Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Navalnîi pentru Der Spiegel: ”Putin se află în spatele otrăvirii mele”

navalni.jpg

Sursa imaginii: 
Peter Rigaud / DER SPIEGEL

Opozantul rus Alexeï Navalnîi a acordat un lung interviu revistei Der Spiegel, primul de la otrăvirea sa din 20 august. El acuză direct Kremlinul că poartă responsabilitatea otrăvirii sale.

După ce și-a exprimat recunoștința imensă pe care o poartă națiunii germane, Navalnîi a rememorat calvarul suferit în avionul care l-a adus din Siberia la Moscova pe 20 august:

„Nu simți nicio durere, dar știi că mori. Înțelegi că este sfârșitul tău", a spus opozantul.

El s-a declarat convins că otrava reprezintă  „o nouă versiune a Novichok” , accesibilă doar „unui cerc restrâns de oameni”.

Vladimir Putin este în spatele acestui act, nu am altă explicație. Ordinul de utilizare sau fabricație poate proveni doar de la doi oameni : șeful FSB [serviciul de informații interne din Rusia] sau șeful serviciilor de informații străine, SVR.

Poate și de la GRU [informațiile militare]. Dar când cunoaștem realitatea din Rusia, știm că acești trei oameni nu pot lua o astfel de decizie fără instrucțiunile lui Putin. Depind de el. ”

Dacă autoritățile l-au lăsat să părăsească țara pentru a fi transportat în Germania, este pentru că „oamenii lui Putin nu vor să facă martir dintr-un adversar”, a explicat Navalnîi.

Acesta nu exclude ca organizația sa să fi devenit prea supărătoare pentru putere,  pe fondul protestelor din Belarus și din Rusia însăși. În regiunea Khabarovsk, oamenii manifestă de mai bine de două luni împotriva partidului Kremlinului, Rusia Unită.

Și dacă, totuși, otrăvirea nu a venit de la Putin?

 Navalnîi a răspuns și acestei ipoteze: ”Dacă nu ar fi el, ar fi cu mult mai rău. Dacă accesul la această substanță nu se limitează la trei persoane, ci la treizeci de persoane, este o amenințare globală. Ar fi groaznic”.

Pentru viitorul imediat, Navalnîi a afirmat că vrea să se dedice luptei politice interne, în primul rând cu ocazia alegerilor legislative din 2021: „Vrem să spargem monopolul Rusiei Unite și vrem ca Rusia să se dezvolte pe modelul european”.

„În anturajul meu”, a adăugat el, „nimănui nu i-a trecut prin minte că s-ar putea să nu vin acasă. Neîntoarcerea ar însemna că Putin și-a atins obiectivul. Misiunea mea acum este să fiu tipul care nu se teme. Și nu mi-e frică! ”, a mai spus Navalnay pentru Der Spiegel. (Sursa. Courier International).

 

Cuvintele nu vor rezolva chestiunea statului de drept în UE

Continuăm cu câteva comentarii din presa europeană după ce Comisia a lansat primul raport privind situația statului de drept în țările membre.

Cuvintele nu vor rezolva chestiunea statului de drept, titrează Deutsche Welle:

În aceste împrejurări e de mirare că executivul UE vrea să folosească raportul pe care de acum înainte îl va publica anual, drept prilej de demarare a "unui dialog" privind valorile comune.

Trebuie să stăm de vorbă! Dar poate fi asta soluţia pentru o problemă atât de profundă?

Cazul Ungariei şi Poloniei ilustrează cel mai bine că vorbele nu sunt de mare ajutor. De aceea există temerea că raportul va rămâne un teanc de hârtie interesant de privit. Nimic mai mult. Un tigru de hârtie.

Ceea ce-i trebuie Uniunii cu adevărat este un mecanism eficient de protejare a statului de drept în ţările membre. Încălcarea acestui principiu ar trebui în sfârşit să fie ceva dureros. Şi ce ar fi mai dureros decât neplata unor subvenţii europene sau, mai grav, aplicarea unor sancţiuni?

Ziarul belgian Le Soir notează că Viktor Orban o atacă pe comisara Jourova, care a denunțat democrația „bolnavă” din Ungaria.

”Nu se spune că cea mai bună apărare este atacul? Încă din ajunul publicării rapotului de către Comisia, Viktor Orban, care se simțea vizat (pe bună dreptate ...), a scos cuiul grenadei.

Într-un gest neobișnuit, șeful guvernului maghiar i-a scris președintei executivului european pentru a cere demisia vicepreședintei sale Vera Jourova, responsabilă pentru valori și transparență. Jourova va fi în orice caz boicotată, avertizează Orban. Acuzația formulată de comisara Jurova conform căreia democrația maghiară nu este „iliberală” (așa cum susține Orban însuși), ci „bolnavă”, este o „umilință”, denunță premierul ungar”.

În orice caz, guvernul de la Varșovia nu are de ce să-și facă griji, crede publicația poloneză Rzeczpospolita, preluată de Eurotopics:

„Raportul nu va avea consecințe practice - mai ales că noul mecanism de legătură dintre fondurile europene și criteriile statului de drept a fost considerabil slăbit. ... Vești bune pentru PiS”

 
Revista presei internaționale din 2 octombrie 2020