006 ar fi transferat aproape 11 miliarde de dolari în numele unor clienți iranieni, libieni, sirieni, birmanezi și sudanezi.

Între 2003 și 2017, Deutsche Bank a operat și tranzacții de 11 miliarde de dolari pentru firme din rețeaua oligarhului rus Oleg Deripaska, deși acesta era anchetat penal. Miliardarul rus este considerat un apropiat al lui Vladimir Putin”.

Până la un miliard de dolari pe lună au trecut printr-o rețea internațională de spălare a banilor, ai cărei operatori ruși percepeau clienților o taxă de 5%, potrivit unui raport clasificat al SUA, văzut de The Irish Times.

 
Revista presei internaționale din 22 septembrie 2020