Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Va reuși America să evite violențele postelectorale?

biden_trump.jpg

Joe Biden sau Donald Trump? Americanii își aleg marți, 3 noiembrie, președintele.
Joe Biden sau Donald Trump? Americanii își aleg marți, 3 noiembrie, președintele.
Image source: 
France Medias Monde

Lumea întreagă este cu ochii pe alegerile din Statele Unite. Vor fi alegeri atipice, pe fond de panndemie. Există și riscul violențelor postelectorale, atrag atenția comentatorii.

Statele Unite își țin respirația, notează Le Monde. O campanie diferită de oricare alta se încheie, marcată din martie de epidemia Covid-19. Aceasta a deranjat planurile celor doi principali candidați, lărgind și mai mult diviziunile dintre ei.

Pentru cotidianul elvețian Le Temps, alegerile din 2020 nu seamănă cu niciuna dintre cele precedente. Epidemia Covid-19 a avut un efect grav asupra campaniei și președintele însuși a fost contaminat. Apoi, moartea afro-americanului George Floyd asfixiat sub genunchiul unui polițist alb, a aprins America, până acolo încât Donald Trump a amenințat că va implica armata.

Eurotopics propune un grupaj din editorialele unor publicații din regiunea central și est europeană.

Publicația croată Novi List  consideră că dacă un nou președinte va veni la Casa Albă, politica americană ar trebui să adopte un ton mai cooperant. ”Toată lumea speră că această formă de autism și egocentrism va face loc unei cooperări mai puternice cu Europa și comunitatea internațională. ”

Nimic nu l-ar putea opri pe un Trump victorios, crede ziarul grec Kathimerini: „Aroganța ar crește, întrucât el va înțelege că a triumfat trecând peste toate încercările, chiar și contaminarea cu Covid-19. Nimic n-ar putea deci să-l oprească. "

”Un alt virus greu de eradicat”, notează ziarul online ungar HVG.

Miliardarul din New York are de câțiva ani suficient fler politic pentru a conduce o nemulțumire în creștere față de elite, în Statele Unite și în întreaga lume. Brexit, iliberalismul central-european, Brazilia lui Bolsonaro, Turcia lui Erdoğan și acerbele state trumpiste din Vestul Mijlociu american, demonstrează că răul este mai profund și nu va dispărea cu o schimbare la Casa Albă"

Și spătămânalul german Der Spiegel crede că ”Mizeria creată de Trump va rămâne aici ani de zile”, după cum citim în titlul unei ample analize.

Trump a reușit să creeze un fel de univers paralel în care cuvintele sale sunt tot ceea ce contează. În marea majoritate a cazurilor, aceste cuvinte nu prea au de-a face cu realitatea, dar celor mai loiali adepți ai săi nu pare să le pese. Dar ce va face baza fanatizată a lui Trump dacă își va vedea eroul pierzând în alegeri?

Cea mai semnificativă promisiune a lui Joe Biden este a reuni America dacă va fi ales președinte. Dar dacă mergeți prin Statele Unite, dacă urmăriți canalele TV, dacă vorbiți cu susținătorii lui Trump, începe să apară o imagine foarte diferită. Devine clar că nu Trump singur este responsabil pentru diviziunile profunde din societatea americană, ci este doar un simptom al unei crize mult mai profunde. Este o criză care nu va dispărea dacă va fi scos din funcție. Trumpismul este aici pentru a rămâne”, scrie revista germană.

Săptămânalul francez le Point se întreabă dacă America va scăpa de ciocnirile postelectorale.

Washingtonul este la această oră un oraș baricadat, pentru că toată lumea de aici se teme de ciocniri după ce se vor anunța rezultatele. Niciuna dintre părți nu pare pregătită să admită înfrângerea.

Și Foreing Policy vorbește despre riscurile de violență.

Există riscul unor ciocniri violente, mai ales în cazul în care președintele Donald Trump va fi învins la urne și va încerca să delegitimeze rezultatele alegerilor.

Supremaciștii albi violenți și neo-naziștii sunt cea mai periculoasă manifestare a acestei amenințări. Există și grupuri mai puțin cunoscute, dar încă serioase, precum milițiile anti-guvernamentale, care au reprezentare în toate cele 50 de state.

Majoritatea membrilor acestor miliții sunt susținătorii acerbi ai celui de-al doilea amendament, sunt bine înarmați, se antrenează în mod regulat și fac eforturi să adune membri care au făcut parte din forțele de ordine sau posedă experiență militară”, notează FP.

Recunoscând riscul violențelor, revista The Atlantic crede totuși că există o serie de motive pentru a crede că aceste alegeri nu vor deveni violente.

”În majoritatea țărilor, violența tinde să aibă loc înainte de alegeri, nu după. Un alt lucru care protejează America este tocmai bogăția sa. Țările bogate tind să nu se dedice războiului civil, deoarece costurile revoltelor pentru oamenii obișnuiți sunt prea mari. Oamenii s-ar putea enerva pentru un weekend, dar luni, se vor simți obligați să se prezinte la slujbele lor bine plătite.
Mai mult, numărul persoanelor care se află într-o miliție sau într-un alt grup extremist este încă destul de mic. Apoi, Guvernul federal este mult mai conștient de terorismul autohton decât era acum câțiva ani și a alocat mai multe fonduri pentru combaterea acestuia”.