Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum poate deveni Fondul European de Relansare o victimă a propriului succes

fonduri_europene.jpg

Sursa imaginii: 
ied.eu

Spania ar putea să nu-și ceară partea sa de 70 de miliarde de euro din fondul de recuperare al UE, aflăm din El Pais. Va deveni acest fond, atât de greu negociat de liderii europeni, o victimă a propriului succes?

Cu rate ale dobânzii aproape de zero și datorii publice în creștere, guvernul spaniol ar prefera să se concentreze mai degrabă pe subvențiile nerambursabile decât pe împrumuturile la care are dreptul - și nu este singurul, notează El Pais citând surse guvernamentale.

„Comisia Europeană permite membrilor să solicite împrumuturile până în iulie 2023. Care ar fi sensul de a le solicita acum? O vom face, dacă va fi nevoie, pentru perioada 2024-2026 ”, au declarat sursele guvernamentale.

Iar Spania nu este singura țară care se află în această situație: la fel stau și Portugalia și Italia. Ba chiar și Franța ar putea lua în considerare renunțarea la unele dintre împrumuturile alocate prin acest fond.

Așadar, Spania și alte țări ar prefera să se concentreze pe fondurile nerambursabile. Însă, urmând principiul newtonian al acțiunii și reacțiunii, acest lucru, la rândul său, prezintă riscul ca pachetul european de stimulare să ducă în cele din urmă la o recuperare mai puțin viguroasă decât se dorea.

Primul ministru al Portugaliei, António Costa, a declarat deja public că va solicita subvențiile directe, și va solicita împrumuturile doar dacă este strict necesar.

Sursele consultate de El Pais au evitat să ofere explicații pentru motivele care stau la baza deciziei. Dar pare evident că programul european de finanțare, cunoscut ca Next Generation UE, ar putea ajunge victima propriului succes.

„Ratele dobânzii oricum au scăzut din cauza acțiunii combinate a programului de achiziții al BCE și a perspectivelor de redresare oferite de stimulentul fiscal puternic agreat de cei 27”, notează Lorenzo Codogno, fost secretar al trezoreriei în Italia.

„Riscul real este ca macro-stimulul european să ajungă să fie mult mai mic decât cel convenit în iulie și ca acest lucru să întunece perspectivele economice”, mai spune economistul citat de El Pais.

Și totuși, Spania ar putea deveni noul om bolnav al Europei, atrage atenția Le Figaro.

Cea mai afectată țară de pandemie suferă de fragilități structurale economice și sociale care îngrijorează zona euro.

În special Germania nu își ascunde îngrijorarea față de acest nou „om bolnav” al Europei - un titlu deținut până de curând de Italia care a reușit, prin măsuri energice, să gestioneze mai bine riscul de sănătate și repercusiunile sale economice.

În Spania, dimpotrivă, gestionarea politică a crizei lasă o impresie de ezitare. Multe regiuni sau comunități locale critică acțiunile guvernului, el însuși lipsit de o majoritate stabilă în parlament.

Criza Covid a pus în lumină fragilitățile endemice ale Spaniei, care până la sfârșitul anului 2019 se afla cu mult peste media de creștere a zonei euro.

„Virusul s-a răspândit mai repede decât în ​​alte țări și nu este încă clar de ce. Carantina generală (de la mijlocul lunii martie până la sfârșitul lunii iuniei) a fost mai lungă și mai severă decât în ​​alte părți.

Economia spaniolă se bazează pe un număr mare de companii foarte mici, care au capacitate mai mică de a rezista și au mai puțină lichiditate”, descrie situația Inigo Fernandez de Mesa, vicepreședinte al principalei organizații patronale din țară.

 

Auchan pleacă din China

Distribuitorul francez Auchan a anunțat luni că își vinde acțiunile din filiala sa chineză către Alibaba contra a aproximativ 3 miliarde de euro.

”După Carrefour, este rândul Auchan să plece din China”, titrează cotidianul francez de afaceri Les Echos. Auchan nu a reușit să se adapteze suficient de rapid la boom-ul comerțului electronic.

Același diagnostic și în Le Monde:

În septembrie, vânzările cu amănuntul în China au crescut cu 3,3% față de septembrie 2019. Chinezii regăsesc drumul spre magazine, dar Auchan, în ciuda faptului că este liderul supermarketurilor din țară, alege să se predea.

Păcat pentru Auchan, care își vinde astfel mina de aur în plină turbulență. Dar e prea târziu. La fel ca și Carrefour, grupul remarcă puterea jucătorilor locali și incapacitatea sa de a concura cu aceștia în comerțul online, care a devenit esențial în țară, în special de la criza sănătății.

 
Revista presei internaționale din 20 octombrie 2020