Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Armenia și Azerbaidjan, pe picior de război, în spate sunt Turcia și Rusia

soldat_armenia.png

Armenia și Azerbaidjan, din nou în prag de război
Armenia și Azerbaidjan, din nou în prag de război
Image source: 
Reuters via rfi.fr (Arhivă)

Armenia și Azerbaidjanul se află pe picior de război după ce au izbucnit ciocniri în disputata regiune Nagorno-Karabakh. Comunitatea internațională a reacționat, iar comentatorii analizează riscurile.

După cum transmite CNN, fostele republici sovietice vecine s-au confruntat de mult timp pentru teritoriul aflat în interiorul granițelor Azerbaidjanului. Cele două țări au purtat un război care s-a încheiat în 1994.

În ciuda conflictului care s-a încheiat cu o încetare a focului intermediată de Rusia, ciocnirile militare nu sunt ceva neobișnuit.

Euractiv se întreabă dacă nu cumva un nou război se află la orizont.

După ciocnirile din iulie, Azerbaidjanul avertizează și în legătură cu transportul unor mari cantități de arme dinspre Rusia către Armenia printr-o rută complexă care utilizează spațiul aerian al litoralului caspic - ruta mai scurtă prin Georgia nu a fost disponibilă din cauza opoziției guvernului de la Tbilisi.

Jerusalem Post întreabă însă dacă nu cumva Turcia încearcă să recruteze sirieni pentru a lupta împotriva Armeniei.

Turcia și-a intensificat retorica împotriva Armeniei în ultimele zile, amenințând țara și susținând că Armenia „se joacă cu focul” și susține că Erevanul ar fi recrutat „teroriști”.

Totuși, sute de refugiați sirieni ar fi fost recrutați de Turcia pentru a lupta împotriva Armeniei în regiunea disputată Nagorno-Karabagh, conform afirmațiilor observatorilor, activiștilor și altor rapoarte siriene. Revendicările au fost postate pe rețelele de socializare săptămâna aceasta și au circulat printre refugiații sirieni, disidenți și alți observatori care monitorizează situația din Siria.

Le Monde notează că ambele părți sunt obișnuite să se învinovățească reciproc pentru aceste focare de violență.

Baku și-a folosit imensele rezerve de petrol pentru a finanța mari achiziții de armament . Azerbaidjanul poate conta și pe sprijinul președintelui turc, care vede Armenia ca o amenințare la adresa stabilității Caucazului.

Pe de altă parte, Armenia, mult mai săracă, este apropiată de Rusia, care dispune acolo de o bază militară. Erevanul este parte și dintr-o alianță politico-militară condusă de Moscova, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă.

 

”Italia este astăzi un model în gestionarea pandemiei”

Mergem și pe frontul pandemiei, pentru a remarca întrebarea care dă titlul unei analize a ziarului Le Figaro: de ce Italia se descurcă mai bine astăzi decât restul Europei?

Și Financial Times salută felul în care Italia a gestionat pandemia. „Măsurile impuse au fost stricte”, explică experții. În Genova, purtarea unei măști este acum obligatorie 24 de ore pe zi.

Dacă Nordul a fost inițial grav afectat de epidemie, au fost impuse măsuri stricte pentru întreaga populație, care s-a dovedit imediat foarte receptivă. Aceasta a făcut posibilă limitarea circulației virusului. Italia este astăzi un model în gestionarea pandemiei, și la nivel social, notează și Wall Street Journal.

Franco Locatelli, președintele Consiliului Superior al Sănătății, citat de La Repubblica are o explicație pentru succesul Italiei: „Evident, diferitele măsuri promovate au fost adoptate pe scară largă de către cetățeni. Cele câteva episoade și focare identificate s-au produs în principal în zone turistice. În rest, majoritatea oamenilor au fost precauți și au învățat lecția destul de bine.

Potrivit profesorului italian Bambin Gesù, carantina a fost, de asemenea, deosebit de eficientă.

”Măsurile impuse au fost stricte, dar fiecare dintre noi le-a acceptat știind că, dacă renunțăm la toate aceste lucruri, la activitățile noastre de producție și la educația copiilor noștri, a fost pentru a combate mai bine virusul”.

Revista presei internaționale din 28 septembrie 2020