Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Blocaj scurt și dur sau restricții parțiale pe termen lung? O dezbatere europeană

Ziarul El Pais vine cu o întrebare: Va relua Spania experiența blocării totale din luna martie? Experții în sănătate susțin că închiderea la domiciliu este singura strategie dovedită pentru a încetini răspândirea coronavirusului. 

Dar guvernul spaniol a a evitat să le ceară tuturor rezidenților să rămână acasă, așa cum a făcut în timpul primului val din martie.

În schimb, autoritățile iau în considerare o serie de soluții - de la recent introdusa stare de alertă  până la închiderea la domiciliu în weekend, propusă de guvernul catalan.

Acestea reprezintă măsuri intermediare, care reduc mobilitatea fără a o opri complet și nu este clar cât sunt de eficiente. Există acum o dezbatere în Europa dacă blocajele scurte, dar totale, sunt mai eficiente decât restricțiile pe termen lung și eșalonate, notează El Pais.

Divergențe și în Marea Britanie, după cum aflăm din The Telegraph. În timp ce ministrul locuințelor, Robert Jenrick, a insistat asupra faptului că Guvernul va face „tot ce-i stă în putință” pentru a evita blocarea națională, presiunea crește în vederea înăspririi restricțiilor.

Ziarul o citează directoarea de politici și strategii a Serviciului Național de Sănătate, Miriam Deakin. Potrivit acesteia, "având în vedere creșterea ratelor de infecție și presiunile crescânde asupra spitalelor, Guvernul ar trebui să fie mai dur și mai rapid în răspunsul său".

În Franța, ziarul Le Figaro cere la rându-i măsuri drastice, după ce președintele francez Emmanuel Macron a anunțat miercuri seară carantina parțială:

Trebuie să acționăm, în sfârșit și să recuperăm timpul irosit! Să implementăm imediat și pe scară largă aceste teste antigen rapide ... Să înființăm paturi de urgență, ca în Germania. Să pregătim sau să recrutăm asistenți medicali, ca în Italia. Să implementăm spitale de campanie, ca în Israel. Dacă expresia „indiferent de cost” are vreun sens, atunci poate fi valabil doar în privința sănătății. Nimic nu ar fi mai rău, după carantină (pentru că și asta va avea un sfârșit), decât să fim la fel de lipsiți de mijloace ca mai înainte. Acest al doilea val este o dramă națională; al treilea ar fi o tragedie ".

Ziarul belgian Le Soir este îngrijorat de reacția populației la aceste noi blocaje, în special în Franța. „Cum va fi primită această nouă placă de plumb?” întreabă cotidianul. „La prima închidere, nouă din zece francezi fuseseră de acord. Susținerea, de această dată, ar putea fi cu mult mai mică. Și există riscul de a se adăuga furie socială unei crize economice și de sănătate fără precedent."

Luna noiembrie va fi întunecată și grea pentru Germania, avertizează Deutsche Welle.

Mai devreme decât s-ar fi așteptat, germanii se confruntă cu noi restricții drastice. Guvernul n-a avut altă opțiune.

E inutil să căutăm vinovații, căci marea diferență față de prima fază a restricțiilor drastice din martie și aprilie este faptul că acum nu prea știe nimeni exact de ce crește atât de rapid numărul noilor infecții”.

Și, pe fondul valului doi, economia europeană reintră în criză, titrează Le Monde.

Aceleași cauze, aceleași consecințe. Vechiul Continent, deja cel mai afectat în timpul primului val, este pe cale să revină în roșu.

Cu toate acestea, situația nu este la fel de rea ca în primăvară. Nu există panică pe piețele financiare. În Europa, școlile rămân deschise, iar fabricile au învățat să funcționeze cu distanțarea socială necesară ..."

Impactul este, de asemenea, foarte diferit de la un sector la altul. Serviciile - catering, agrement, magazine etc. - au fost puternic afectate. În schimb, industria continuă să funcționeze aproape normal, revenirea economică a Chinei oferind oportunități.

Reacția Uniunii Europene este, de asemenea, urmărită cu atenție. În iulie, cei douăzeci și șapte au convenit asupra principiului unui pachet de stimulare de 750 de miliarde de euro. Deși decizia a fost istorică, ea încă nu a intrat în vigoare, iar statele continuă să aibă divergențe în ce privește aplicarea planului.