Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa tremură în fața perspectivei unei noi carantine

harta_covid.png

Image source: 
ecdc.europa.eu

Creșterea numărului de cazuri de coronavirus a determinat multe guverne să întărească măsurile sanitare. După cum remarcă Eurotopics, care a realizat un grupaj pe această temă, mulți cronicari cred că timpul concesiilor a trecut.

Belgienii n-ar trebui să se mai plângă de închiderea cafenelelor și restaurantelor, crede ziarul belgian De Tijd, citat de Eurotopics:

„Scenariul care ne face să tremurăm pe toți este un alt blocaj pe scară largă, ca primăvara trecută. Există încă etape intermediare înainte de a ajunge la scenariul de urgență extremă: închiderea școlilor și închiderea majorității afacerilor.

Întrebarea devine din ce în ce mai presantă, în fiecare zi: ce măsuri intermediare ar trebui luate pentru a nu ajunge la închiderea generală?  În acest context, devine din ce în ce mai nepotrivit să ne întrebăm dacă închiderea barurilor și restaurantelor a fost cumva exagerată”.

În Cehia au avut loc proteste față de restricțiile decise de autorități. Ziarul Lidové noviny  se întreabă: „Ce va face guvernul în fața acestor cetățeni care împing sistemul de sănătate la limitele sale? Poate guvernul așteaptă până când, șocați de imaginile spitalelor copleșite, oamenii vor lua în cele din urmă restricțiile în serios? Nu are rost să pierdem timpul, infractorii trebuie pedepsiți", scrie ziarul din Cehia.

Iar noile restricții adoptate de guvernul irlandez nu merg suficient de departe, este de părere The Irish Independent:

„Există, desigur, intenții lăudabile, dar în ciuda altor reglementări draconice, măsurile denotă o lipsă de convingere. Fie luăm măsuri drastice, fie nu luăm deloc. Mulți profesioniști în restaurante și hoteluri au indicat că restricțiile îi împiedică în afacerile lor. Și totuși aeroporturile și terminalele noastre de feriboturi sunt încă în plină activitate”.

Le Monde privește către peisajul european al pandemiei și pledează pentru măsuri coordonate:

Ca un imens carusel planetar, răspândirea virusului se deplasează de la un continent la altul. Pe măsură ce pandemia își pierde intensitatea în India și Brazilia și revine în Statele Unite, Europa contabilizează acum mai multe infecții zilnice decât în ​​aceste trei țări.

În acest stadiu, nicio țară nu a găsit formula ideală. Dar această mobilizare generală dă din nou impresia că guvernele celor douăzeci și șapte, axate - și pe bună dreptate - pe redresarea economică, nu au  profitat de pauza de vară pentru a învăța pe deplin lecțiile primului val.

Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de cooperarea europeană.

Chiar dacă sănătatea rămâne o competență națională, sunt multe de făcut pentru a armoniza criteriile de contagiozitate, screening, carantină și condițiile de circulație în UE”.

 

Opoziția din Belarus se regrupează în Lituania

Schimbăm tema și remarcăm și reportajul din Der Spiegel, potrivit căruia opozanții lui Lukașenko se regrupează în Lituania.

O mare parte a opoziției bieloruse a fugit în Lituania vecină, inclusiv Svetlana Tikhanovskaya. Ei vor acum ca din exil să planifice Belarusul liber.

Aproximativ 32.000 de bieloruși locuiesc în țara baltică și, de când violența de la Minsk a început să escaladeze, au venit și mai mulți în fiecare zi.

Ei au înființat o rețea pentru a-i ajuta și pe alții să fugă din țară. Guvernul lituanian a pus chiar la dispoziția lor o casă cu două etaje, unde să poată învăța lituaniana.

Într-adevăr, statul lituanian îi întâmpină cu brațele deschise pe vecinii care fug. Guvernul a înființat un „coridor umanitar” și eliberează vize de protecție la frontieră.

Din august, peste 300 de persoane au solicitat vizele. Țara a facilitat, de asemenea, acordarea de vize de muncă.

Ministrul lituanian de externe Linas Linkevičius spune că numărul celor sosiți este încă scăzut, dar dacă violența excesivă a statului continuă , va fi posibil un exod în masă.

Lituania manifestă un grad semnificativ de încredere în sine în abordarea față de vecinul său susținut de Rusia. "Sarcina noastră este să găsim calea de a sprijini victimele represiunii. Societatea civilă, mass-media liberă", spune ministrul de externe Linkevičiusis. În ajunul alegerilor, Lituania a emis vize pentru oameni "care puteau fi expuși pericolului”, inclusiv Tsikhanovskaya.

 
Revista presei internaționale din 22 octombrie 2020