Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trump se confruntă cu eticheta de ”loser”, iar Europa își numără învinșii și învingătorii

donald_trump.png

Donald Trump pregătește ceva?
Image source: 
Reuters via rfi.fr

Avem un rezultat al alegerilor americane, dar pentru Joe Biden, „adevărata provocare de-abia a început”, titrează The New York Times:

Pe 20 ianuarie, Joe Biden va prelua funcția într-un moment în care crizele se acumulează. Predecesorul său îi lasă o Americă mai slabă, mai săracă, mai bolnavă și mai divizată decât era acum patru ani.

Evenimentele recente au expus și adesea au exacerbat multe dintre problemele care existau deja: de la inadecvarea sistemului nostru de sănătate la cruzimea politicilor noastre de migrație, la inegalitățile rasiale sau vulnerabilitatea sistemului nostru electoral”.

Potrivit Newsweek, chiar dacă Trump pierde, performanța sa ar trebui să genereze întrebări pentru democrații care se așteptau ca Biden să câștige net. Dar aceste alegeri ar trebui să ridice și mai multe întrebări pentru conservatorii care l-au susținut pe Trump, în speranța de a duce Partidul Republican într-o direcție mai „trumpistă” - adică populistă și naționalistă.

Der Spiegel vorbește despre ”Misiunea aproape imposibilă a lui Joe Biden”:

Acesta se va confrunta cu sarcina aproape imposibilă de a reuni o națiune profund divizată.

Iar echipa lui Joe Biden se pare că s-a pregătit pentru eventualitatea ca transferul de putere să nu fie unul obișnuit. Conform rapoartelor mass-media, consilierii săi consideră că întâlnirile tradiționale dintre echipa de la Casa Albă care trebuie să plece și administrația ce se pregătește să-i ia locul nu vor avea loc de data aceasta. Ar fi probabil efortul final al lui Trump de a se răzbuna pe cel care l-a forțat să iasă din scenă”.

Pentru ediția americană a publicației online Politico, ”Donald Trump se confruntă cu o nouă etichetă: Loser”:

Pentru prima dată într-o viață lipsită de consecințele eșecurilor sale, Trump a fost tras la răspundere pe cea mai mare scenă din lume.

Timp de o jumătate de secol, de nenumărate ori, Trump a reușit să eșueze și totuși a convins lumea că nu a făcut-o.

El e evitat falimentul aruncând în spatele altora dezastrul financiar, beneficiind de persoanele care nu au acționat și care l-ar fi putut trage la răspundere - creditori, autorități de reglementare , procurori și brokeri. Cu toate acestea, acum alegătorii au făcut ceea ce nu au făcut toți aceștia”, scrie ediția americană a Politico.

În timp ce ediția europeană a aceleiași publicații vorbește despre învingătorii și învinșii europeni ai acestor alegeri.

Un învingător este cancelara germană Angela Merkel. În stilul ei diplomatic obișnuit, ea a precizat că este gata să lucreze cu orice președinte american ales în mod corespunzător. Dar nu există nicio îndoială cu privire la cât de mult îi plac lui Merkel stilul imprevizibil al lui Donald Trump și politicile sale naționaliste.

Sentimentul a fost reciproc. Chiar și în weekendul trecut, Trump a spus că Germania - printre alte țări - „vrea să scape de mine”.

Emmanuel Macron este un alt câștigător.

Președintele francez a încercat din răsputeri să-l farmece pe Trump, începând prin a-l invita la parada militară de 14 iulie și la o cină specială deasupra Turnului Eiffel în 2017. Dar acea romanță s-a destrămat în curând.

Unul dintre învinși este Boris Johnson. Cu discuțiile despre Brexit într-un moment critic, premierul britanic are, probabil, cel mai mult de pierdut din schimbarea conducerii de la Casa Albă.

În timp ce Trump a fost un promotor entuziast al Brexitului și i-a promis lui Johnson un acord comercial rapid, Biden s-a opus plecării Marii Britanii din UE, iar Partidul  Democrat a lansat avertismente puternice că nu va exista niciun acord comercial dacă Johnson își încalcă pactul cu UE privind granița cu Irlanda.

Pe lista învinșilor îl găsim și pe Viktor Orbán. Nici o surpriză. Deși este încă prea devreme pentru a spune în ce măsură Biden va pune probleme guvernului ungar, Orbán se poate aștepta cu siguranță la o relație mai înghețată cu noua administrație americană.

Să nu-l uităm nici pe Janez Janša, primul ministru al Sloveniei , care l-a felicitat pe Trump, susținând că este „destul de clar că poporul american l-a ales” , chiar dacă rezultatul era departe de a fi cunoscut.

Desigur, cei doi au o legătură specială, deoarece Slovenia este locul de naștere al primei doamne, Melania Trump. Janša a fost descris de Marcel Štefančič Jr., eseist și critic de film sloven, ca „un pic de Trump, un pic de Boris Johnson, un pic de Orbán”.

Aruncăm o privire și către Brazilia , unde ziarul Folha notează:

„Înfrângerea lui Trump pedepsește atacurile sale împotriva civilizației și este o lecție pentru Bolsonaro”.

 
Revista presei internaționale din 9 noiembrie 2020