Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaccinul pare aproape, renunțarea la mască este încă departe

Pfizer şi BioNTech au anunțat că vaccinul anti-covid dezvoltat de ele are o eficacitate de 90%, după studii clinice pe 43.500 de oameni în şase ţări. Companiile farmaceutice intenţionează să ceară aprobarea de urgență pentru utilizarea vaccinului lor până la sfârșitul lunii. Dar comentatorii ne îndeamnă să fim prudenți. Nu vom scăpa de mască prea curând.

După cum notează Le Monde, companiile farmaceutice au declarat că intenționează să livreze până la 50 de milioane de doze de vaccin la nivel global în 2020 și până la 1,3 miliarde de doze în 2021.

Comunitatea internațională trebuie să „recâștige de urgență acel sentiment al binelui comun”, spune ziarul francez, citându-l pe directorul general al OMS, el însuși în carantină pentru că a fost în contact cu o persoană care a dat rezultate pozitive.

CNBC privește către răspunsurile piețelor la anunțul Pfizer-BioNTech. Companiile aeriene American  Airlines și United Airlines precum și constructorul  Boeing au sărit cu peste 16%, în timp ce, Delta Air Lines a crescut cu peste 13%, iar Southwest Airlines a crescut cu peste 15%.

Cotațiile companiilor aeriene sunt deosebit de sensibile la știrile despre coronavirus, deoarece pandemia a împiedicat mulți clienți să zboare, ducând pierderile la peste 20 de miliarde de dolari doar în ultimele două trimestre.

Efecte similare și în Europa, după cum informează Le Figaro. Bursele europene au crescut și ele în speranța unui vaccin eficient. Aceasta după ce piețele europene deschiseseră deja în creștere după declararea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA.

Business Insider ne explică însă și de ce nu trebuie să renunțăm încă la măști. Mai întâi de toate, nu trebuie să ne așteptăm să primim un vaccin în viitorul imediat.

Pfizer a publicat luni de-abia primele rezultate din procesul său de testare pe mai mult de 43.000 de persoane. Procesul este încă în desfășurare, deci acestea sunt rezultate intermediare.

Apoi, lansarea a sute de milioane de doze de vaccin reprezintă un coșmar logistic. Și nu știm încă dacă persoanele vaccinate ar putea fi purtători asimptomatici.

Rămân încă întrebări, întrucât un singur studiu nu poate răspunde la fiecare îngrijorare cu privire la vaccin. De exemplu, studiul nu a testat în mod regulat voluntarii pentru a vedea dacă vaccinarea previne și infecția asimptomatică. Voluntarii au fost testați pentru virus numai dacă au raportat simptome.

Asta înseamnă că persoanele vaccinate ar putea fi încă infecțioase și contagioase - pur și simplu nu se știe prea bine.

Dar chiar și dacă unii oameni vor primi un vaccin sigur și eficient anul viitor, asta nu înseamnă că vor putea să nu mai poarte măști și să nu mai respecte distanțarea socială, au declarat cercetătorii pentru Business Insider.

Și revista Science&Vie se întreabă dacă vaccinurile Covid-19 vor fi suficiente pentru eradicarea pandemiei.

Un vaccin... și totul se va întoarce la cum era înainte? Nu, dar ne putem aștepta la mai puține infecții, la mai puține cazuri grave sau la mai puține decese ... În funcție de obiectivul pe care ni-l propunem.

De exemplu, numărul de infecții evitate în grupul vaccinat poate fi estimat prin efectuarea testelor virologice. Sau luând în considerare numai cazurile simptomatice. Sau contabilizând doar cazurile grave sau numărul de decese evitate.

Alți specialiști propun să măsoare această eficacitate după criteriul încărcăturii virale: dacă un vaccin face posibilă reducerea cantității de virus pe care o persoană găzduiește, aceasta ar putea face posibilă reducerea severității bolii și reducerea riscului de transmitere.

Revista Nature atrage atenția asupra provocărilor de ordin logistic.

Având în vedere capacitatea de producție globală limitată și cererea prevăzută pentru un vaccin, țările bogate și producătorii își imaginează că vor fi câștigătorii unor astfel de acorduri bilaterale.

Dar aceste aranjamente vor exacerba războaiele prețurilor și vor reduce acoperirea vaccinării în multe țări, în detrimentul tuturor.

O altă problemă este expusă de revista The Conversation:  adepții teoriilor conspirației vor putea merge mână în mână cu cei ezitanți în privința vaccinului.

Dar de ce oamenii care cred în conspirații resping și vaccinurile? Nu putem fi siguri, dar știm că persoanele care cred într-o conspirație au mai multe șanse să creadă și în altele

Știm, de asemenea, că persoanele care au o viziune conspiraționistă asupra lumii sunt mai predispuse să respingă enunțurile științifice. Iar ezitanții sunt o parte dintre aceștia.

 
Revista presei internaționale din 10 noiembrie 2020