Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bravada președintelui Donald Trump și riscurile ei

trump.jpg

Image source: 
captură tv

Presa internațională comentează ieșirea din spital a președintelui Donald Trump, infectat cu Covid-19. Președintele bravează, iar atitudinea sa este riscantă, atrag atenția comentatorii.

Președintele Trump minimizează Coronavirusul odată cu revenirea la Casa Albă, titrează publicația de afaceri Forbes.

Medicii spun că „a îndeplinit sau a depășit toate criteriile standard de externare”, deși „s-ar putea să nu fie încă în întregime refăcut”.

În Franța, L'Obs subliniază că persistă îndoieli serioase cu privire la sănătatea președintelui Statelor Unite. Mesajul pe care președintele american dorește să îl transmită este clar: se află într-o formă excelentă, iar virusul va fi istorie foarte curând.

Dar comunicarea uneori neclară a medicilor săi și tratamentul de șoc administrat acestuia îi fac pe mulți să se teamă că președintele SUA riscă o recidivă gravă.

"Președintele este, fără îndoială, singurul pacient de pe planetă care primește această combinație specifică de medicamente", a declarat pentru CNN dr. Jonathan Reiner, profesor de medicină la Universitatea George Washington.

Donald Trump primește în special un cocktail de anticorpi experimentali și un tratament cu remdesivir. Primul dintre acestea a primit o autorizație de urgență împotriva Covid-19 și are ca scop prevenirea replicării virusului.

Un tratament, pe scurt, mult diferit de ceea ce ar primi un american mediu afectat de boală, spune CNN.

Ceea ce îi deranjează cel mai mult pe experți este utilizarea, de sâmbătă, a dexametazonei, un medicament recomandat numai pacienților spitalizați cu forme severe, deoarece slăbește sistemul imunitar, dar care s-a dovedit că a redus mortalitatea. Acest medicament din familia steroizilor combate inflamația generală care poate provoca complicații grave în plămâni și organele vitale.

Un tratament care îi determină pe experți să se întrebe dacă Donald Trump nu a fost de fapt mai bolnav decât spun medicii săi, sau dacă s-a făcut totul pentru a masca simptomele și a-l repune pe picioare în grabă, în ciuda riscurilor privind efectele secundare.

The New York Post scrie însă că tratamentul a demonstrat o eficacitate preliminară în reducerea încărcăturii virale și a simptomelor pacienților cu COVID-19, făcând corpul lor mai capabil să lupte împotriva virusului.

Trump ia zinc, vitamina D, famotidină, melatonină și aspirină, scrie ziarul american, citând o relatare a Daily Mail, care citează surse din echipa medicală a președintelui.

Nu a fost clar dacă oricare dintre acestea este menit în mod specific să trateze coronavirusul sau dacă președintele a continuat să le ia în plus față de celelalte tratamente.

Zincul și vitamina D tratează sistemul imunitar, dar nu există dovezi că suplimentele pot ajuta pacienții cu coronavirus, a raportat Daily Mail.

Iar aspirina este un diluant al sângelui care este utilizat pentru a reduce riscul formării cheagurilor, scrie The New York Post.

În timp ce, pentru The Hill, bravada președintelui Donald Trump este riscantă:

”Acest tip de lăudăroșenie ar putea afecta chiar baza președintelui. Este discutabil cum va fi primită de publicul larg, având în vedere numărul de morți din cauza pandemiei.

Actuala ipostază curajoasă a lui Trump se bazează în mare măsură pe imaginea unui președinte care nu cunoaște piedici nici în materie de sănătate.

Dacă starea lui s-ar deteriora și ar fi necesară o a doua perioadă de spitalizare, ar trebui să se răspundă la o nouă serie de întrebări”.

Iar problema președintelui – scrie The Atlantic - nu este pur și simplu campania, unde se confruntă acum cu un dezavantaj dramatic în comparație cu Joe Biden .

Nu, problema este că președintele a contractat COVID-19 după ce a respins epic răspunsul la pandemie, a mințit în mod repetat despre asta, a mizat pe hidroxiclorochină și a susținut injectarea de dezinfectant ca remediu, a purtat un război cu medicii și oamenii de știință și i-a batjocorit pe cei care au formulat îngrijorări cu privire la pericolele pandemiei.

El l-a ironizat în repetate rânduri pe Biden pentru că purta mască, deși aceasta este una dintre cele mai bune modalități de a preveni răspândirea virusului.

Problema asupra căreia președintele este cel mai vulnerabil și pe care a făcut tot ce-i stă în putință pentru a o ascunde - pandemia - este acum cauza propriei sale boli, în mijlocul campaniei prezidențiale.

 
Revista presei internaționale din 7 octombrie 2020