Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O nouă Uniune Europeană, fără Ungaria și Polonia?

mark_rutte.jpg

Premierul olandez Mark Rutte sparge gheața și întreabă fără ocolișuri: ”Poate fi re-fondată Uniunea Europeană, fără Ungaria și Polonia?”
Sursa imaginii: 
euobserver.com

Pare ceva neverosimil, dar discuția începe să se poarte, în contextul îngrijorărilor legate de faptul că unele state membre profită de banii europeni dar încalcă în mod constant valorile europene.

Așa cum relatează EU Observer, totul a început după un schimb de replici petrecut la 9 septembrie, în Parlamentul Țărilor de Jos.

Dezbaterea se referea la modul în care plățile din fondul de recuperare post-criză de 750 miliarde sde euro ar putea să fie condiționate de respectarea statului de drept.

Și atunci, a apărut întrebarea premierului Mark Rutte: ”Poate fi adoptat bugetul într-o formulă interguvernamentală, sau poate fi re-fondată Uniunea Europeană, fără Ungaria și Polonia?

EU Observer reamintește câtă cerneală a curs în această vară, atunci când Mark Rutte depunea mari eforturi pentru a limita subvențiile din planul de recuperare.

Acum, criza sanitară a trimis în planul al doilea problema statului de drept în unele state membre, dar nu înseamnă că aceasta nu va reveni, odată ce Europa va reuși să iasă din pandemie.

Publicația europeană remarcă faptul că este pentru prima dată când liderul unei țări membre pune în mod public problema ca proiectul de integrare în UE să continue fără statele considerate recalcitrante.

Iar formularea aleasă - „re-fondarea unei UE fără Ungaria și Polonia” – arată și impedimentele juridice pe care le ridică această problemă.

La felul în care arată azi tratatele, legal vorbind, nimic nu poate să împiedice cu adevărat statele membre să derapeze și cu atât mai puțin, nu există nici cea mai mică posibilitate de a le elimina din UE.

Mecanismul legal pentru a impune sancțiuni,  prin articolul 7, este greu operabil, pentru că presupune unanimitate. Atunci când l-au conceput, autorii Tratatului s-au gândit la posibilitatea ca un stat, la un moment dat, să derapeze. Nimeni nu s-a gândit însă că poate fi vorba de mai multe state, care să se sprijine între ele.

De aici și propunerea neobișnuită a lui Rutte,  de a re-întemeia o Uniune Europeană democratică, fără Ungaria și Polonia.

Legal și politic vorbind – comentează EU Observer -  nu există vreo barieră care să împiedice retragerea tuturor celorlalți membri din UE și apoi înființarea imediată a unei noi organizații.

Ar fi, totuși, o mișcare radicală, care ar presupune și riscuri pe măsură.

De exemplu, i-ar înstrăina chiar pe acei membri ai societăților ungară și poloneză care se opun tendințelor autoritariste. Ar fi o lovitură dură și chiar nedreaptă.

Totuși, a nu face nimic nu este o opțiune. Mai ales că Ungaria și Polonia se află în acest moment în situația de a bloca bugetul european și planul de relansare, tocmai pentru că resping legătura dintre fonduri și statul de drept.

Dar – comentează EU Observer - cuvintele lui Mark Rutte marchează o întrebare existențială pentru Uniunea Europeană:  va continua să includă – ba chiar să subvenționeze - state membre din ce în ce mai autocrate? Sau va face tot ce este necesar pentru a proteja valorile fundamentale ale Uniunii Europene?

Dezbaterea este, așadar, deschisă. Aviz - am spune noi – celor care mai visează la un regim de tip Viktor Orban și în România.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Revista presei internaționale din 25 septembrie 2020