Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Re-carantinare și testare în masă – sunt acestea idei bune?

teste_covid_pexels.jpg

Teste covid. Imagine generica din laborator.
Croația începe testarea rapidă a coronavirusului. Prețul pentru un test rapid este de aproximativ o sută de kuna (circa 64 de lei).
Sursa imaginii: 
Martin Lopez

Vor da rezultate noile restricții impuse peste tot în Europa? Dar testările în masă, vor reuși, oare, să contribuie la blocarea răspândirii coronavirusului? Iată câteva preocupări ale jurnaliștilor din Europa.

Către ce ar trebui să se îndrepte liderii europeni în timpul celui de-al doilea val de blocaje? – întreabă corespondentul CNN din Londra.

În timp ce statele încearcă să înlăture virusul înainte de Crăciun, experții solicită guvernelor europene să-și regândească abordarea pandemică, să-și remedieze punctele slabe și să prevină o nouă creștere exponențială în anul viitor, care să deterioreze economiile.

Unele țări europene au pierdut controlul, spun experții în sănătate. Pentru a înțelege acest lucru, să ne uităm la rata de pozitivare a Europei - proporția testelor care dau un rezultat pozitiv. 

O rată ridicată sugerează fie că o proporție ridicată a populației are virusul, fie că nu sunt testați suficienți oameni.

Potrivit OMS, rata de pozitivare ar trebui să fie sub 5% pentru ca transmisia să fie sub control. Dar în ultimele două săptămâni, sub această cifră s-au situat doar nouă țări europene.

În Polonia, rata este de 26,4%, în Republica Cehă, de 32,6%, ceea ce înseamnă că aproape o treime din persoanele testate au Covid-19. Aceasta arată că numărul cazurilor din aceste țări este chiar mai mare decât se regăsește în statisticile oficiale”, transmite CNN.  

 
Irlanda a fost prima țară europeană care a revenit  la blocaj, în 21 octombrie. Va funcționa? – întreabă The Conversation.

Timpul ne va spune cât de eficientă va fi blocarea Irlandei, iar succesul său depinde de respectarea de către toată lumea a restricțiilor - ceea ce este mai dificil a doua oară. Oboseala este prezentă. Dar există semne timpurii pozitive: Irlanda este una dintre cele patru țări din Europa în care rata de incidență a COVID-19 pe șapte zile a scăzut comparativ cu săptămâna trecută”.

Aceeași problemă și în Franța. Le Figaro scrie că Institutul Pasteur modelează efectele posibile ale noului blocaj.

În timpul primei izolări, rata de reproducere a virusului, faimosul parametru R0 care descrie dinamica propagării virusului într-o populație neimună, a scăzut de la 2,9 la 0,7 . Apoi a urcat la peste 1 după relaxare.

La sfârșitul lunii octombrie, acest parametru R0 era între 1,45 și 1,85, în funcție de regiune. Va trebui să așteptăm încă două până la trei săptămâni înainte de a putea calcula noul R0”, explică specialiștii citați de le Figaro. Între timp, sunt explorate diferite posibilități, cu un R0 cuprins între 0,7 și 1,2, scrie ziarul francez.

New Scientist ia în discuție eficiența testării în masă planificată pentru oraşul englez Liverpool.

Va opri aceasta răspândirea coronavirusului în oraș?

În mai, China i-a testat pe toți cei 11 milioane de oameni din orașul Wuhan, unde a început epidemia, pentru a preveni reapariția virusului.

Autoritățile chineze sunt convinse că testarea în masă funcționează. Dar un efect pozitiv va depinde de trei factori principali.

De exemplu, dacă vor veni destui oameni pentru testare. Apoi, întrebarea este dacă autoritățile pot să creeze infrastructura necesară pentru a testa în mod regulat pe toată lumea și pentru a da rapid rezultatele.

Apoi, se vor auto-izola oamenii care dau test pozitiv? De asemenea, va fi greu de spus dacă testarea în masă funcționează, câtă vreme va începe odată cu un nou blocaj în Anglia.

Și atunci, oamenii trebuie să fie testați de mai multe ori? Da.  Spre deosebire de China, guvernul britanic nu se angajează să testeze întreaga populație din Liverpool simultan, ceea ce înseamnă că vor fi necesare teste regulate, deoarece doar o mică parte din oraș va fi testată în același timp”.

Și Croația începe testarea rapidă a coronavirusului. După cum a declarat asistentul directorului al Institutului croat de sănătate publică la postul național de televiziune HRT, noile teste rapide pentru coronavirus care sunt acum disponibile publicului.

Procedura este rapidă, dar oamenii care vor fi testați în acest mod nu vor vedea ei înșiși vreo diferență față de testele obișnuite. Probele vor fi prelevate ca și până acum în cadrul testelor PCR, iar testatul va primi rezultatul prin e-mail. Prețul pentru un test rapid este de aproximativ o sută de kuna (circa 64 de lei).  

 
Revista presei internaționale din 5 noiembrie 2020