Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Blocajul anunțat de Emmanuel Macron prevestește o iarnă lungă și mizerabilă

micron.png

Președintele emmanuel Macron anunțând la televiziune noile restricții, 14 octombrie 2020
Image source: 
AFP via rfi.fr

Decizia anunțată de președintele Emmanuel Macron privind blocajul nocturn în Paris și mai multe mari orașe este comentată pe larg în presa internațională. Analiștii atrag atenția și asupra riscurilor pe care și de asumă liderul francez. 

The New York Times  zugrăvește un peisaj european marcat de revenirea în forță a pandemiei:

Din Franța până în Rusia, din Marea Britanie până în Republica Cehă, liderii europeni se confruntă cu o creștere a cazurilor de coronavirus care umple rapid paturile de spital, mărește numărul de morți și readuce perspectiva sumbră a unor blocaje suplimentare în țări deja traumatizate.

Continentul,  nu demult comparat favorabil cu Statele Unite în tratarea pandemiei, este lovit de un al doilea val de infecție. Cu o medie de peste 100.000 de noi infecții pe zi în ultima săptămână, Europa reprezintă acum o treime din noile cazuri raportate la nivel mondial.

În cel mai puternic semn al deteriorării situației, președintele francez Emmanuel Macron a impus miercuri un blocaj nocturn de la ora 21:00. până la ora 6 dimineața în regiunea Parisului și alte opt zone metropolitane, începând de sâmbătă”.

BBC notează că, ”pentru mulți oameni, anunțul președintelui Macron  va fi sunat dureros de asemănător cu ceea ce s-a spus la începutul valului unu - situație gravă; spitale amenințate; nevoia de acțiune.

Desigur, există diferențe uriașe. Astăzi știm mult mai multe. Purtăm măști și suntem testați. Medicii au tratamente mai bune. Și un alt blocaj național – precum  cel din martie - a fost exclus.

Dar dintr-o dată se simte că ne-am întors de unde am plecat. La fel ca în martie, suntem avertizați despre un virus care a devenit rampant și poate fi oprit doar cu o acțiune drastică. La fel ca în martie, ni se spune că sistemul de sănătate riscă să fie învins.

Oamenii vor accepta. Ce altă variantă au? Dar se simte începutul unei ierni lungi și mizerabile”, conchide BBC.

În timp ce ziarul elvețian Le Temps atrage atenția asupra riscurilor de ordin politic pe care și le-a luat președintele francez:

Mizând pe o soluție autoritară, președintele face o alegere dictată probabil de cerințele de sănătate, dar potențial explozivă într-o țară deja puternic afectată.

Dar Emmanuel Macron își asumă un risc real.

Toate orașele în cauză, începând cu Parisul și suburbiile sale, sunt cele în care carantina a lăsat în urmă cele mai multe răni sociale.

De asemenea, în aceste metropole, viața culturală este, în mod logic, cea mai înfloritoare, sunt locurile unde se concentrează tinerii studenți deja derutați de afectarea cursurilor și examenelor.

Dacă guvernul nu dă dovadă de discernământ , în această Franță urbană afectată de criza de sănătate și anxietatea profesională, scenariul unei rebeliuni sociale sau a unei multiplicări de incidente izolate, nu poate fi exclus. Din păcate”.

Îngrijorare și în Spania. Ce se ascunde în spatele exploziei  cazurilor de coronavirus din Catalonia? – se întreabă El Pais.

Experții dau vina pe întoarcerea la școală, schimbări de stil de viață și relațiile Barcelonei cu puncte fierbinți de contagiune precum Madrid.

”Petrecerile, localurile de noapte și ieșirile la bar sunt terenurile de reproducere ideale pentru virus”, spun experții citați de El Pais. ”Și asta este ceea ce guvernul regional vrea acum să oprească” , scrie ziarul referindu-se la măsura de închidere a barurilor și restaurantelor timp de 15 zile. ”Sosirea oamenilor din zone cu o incidență ridicată a virusului, cum ar fi Madrid, este un alt factor”.

Pentru La Vanguardia,  „Catalonia nu este un caz izolat, asistăm la o creștere a pandemiei în toată Europa. În absența unei politici europene comune, este interesant să comparăm răspunsurile diferitelor țări la al doilea val. Pentru că s-ar putea să nu dea toate aceleași roade. Franța a anunțat aseară un blocaj de la ora 21:00 la 6:00 dimineața, începând  de sâmbătă. Neobișnuită pentru o democrație, această măsură poate fi utilă, deoarece știm acum că adunările nocturne sunt o sursă frecventă de contagiune”.

Revista presei internaționale din 16 octombrie 2020