Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Poate funcționa politica europeană a ”biciului și zăhărelului” în raport cu Turcia?

Va funcționa noua politică a Uniunii Europene față de Turcia? Aceasta presupune un dialog constructiv, urmat de posibile sancțiuni, în cazul în care Ankara nu răspunde pozitiv.

Pentru ziarul grec Kathimerini, aceasta este cea mai bună combinație posibilă.

Recep Tayyip Erdogan este agresiv și militarist. A invadat Siria, Libia, Irakul, susține Hamas în Palestina, nu recunoaște Ciprul și s-a certat cu jumătate din riveranii la Marea Mediterană.

Este mistuit de viziuni ale islamo-naționalismului imperial, a transformat monumentul cultural mondial Hagia Sophia în moschee, are mii de dizidenți în închisori, retorica sa este brutală și primitivă, este obsedat de victimizarea națională și revanșismul istoric. El arată dispreț față de Occident și valorile sale.

Din fericire pentru Grecia, Turcia de astăzi nu este doar vecina și problema Greciei - este și vecina și problema Europei.

Unii spun: Dar cum putem vorbi cu acest vecin? Iar răspunsul este: aveți vreo idee mai bună?

Unii spun, cu dispreț: Europenii au interese economice în Turcia. Dar interdependența comercială este o garanție puternică împotriva agresiunii turcești. Turcia ar avea multe de pierdut.

Din fericire pentru Grecia, Uniunea Europeană privește spre viitorul coexistenței sale (obligatorii) cu Turcia. Acesta încearcă să implice Turcia într-o rețea de stimulente și sancțiuni, care a fost întotdeauna rețeta europeană.

Reticența Berlinului de a urma Parisul în confruntarea cu Ankara nu a satisfăcut partida naționalistă greacă. Cu toate acestea, este de folos pentru a menține deschisă ușa dialogului.

Logica franceză de izolare împreună cu logica germană a angajamentului este tocmai combinația corectă de politici europene care promovează interesele Greciei. Prima conferă credibilitate amenințării sancțiunilor. A doua oferă o cale de ieșire și un cadru pentru dialog.

Sancțiunile sunt o armă utilă atâta timp cât se menține amenințarea credibilă a utilizării lor. Dacă ajung să fie folosite, atunci ele nu au reușit. Nu așa funcționează și descurajarea militară?”, încheie ziarul grec.

Nu toți comentatorii apreciază însă abordarea europeană. Belgienii de la Der Standard notează că „Rareori cei 27 de lideri ai statelor membre au confirmat atât de clar ceea ce gândește restul lumii despre politica lor externă și de securitate comună- chiar și țările partenere care încalcă drepturile omului și disprețuiesc democrația. Nimic nu vine de acolo în afară de incantațiile retorice reformulate în mod constant.”

 

Decizia politică în pandemie, condusă de incertitudine

Pe frontul coronavirusului, un grup de savanți din Spania solicită restricții bazate pe date științifice, avertizând că politica nu poate fi prioritară față de sănătatea publică.

După cum scrie El Pais, cele mai importante asociații medicale și științifice din țară îndeamnă liderii politici să renunțe la disputele lor partizane și să ia decizii legate de coronavirus pe baza dovezilor disponibile.

Parcuri închise și baruri deschise. Această imagine - care a fost văzută atunci când administrația de la Madrid a introdus un blocaj perimetral în 45 de zone  - este o bună ilustrare a modului în care deciziile privind pandemia sunt luate de politicieni fără baze științifice.

Politicienii au ultimul cuvânt atunci când vine vorba de echilibrul dificil dintre protejarea sănătății comunității și menținerea economiei deschise. Dar, în multe cazuri, criteriile tehnice sunt lăsate deoparte în favoarea măsurilor care se bazează mai puțin pe dovezile disponibile și mai mult pe tactici de partid și obiective populiste, susțin oamenii de știință spanioli citați de El Pais.

Iar în Franța, Libération comentează: decizia politică este mereu condusă de incertitudine:

După ce au urmat scenariul cel mai fatalist la începutul epidemiei, autoritățile publice au bâjbâit de la sfârșitul blocajului încoace.

Nimic nu este mai dificil decât să decizi într-un context de incertitudine. Iar criticarea acestor decizii este evident ușoară, mai ales că sfârșitul istoriei este nescris.

Cum să decizi, într-un fel sau altul? Și, mai presus de toate, cum să-ți justifici deciziile luate? Ministerul Sănătății a declarat recent că va face publici toți indicatorii de sănătate „pentru transparență deplină”. Încă îi așteptăm. Fără a-i avea și fără o dezbatere solidă în societate, există riscul oscilării la nesfârșit între fatalism și dramă, între relaxarea inconștientă și alarmismul excesiv”.

 
Revista presei internaționale din 6 octombrie 2020