Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O privire asupra noilor zone carantinate din Europa

irlanda.png

Discuție între vecini, cu respectarea normelor de distanțare, Dublin, octombrie 2020
Image source: 
Reuters via rfi.fr

Regiuni sau state întregi din Europa intră din nou într-un regim de blocare similar cu cel din primăvară, pe fondul pandemiei. Iată ce transmit corespondenții din zonele afectate de restricții:

Capitala irlandeză Dublin pare de ieri un oraș fantomă, în prima zi a reintrării țării în carantină, o premieră în Europa, transmite Agenția France Presse.

”Barurile și restaurantele pot servi doar mâncăruri la pachet, dar școlile au rămas deschise - principala diferență față de blocajul lung din primăvară.

Pe principalele străzi comerciale din Dublin, nu mai există niciun semn al agitației obișnuite.

Doar câțiva trecători mascați au luat loc în tramvaiele de obicei aglomerate, în timp ce transportul public a fost redus la 25% din capacitate”.

Și Țara Galilor a ales blocajul, iar BBC explică situația:

”În timpul verii, miniștrii din Țara Galilor au stabilit o serie de ceea ce ei au numit întrerupătoare - markere sau semne de avertizare pentru diferite valori, cum ar fi numărul de paturi de terapie intensivă ocupate sau rata de reproducere a virusului în comunitate.

Două dintre acestea au fost deja depășite - rata cazurilor din Țara Galilor și rata de pozitivare - în timp ce în spitale, numărul de persoane în stare critică se află în continuă creștere”.

Și cehii intră în al doilea blocaj pentru a evita colapsul sistemului de sănătate, transmite Associated Press.

”Republica Cehă a adoptat exact aceleași restricții masive din primăvară, cu toate că premierul Andrej Babis spusese în repetate rânduri că astfel de măsuri nu vor reveni niciodată.

În primăvară pandemia a lovit ceva mai târziu decât în ​​vestul Europei, iar autoritățile cehe au câștigat ceva spațiu de respiro. L-au folosit pentru a impune restricții radicale asupra vieții de zi cu zi și, spre deosebire de majoritatea celorlalte țări europene, au obligat purtarea măștii în toate zonele publice.

În aprilie, țara a fost prima, alături de Austria, care a început să ușureze restricțiile și - din nou spre deosebire de majoritatea celorlalte țări europene – și le-a abandonat aproape complet în vară.

În iunie, mii de oameni au celebrat victoria asupra coronavirusului la o mare petrecere de pe celebrul Pod Carol din Praga. Premierul Babis, considerat un lider populist, a jubilat și a declarat la o conferință internațională din august că țara sa este „cea mai bună”, în ciuda numărului deja crescut de persoane infectate.

Atmosfera de la conferința de presă de miercuri, în care Babis a anunțat noile măsuri, a fost mai sobră”.

Slovacia vecină își propune o testare la nivel național, dar unii comentatori sunt rezervați în privința eficienței unei astfel de măsuri. Ziarul slovac de limbă maghiară Új Szó, citat de Eurotopics notează:

„Ideea privind testele la nivel național are mai multe puncte slabe. Unul este că testul antigenului este mult mai puțin fiabil decât testul PCR. Și chiar premierul recunoaște că ar fi deja un rezultat bun dacă s-ar putea identifica 30 la sută dintre cei infectați. Totuși, nu va fi dificil pentru guvern să descrie testarea întregii țări ca fiind un succes: dacă se vor putea identifica doar câteva mii de persoane infectate care sunt asimptomatice, acesta va fi un rezultat bun care va putea aduce un câștig de timp. Dar cu o astfel de strategie vom fi departe de a câștiga lupta împotriva pandemiei ”.

În Franța, trei sociologi specializați în dezastre își manifestă nemulțumirea în Le Monde: „Nu s-au învățat lecții din gestionarea crizei între martie și mai”.

Ei vorbesc despre disfuncționalitățile observate în răspunsul autorităților publice la pandemie.

”Argumentul care stă în spatele unor măsuri, potrivit căruia „și alte țări o fac” nu este întotdeuna valabil. Este interesant de văzut că statele care au dificultăți în coordonarea internațională în materie de sănătate, ajung să conveargă prin imitație în timpul acestei crize.

Acum intrăm într-o perioadă care este probabil mai dificilă decât cea din primăvară. Va fi mai puțin brutală, dar mai obositoare, deoarece va fi de lungă durată. Iar serviciile publice vor trebui să reconcilieze revenirea la normalitate și gestionarea unei situații care rămâne critică”, spun experții pentru Le Monde.

 
Revista presei internaționale din 23 octombrie 2020