Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Decizia Poloniei privind avortul va duce la creșterea intervențiilor în secret

2020-10-28t115759z_714526861_rc2nrj9i8pk0_rtrmadp_3_poland-abortion.jpg

Femeile poloneze se pregătesc de grevă în contextul deciziei privind ilegalitatea, aproape totală, a avortului
Image source: 
Bartosz Banka/Agencja Gazeta via REUTERS

În Polonia se pregătește  o grevă a femeilor, în urma unei hotărâri a Tribunalului Constituțional care a introdus o interdicție aproape totală a avortului în această țară predominant catolică. Presa internațională analizează consecințele.

A fost a șaptea zi consecutivă de demonstrații împotriva deciziei care a interzis avortul chiar și pe motive de malformații grave, notează BBC.

Marți, protestele au izbucnit în parlament, aleșii opoziției purtând pancarte care spuneau „Acesta este război” și „Rușine”. Puternicul lider al partidului de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, a declarat însă că decizia nu poate fi anulată.

Potrivit Bloomberg, grupul care coordonează în mod vag protestele la nivel local a promis să continue până când guvernul va demisiona. Grupul cere legalizarea avortului și a educației sexuale, un stat laic, independență judiciară și creșterea finanțării pentru sistemul de sănătate și întreprinderile afectate de pandemie.

Decizia Poloniei privind avortul reprezintă o interdicție - dar nu va pune capăt accesului la avort, comentează revista britanică The Conversation.

Obținerea unui avort legal în Polonia durează oricum săptămâni sau luni, din cauza barierelor administrative și a opoziției unor medici.

În unele regiuni din estul Poloniei, este efectiv imposibil să se obțină avortul, deoarece toate instituțiile medicale și-au declarat obiecțiile de conștiință.

În alte regiuni, avocații raportează că medicii anti-avort întârzie în mod deliberat pacienții, îi induc în eroare cu privire la dreptul lor legal la avort sau le spun că astfel de proceduri nu sunt disponibile în regiunea lor.

În Polonia este o infracțiune pentru oricine - medic, soț, prieten, părinte - să ajute o altă persoană să pună capăt unei sarcini, inclusiv ajutând-o să călătorească în străinătate pentru avort.

Noile reglementări vor crește proporția avorturilor care au loc în condiții secrete și nesigure, scrie publicația britanică.

Un referendum privind avortul, în circumstanțele actuale, nu ar permite o discuție reală și aprofundată, spune avocatul polonez pentru civile Adam Bodnar, într-un interviu pentru Euractiv Polonia.

Vedem acum două fenomene sociale simultane: pe de o parte, întreruperi secrete ale sarcinii au loc pe teritoriul polonez; pe de altă parte, există „turismul de avort”, în principal în Germania sau Slovacia.

Inițierea unui referendum privind avortul în condițiile actuale, în care partidul de guvernământ are posibilități nelimitate de propagandă și control în mass-media publică, nu ar lăsa loc unei discuții reale și aprofundate”.

 

Caricaturile din Charlie Hebdo: Turcia amenință

Caricatura apărută pe prima pagină a revistei satirice Charlie Hebdo înfurie Turcia, care amenință  cu măsuri „judiciare și diplomatice”.

După cum notează Le Figaro, un consilier de presă al președintelui turc a acuzat săptămânalul francez că „răspândește rasismul cultural și ura”.

El a prezentat apariția caricaturilor drept un rezultat al „programului anti-musulman al președintelui francez Macron”.

Deutsche Welle amintește că multe țări islamice au condamnat apărarea de către Macron a desenelor și au cerut boicotarea bunurilor franceze.

Turcia, prin vocea președintelui Recep Tayyip Erdogan, s-a arătat cea mai vocală.

Dar sunt, oare, excesive, reacțiile Franței și ale președintelui Macron? În niciun caz, răspunde corespondentul la Paris al ziarului britanic The Independent,  într-un articol preluat de publicația europeană Politico.

De fapt, măsurile luate sunt  cele „clasice”, spune autorul, care invocă apoi un articol din New York Times potrivit căruia Emmanuel Macron ar pregăti „un întreg arsenal de măsuri represive împotriva grupurilor islamice și a musulmanilor înșiși”.

”Dar ce a făcut mai exact guvernul francez?” – își continuă polemica jurnalistul britanic.

A invadat Irakul? A încercat să adopte o lege privind securitatea teritorială pentru a suspenda anumite libertăți civile? A deschis un lagăr de detenție pentru prizonierii musulmani?

Nu. Guvernul a închis o moschee, a arestat câteva zeci de oameni, a decis să investigheze 51 de asociații musulmane suspectate de simpatii extremiste și, eventual, să ia în considerare interzicerea acestora. El și-a anunțat intenția de a expulza 231 de străini, dintre care majoritatea sunt deja după gratii."

Ar fi necinstit și periculos să sugerăm că Franța este mai degrabă vinovată decât victimă - așa cum fac Erdogan și unii critici occidentali.

Franța a suferit mai mult de terorismul islamist decât orice altă țară din Europa în ultimul deceniu.

Este adevărat că reacția guvernului după asasinarea lui Samuel Paty poate părea puțin intempestivă, dar nu a fost drastică”, spune jurnalistul britanic.