Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China: implicare în campania electorală americană, dar cu bătaie mult mai lungă (Newsweek)

china_sua.jpg

Image source: 
newsweek

Circa 600 de grupări afiliate Partidului Comunist Chinez încearcă să se implice în alegerile americane și dincolo de ele. Este dezvăluirea în exclusivitate a revistei americane Newsweek.

”În timpul verii, pe măsură ce atât campaniile Trump, cât și Biden s-au intensificat, Laura Daniels, Jessi Young și Erin Brown s-au ocupat și ele, postând comentarii critice despre politica și societatea americană, pe Twitter și pe alte rețele sociale.

Ele au scris pe Twitter despre gestionarea greșită a pandemiei COVID-19. Au postat despre nedreptatea rasială. Și și-au împărtășit opiniile negative cu privire la scandalurile personale și politice în care este implicat președintele Donald Trump.

Cele trei femei păreau a fi la fel ca milioane de alte americane care navigrghează zilnic pe rețelele de socializare. Cu toate acestea, au existat anomalii.

Mesajele erau uneori identice cu altele de pe Twitter și Facebook și aveau tendința de a ataca America întreagă și sistemul său democratic, mai degrabă decât să facă referire la evenimente specifice.

Și încă ceva: ocazional, câte un caracter rătăcit în limba chineză se strecura în unele dintre postările lor.

Această din urmă parte a fost deosebit de ciudată - până când s-a descoperit că femeile nu erau de fapt femei, ci mai degrabă roboți și troli folosiți într-o campanie sistematică de grupuri afiliate Chinei pentru a semăna diviziuni și neliniște în SUA înainte de alegerile din 2020.

Conturile false sunt doar un exemplu din ceea ce pare a fi o activitate intensificată a grupurilor asociate cu China, pe măsură ce ziua zlegerilor se apropie.

Cu toate acestea, spre deosebire de amestecul rusesc din 2016, care a funcționat pentru a consolida șansele de alegere ale lui Trump, cea mai mare parte a activității provenind din China nu favorizează în mod clar un candidat față de celălalt.

Experții spun că activitatea legată de alegeri este doar o mică parte a unei campanii mult mai ample și mai profunde de influență și interferență din partea Chinei, care se desfășoară de mai mulți ani - și este o amenințare mult mai îngrijorătoare pe termen lung”.

 

 Vladimir Putin, probleme cu ”vecinătatea apropiată”

Mergem în Franța, unde o analiză a ziarului Le Monde constată problemele lui Vladimir Putin cu ”străinătatea apropiată” - un concept lansat chiar de Kremlin pentru a marca zona sa de influență.

Este suficient să ne uităm la lista țărilor membre ale Uniunii Economice Eurasiatice, proiectul regional drag  lui Vladimir Putin. Și vom observa că, din cinci state, trei (Belarus, Kârgâzstan, Armenia) se află în mijloul unor grave instabilități politice. Ceilalți doi membri ai Uniunii sunt Kazahstan și Rusia.

În toate cele trei cazuri, însă, neputința afișată de Kremlin este izbitoare și iritantă: pe măsură ce își revendică locul la masa marilor puteri, Vladimir Putin își vede autoritatea contestată în propria sa curte.

Ofensiva azeră din Nagorno-Karabah, cu sprijinul Ankarei, semnalează revenirea Turciei în Caucazul de Sud. În Belarus, chiar dacă mișcarea nu este îndreptată împotriva Rusiei, protestatarii privesc spre vest atunci când fac apel la democrație și la statul de drept. În Kârgâzstan, China se ține la o parte, dar faptul că ea deține jumătate din datoriile kârgâze o face un jucător cheie.

Demonstrațiile pro-democrație de asemenea, conțin un alt pericol, acela de contagiune.

Deja, manifestanții din Minsk și-au afirmat sprijinul pentru Alexei Navalny, opozantul rus otrăvit. Iar protestatarii din Habarovsk, oraș din Extremul Orient rus le trimit semne de simpatie celor din Belarus, amintește Le Monde.

 

Kazahstan s-a ”reconciliat” cu Borat

Ziarul francez Liberation ne arată că, uneori, de la ofensă la umor poate fi un singur pas:  Kazahstanul îl adoptă pe Borat.

Să ne amintim: Borat Sagdiyev, un reporter din Kazahstan, interpretat de comediantului britanic Sacha Baron Cohen, este trimis de televiziunea țării sale în Statele Unite pentru a filma un reportaj.

Borat este o sumă a tuturor relelor - el este rasist, homofob, antisemit, misogin. Cu toate acestea, nu el, ci Statele Unite se află în centrul filmului, realizat cu o cameră ascunsă și în care apar persoane anonime sau cunoscute.

Sacha Baron Cohen ridiculizează  de fapt, societatea americană, inclusiv pe George Bush și Donald Trump de la vremea aceea.

Este greu să nu observi că acest portret al Kazahstanului este doar o parodie grosolană. Totuși, în 2006, autoritățile locale, enervate de această publicitate proastă, au reacționat cu gravitate, ajungând să cumpere pagini în mai multe ziare americane și la televiziune pentru a prezenta țara ca fiind modernă, stabilă și deschisă.

Acum, pentru Kairat Sadvakasov, vicepreședinte Biroului de Turism al Kazahstanului, sloganul lui Borat, ”Very Nice!” oferă chiar „descrierea perfectă a vastului potențial turistic al țării într-un mod scurt și memorabil”.