Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atentatul de la Viena și creșterea jihadismului în Europa: să fie doar lupi singuratici?

politie_vienna_afp.jpg

Polițiștii au percheziționat trecătorii aflați în centrul Vienei în cătare de arme după atacul de luni noapte.
Sursa imaginii: 
APA/AFP - RFI.fr

Presa europeană comentează atentatul de la Viena, pe care îl pune în strânsă legătură cu recentele atacuri din Franța. Jurnaliștii se tem de o creștere a violenței islamiste.

Austria a fost până acum relativ scutită de valul atacurilor islamiste din Europa ultimilor ani, observă Agenția France Presse.
În martie 2018, un tânăr simpatizant islamist atacase cu un cuțit un membru al forțelor de securitate în fața ambasadei iraniene la Viena, înainte de a fi împușcat.
În iunie 2017, un bărbat născut în Tunisia a ucis un cuplu de bătrâni în Linz. El a spus că vrea să dea un exemplu pentru că se simte discriminat ca străin și musulman
”.

În fața unui asemenea atac, răspunsul poate fi unul singur: să rămânem împreună, scrie ziarul austriac Die Presse.

Islamiștii radicali vor să declanșeze o ciocnire a civilizațiilor. Încearcă să suscite islamofobia pentru a-i cuceri pe musulmanii moderați. Cei care, sub influența mâniei, pot reacționa excesiv, pot recurge la condamnări generalizatoare și astfel intră în jocul teroriștilor.  Singurul răspuns valid este: coeziune, serenitate și forță. Și asta, deși durerea loviturii primite va rămâne vie mult timp. Austriecii și toți cei care trăiesc în această țară, indiferent de religie și origine, nu vor lăsa o mână de teroriști să semene discordie între ei ", scrie Die Presse ( sursa: Eurotopics).

Publicația austriacă Falter, citată de Courrier International, notează la rândul ei: ”Nu știm încă dacă mai există complici în Viena. Dar un lucru este sigur: aici în acest loc vienez numit „Triunghiul Bermudelor”,  în care mulți tineri din provincie descoperă libertățile vieții orașului, aici, lângă sinagogă, teroriștii vor să ne ia libertatea. Ei aleg un loc simbolic în inima Vienei.
Iar Garda Constituțională [serviciul de informații interne] trebuie să explice cum de a fost posibil ca un om astfel înarmat să poată trece prin centrul orașului pentru a ucide. Săptămânile următoare vor fi dure
”, scrie publicați austriacă.

În acest context, Le Monde observă o sporire a activității grupurilor jihadiste din Europa.
Acest atac vine pe fondul unei creșteri a activității mișcărilor jihadiste pe rețelele sociale în ultimele două luni, care, dincolo de locurile în care aceste organizații sunt active, vizează în special Franța.

La 11 septembrie, Al-Qaida din Peninsula Arabică (AQAP), filiala yemenită a rețelei jihadiste, a cerut din nou atacarea săptămânalului satiric Charlie Hebdo, la o săptămână după republicarea caricaturilor lui Mahomed.

La sfârșitul lunii septembrie, agenția Thabat, apropiată jihadiștilor, le-a cerut adepților să efectueze atacuri în Franța. De la sfârșitul lunii octombrie, susținătorii ISIS au umplut rețelele sociale cu amenințări tot mai mari”.

Oare acest activism, care îngrijorează serviciile de informații, să fi influențat ultimele atacuri?

Se spune că ultimele trei atacuri din Franța au fost efectuate de persoane izolate. Au fost opera unor străini, tineri, auto-radicalizați și cu un mod de operare rudimentar - folosind cuțite - în absența cererilor organizațiilor jihadiste. Niciunul dintre cei trei atacatori nu a pretins loialitate, pretenții sau un proiect politic, ci mai degrabă, pentru doi dintre ei, o dorință de răzbunare după republicarea desenelor”, notează Le Monde.

Și totuși, nu mai este vorba de lupi singuratici, este de părere ziarul italian La Repubblica:

Ultimele atacuri jihadiste din Europa demonstrează că, în ciuda înfrângerii Daesh, islamiștii n-au depus armele. Există același fir comun cu atacul din 25 septembrie din fața fostelor sedii ale lui Charlie Hebdo, cu asasinarea lui Samuel Paty sau atacul de la catedrala din Nisa. Nu mai vorbim despre „lupi singuratici”, incitați să omoare prin propagandă și ura fundamentalistă pe care le găsim pe internet: anchetatorii ar trebui să urmărească rețelele internaționale și filierele de finanțare”.

 
Revista presei internaționale din 4 noiembrie 2020