Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vaccinul anti-Covid ne va scăpa de restricții? Da, dar nu prea curând...

În plină revenire a pandemiei, crește și optimismul cu privire la apariția unui vacin anti-Covid. Cu toate acestea, restricțiile sanitare s-ar putea să mai dureze încă multă vreme.

”Cresc speranțele că un vaccin împotriva coronavirusului va fi aprobat până la sfârșitul anului”, aflăm din The Guardian. Lucrătorii din domeniul sănătății speră să poată primi cele dintâi doze la începutul anului 2021.

Dr. Anthony Fauci, principalul expert american în boli infecțioase, a declarat presei americane că până la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie ar trebui să știm dacă există un vaccin sigur și eficient.

Totuși, după cum remarcă CNN, Fauci a adăugat că vaccinarea unei „proporții substanțiale a populației”, astfel încât să poată avea un „impact semnificativ asupra dinamicii focarelor”, ar putea să nu fie posibilă până în al doilea sau chiar al treilea trimestru al anului 2021.

Și guvernul irlandez se adaugă optimismului tot mai mare că un vaccin va fi disponibil în curând:

"Sunt din ce în ce mai optimist, la fel ca guvernul, că vom avea un vaccin aprobat în următoarele câteva luni și că în prima jumătate sau în primul trimestru al anului viitor va fi posibil să începem să-i vaccinăm pe cei mai expuși", a declarat pentru postul național de radio RTE, Leo Varadkar, vicepremierul irlandez, care este și medic.

Reacțiile apar după ce ediția duminicală a Daily Mail a publicat o notă internă care le cerea angajaților din serviciul britanic de sănătate să fie pregătiți pentru un program de vaccinare a personalului Covid-19, încă de la începutul lunii decembrie.

În acest context, CNBC reia anunțul companiei AstraZeneca potrivit căruia vaccinul său împotriva coronavirusului declanșează răspunsul imun în rândul adulților.

Irish Independent atrage însă atenția că restricțiile vor rămâne chiar și atunci când se va fi găsit un vaccin:

„Să presupunem că am dezvoltat un vaccin care este eficient pentru 70% dintre oameni și că este administrat pentru 80% dintre persoanele în vârstă. În acest caz, doar 56% dintre seniori ar fi protejați împotriva Covid. Dar dacă un vaccin imunizează doar jumătate, atunci rata mortalității ar fi de șapte la sută pentru persoanele de peste 80 de ani. Astfel, un vaccin nu ne va permite să ieșim din actualul tipar de restricții până în vara viitoare".

 

Discursul anti-francez al lui Erdogan, un semnal către lumea musulmană

Privim acum spre tensiunile în creștere dintre Franța și Turcia. Cum se explică atacurile violente ale liderului turc Recep Tayip Erdogan, la adresa președintelui francez Emmanuel Macron? Mesajul este îndreptat mai ales către lumea musulmană, cred comentatorii francezi.

”Contestând moștenirea laică a lui Atatürk, Erdogan intenționează să se reconecteze cu trecutul Imperiului Otoman și să provoace Occidentul”, este analiza ziarului Le Figaro.

De la apărarea cauzei palestiniene, la cea a rohingya, prin sprijinul acordat Frăției Musulmane în primăvara arabă, sau recenta convertire a Sfintei Sofia în moschee, Erdogan lucrează neobosit la imaginea sa în lumea arabă-musulmană.

Scopul este și de a revendica întâietatea în lumea musulmană împotriva Arabiei Saudite, cu care relațiile s-au deteriorat de la asasinarea lui Jamal Khashoggi, în 2018, în sediul consulatului saudit.

Autovictimizarea și teoriile conspiraționiste din discursurile lui Erdogan sunt, de asemenea, încercări de a distrage atenția de la problemele pe plan intern, care preocupă populația astăzi, cum ar fi criza economică și pandemia Covid-19.

În timp ce serialele tv turcești, urmărite pe scară largă în lumea arabă, constituie arma ideală de soft power, un discurs din ce în ce mai anti-occidental și anti-francez este impus emisiunilor TV și presei”.

Iar Le Monde observă că autoritățile turce nu au digerat încercarea lui Emmanuel Macron de a consolida controlul asupra lăcașurilor de cult musulmane și de a pune capăt trimiterii imamilor și predicatori străini în Franța:

Turcia este țara cea mai implicată în gestionarea islamului în Franța, deoarece singură trimite cam jumătate din cei 300 de imami detașați din străinătate.

Erdogan se teme că-și va pierde influența dacă se adoptă legea privind întărirea secularismului în Franța. Uniunea Afacerilor Culturale Turco-Islamice (Ditib), finanțată de Ankara pentru promovarea islamului turc în străinătate, riscă să-și piardă obiectul muncii”.

 
Revista presei internaționale din 27 octombrie 2020