Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Unde ne aflăm în cursa pentru vaccinul anti-Covid? Și cine va beneficia mai întâi?

covid_pisica.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Unde se află în prezent cu cercetările cei 4 candidați majori la vaccinul anti-coronavirus? Și cum se va distribui un eventual nou vaccin la nivel global? Iată temele rubricii de azi.

Mai întâi de toate, revista Fortune atrage atenția că un vaccin nu va fi glonțul de argint împotriva pandemiei, ci doar un pas important în procesul de revenire la normalitate.

În prezent, patru companii (alături de partenerii lor) se luptă pentru intrarea cât mai rapidă pe piață.

Compania Pfizer se numără printre cele mai optimiste și estimează că până la sfârșitul lunii octombrie sunt șanse foarte mari să afle dacă vaccinul său funcționează sau nu.

CEO-ul companiei Moderna a declarat săptămâna trecută la CNBC că speră să aibă suficiente date până în noiembrie, pentru a ști dacă vaccinul său este sau nu eficace.

Johnson & Johnson a intrat de miercuri în studiile de fază 3 și ar putea trece câteva luni până ca primele doze să fie produse.

În timp ce proiectul AstraZeneca și Oxford a trebuit să ia o pauză de studiu clinic, după ce un participant a dezvoltat un efect secundar grav.

Totuși, compania se declară încă optimistă după această întorsătură a evenimentelor. La urma urmei, acesta este doar un risc inerent în dezvoltarea medicamentelor, scrie Fortune

Dar să nu fim naivi, ne atenționează El País:  ”Odată găsit prețiosul elixir, statele și-l vor însuși, în loc să îl redistribuie pe plan internațional populațiilor cu risc.

Producția în masă a unui vaccin necesită o mobilizare industrială de o asemenea amploare, încât va dura ani de zile pentru a produce miliarde de doze de care omenirea va avea nevoie. Pentru o vreme, nu va exista altă soluție decât să le împărțim cu moderație.

Și atunci, apare întrebarea: cine ar trebui să primească vaccinul mai întâi? Toți cetățenii unei țări bogate care va fi finanțat dezvoltarea produsului? Sau o anumită categorie de oameni din toate țările?  OMS ar putea furniza recomandări în această direcție.

Dar ar fi naiv să credem că statele își vor baza deciziile pe raționalitate științifică. N-au făcut-o niciodată și asta nu se va schimba astăzi - cunoscând mai ales mentalitatea monstruoasă a celui mai puternic om din lume, bizonul care locuiește la Casa Albă.

Distribuția egoistă și naționalistă a dozelor prețioase de vaccin este practic asigurată. Vom cădea în aceleași greșeli ca întotdeauna”, estimează ziarul spaniol.

Ar trebui ca lucrătorii medicali din prima linie să primească mai întâi vaccinul împotriva coronavirusului? Nu neaparat, consideră CNBC.

Pur și simplu pentru că s-ar putea să nu fie și cel mai etic, au spus membrii panelului Comitetului consultativ național pentru vaccinuri sin Statele Unite, într-o reuniune virtuală.

În acest stadiu al pandemiei, mulți dintre lucrătorii medicali au acum acces la suficiente mijloace de protecție, reducând astfel riscul de a contracta virusul. Trebuie să fim foarte atenți pentru a determina mai bine ce lucrători dintr-un spital sunt cei mai expuși riscului de infectare.

Apoi, faptul că un vaccin reduce transmiterea virusului, dar nu și gravitatea bolii, sau invers, ar putea avea implicații în materie de distribuție”.

Iar The Guardian remarcă faptul că, în Marea Britanie, o cincime dintre persoane ar putea refuza vaccinul Covid, după cum arată un sondaj realizat pe 70.000 de subiecți de la University College London.

Doar 49% dintre cei chestionați  spun că este „foarte probabil” să se vaccineze și 10% au spus că este „foarte puțin probabil”.

O mică minoritate (4%) nu crede că vaccinurile oferă protecție.

Dar un sfert dintre cei chestionați se declară profund suspicioși față de companiile farmaceutice, considerând că vaccinurile sunt folosite în „interes comercial”.

 
Revista presei internaționale din 25 septembrie 2020