Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Care sunt cele mai periculoase locuri în care putem să ne infectăm cu coronavirusul?

Un studiu american a cuantificat cu succes riscul de infecție și a fost publicat în revista Nature. Potrivit Nature, studiul a combinat datele de mobilitate pentru a determina focarele de contaminare din marile orașe americane, în timpul primului val al epidemiei.

Mișcările a 98 de milioane de americani de acasă la locurile de muncă și în spațiile de comerț au fost analizate și disecate de o echipă condusă de Serina Chang, modelator la Universitatea Stanford. Deoarece studiul s-a concentrat pe utilizatorii de telefoane mobile, oamenii de știință nu au putut să detalieze rolul școlilor și caselor de îngrijire medicală.

Și, după cum ne spune și ziarul francez Le Figaro, prima lecție este următoarea: marea majoritate a contaminărilor este direct legată de un număr mic de locuri frecventate de oameni.

"Restaurantele sunt de departe cele mai mari focare potențiale, înaintea sălilor de sport, cafenelelor, barurilor și hotelurilor.

Deci, dacă orașul Chicago și-ar fi redeschis restaurantele fără restricții pe 1 mai, oamenii de știință estimează că acest lucru ar fi cauzat aproape 600.000 de infecții suplimentare în decurs de o lună.

Apoi, cele mai sărace cartiere sunt cele mai vulnerabile la boală. Locuitorii acestor districte recurg mai puțin la telemuncă, continuă să frecventeze locuri mai aglomerate și, prin urmare, mai expuse. Odată infectați, ei importă virușii în cartierul lor de la periferie. Datele telefonice arată, de asemenea, că petrec mai mult timp în magazinele alimentare. Ceea ce mărește și riscul" .

Washington Post atrage însă atenția că modelul cercetătorilor nu poate spune cu certitudine unde a avut loc expunerea. Nici nu a fost capabil să capteze informații despre case de îngrijire medicală sau școli, în mare parte deoarece datele despre locație bazate pe telefon nu erau disponibile.

Și studiul nu ia în considerare factorii de mediu, cum ar fi ventilația, sau mijloacele de protecție care au devenit mai răspândite de la începutul epidemiei.

Studiul a scos în evidență un alt tipar: oamenii cu venituri mai mici, mulți dintre ei lucrători esențiali, pentru care este mai greu să-și reducă mobilitatea au mai multe șanse de a fi expuși. În cartierele cu venituri mici, cu procente mai mari de rezidenți care sunt oameni de culoare, ar fi infectați mai mulți oameni”, scrie Washington Post.

În timp ce El Pais vorbește despre ”Excepția de la Madrid”.

Și ne spune de ce nici măcar o pandemie nu a ucis viața de noapte a orașului. În timp ce multe țări europene au închis baruri și cluburi de noapte, guvernul regional spune că o astfel de măsură este „de neconceput”

Ziarul ne conduce în clubul Republik, din centrul Madridului, una dintre puținele capitale din Europa unde petrecerea nu s-a oprit.

Când DJ face anunțul, mulți tineri, fără cămăși și fără măști, dansează în ritmul lui Juseph León. Se simte mirosul de sudoare, se aud țipete - toate într-un spațiu închis, cu aerosoli care plutesc în aer - condiții ideale pentru răspândirea coronavirusului.

La ora 20.22, sosesc și ofițerii din poliția națională, cu sirenele sunând. Intră ferm, de parcă ar fi fost pe punctul de a face un raid într-un bar clandestin.

Dar, în mod surprinzător, totul s-a încheiat într-o clipită. Nu există amenzi și în 15 minute totul revine la normal. „Totul este în ordine”, explică un ofițer. Și este, atât timp cât clubul atrage atenția la intrare că este slab ventilat. „Fii responsabil”, scrie pe anunț.

Poliția nu poate face nimic, deoarece Republik respectă un ordin emis de guvernul regional din Madrid la 14 octombrie, care permite localurilor să funcționeze atâta timp cât respectă măsurile de siguranță  -  ringul de dans nu poate fi folosit, oamenii trebuie să fie așezați la mese și ora de închidere trebuie să fie cel târziu la miezul nopții.

Autoritățile din Madrid consideră că strategia lor de a controla răspândirea coronavirusului, care permite barurilor și restaurantelor să rămână deschise, este o „formulă creativă” pentru a salva vieți dar și economia”, notează El Pais.