Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Va refuza Trump să plece din Casa Albă dacă pierde? Europa se pregătește pentru tot ce poate fi mai rău

Presedintele_donald_trump

Sursa imaginii: 
REUTERS/Kevin Lamarque

Săptămâna trecută, ziarul The New York Post a publicat o anchetă bazată pe ceea ce susține că ar fi e-mailuri trimise de un om de afaceri ucrainean lui Hunter Biden, fiul candidatului democrat Joe Biden. Povestea vine în sprijinul narațiunii președintelui Trump și a aliaților săi conform căreia Hunter Biden ar întreține legături de afaceri în Estul Europei compromițătoare pentru tatăl său.

National Public Radio vede aici un moment clasic în săptămânile dinaintea zilei alegerilor: o știre difuzează pe prima pagină revelații scandaloase și promițătoare despre un candidat.

Dar locul publicării este suspect. The New York Post, ziar puternic pro-Trump, este deținut de Rupert Murdoch, un susținător constant al președintelui, în ciuda faptului că a pus recent la îndoială perspectivele de realegere.

Contextul îndeamnă, de asemenea, la prudență: oficialii americani spun că tocmai campaniile rusești de dezinformare au încercat să mențină în atenția publică tranzacțiile comerciale ale lui Hunter Biden în Ucraina .

Potrivit The Washington Post, oficiali ai serviciilor de informații au avertizat Casa Albă anul trecut că agenții ruși au încercat să-i furnizeze avocatului Robert Giuliani informații false pentru a fi folosite împotriva lui Biden.

Iar canalul NBC raportează că FBI investighează dacă materialul din povestea publicată de The New York Post a provenit dintr-o campanie de dezinformare a unei puteri străine.

Revista de afaceri Forbes notează că dezvăluirile din The New York au fost primite cu scepticism și că povestea nu a fost verificată de nicio altă medie importantă.

Scopul poveștii era să susțină o teorie a conspirației discreditată și în mare parte lipsită de dovezi, avansată de Giuliani, conform căreia Joe Biden a abuzat de puterile sale pentru a sprijini afacerile fiului său în Ucraina.

Legăturile dintre această teorie cu serviciile de informații străine sunt bine cunoscute: un parlamentar ucrainean și presupus „agent activ rus” care s-a întâlnit cu Giuliani anul trecut a fost cel care a răspândit informații înșelătoare despre Biden, mai notează Forbes.

Iar Fox Business informează că rețeaua Twitter refuză să deblocheze contul The New York Post, până când postările despre Hunter Biden nu vor fi șterse.

Twitter și Trump, acest cuplu infernal, așa cum titrează L'Obs.

”Aproape 87 de milioane de urmăritori, peste 53.500 de postări - care au transmis teorii ale conspirației, i-au încurajat pe rasiști, l-au provocat pe dictatorul nord-coreean în timp ce lumea pășea spre o catastrofă nucleară ...

Un flux continuu și nefiltrat de insulte și amenințări din partea celui mai puternic om de pe planetă, dar, de asemenea - pentru fanii săi - o comunicare în direct, așa cum America nu a văzut niciodată. Volumul mesajelor sale, este mai mare decât cele ale celor 44 de predecesori la un loc”.

Între timp, de cealaltă parte a Atlanticului, Europa se pregătește pentru tot ce poate fi mai rău la Washington, scrie revista Der Spiegel:

”În Uniunea Europeană crește îngrijorarea că Donald Trump ar putea refuza să recunoască rezultatele alegerilor dacă va pierde.

Ce s-ar întâmpla atunci?

Ei bine, dacă acest lucru se va întâmpla, stabilitatea democrației din Statele Unite ar fi pusă la încercare. Ar putea chiar pune sub semnul întrebării viitorul democrației ca formă de guvernare.

La Bruxelles, un înalt diplomat al UE a trimis recent un raport confidențial - pe care Der Spiegel l-a văzut – potrivit căruia un astfel de scenariu nu poate fi ignorat. Raportul menționează că SUA riscă să se împotmolească într-o astfel de criză, care ar putea dura câteva luni și care poate avea consecințe negative semnificative pentru restul lumii.

Se pare că greii din UE vor rămâne inițial tăcuți, în cazul în care rezultatele din SUA vor fi neclare.

Dar tăcerea ar deveni extrem de dificilă dacă Trump ar ignora o victorie clară a lui Biden. Ar îndrăzni atunci UE să declare nelegitimă prezența lui Trump în Casa Albă, așa cum a făcut-o recent cu Alexander Lukașenko ?

"Dacă este flagrant, UE ar trebui să ia o poziție rapidă", spune Elmar Brok, fost deputat european. „Pur și simplu UE nu ar putea acționa diferit decât în ​​alte cazuri”.

 
Revista presei internaționale din 19 octombrie 2020