Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tragedia de la Piatra Neamț: Un sistem sanitar românesc politizat, afectat de corupție

Tragedia de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț a fost pe larg reflectată în presa internațională. Jurnaliștii nu uită să amintească despre problemele de fond ale sistemului sanitar românesc.

The Guardian amintește că înainte de pandemie, sistemul de sănătate al României fusese sub presiune, afectat de corupție, ineficiență și management politizat.

Țara are una dintre cele mai puțin dezvoltate infrastructuri de asistență medicală din UE. Unul din patru români nu are acces suficient la asistența medicală esențială, deoarece zeci de mii de medici, asistenți medicali și farmaciști au plecat de la aderarea țării la UE în 2007.

Duminică, asociația medicilor din România a spus că este necesară o strategie pentru construirea unei noi infrastructuri medicale, indiferent de cine se află la guvernare.

Iar ziarul belgian Le Soir notează că, mai degrabă scutită în timpul primului val de pandemie, România a cunoscut o creștere accentuată a cazurilor noi și a spitalizărilor de câteva săptămâni.

Potrivit Reuters, incendiul a fost cel mai grav înregistrat în țară din 2015, când un club de noapte din București a luat foc și au murit 65 de persoane.

Acel incendiu a declanșat proteste în masă în toată România împotriva corupției și a lipsei de responsabilitate din țară.

Cotidianul italian La Stampa scrie că România este „una dintre cele mai sărace naţiuni europene şi că suferă din lipsă de personal medical, mai ales în zonele rurale”.

ABC News reia informațiile potrivit cărora spitalul din Piatra Neamţ a fost mult timp administrat prost, ”cu opt manageri numiţi de guvern”.

În timp ce Associated Press spune că guvernul s-a străduit să reducă consecinţele economice ale pandemiei coronavirusului prin scăderea cheltuielilor sociale, iar moartea tragică a pacienţilor dintr-un spital public COVID-19 va putea influența decizia electoratului în apropiatele alegeri. .

 

Dreapta americană și rețelele sociale ”alternative”

Ne îndreptăm privirea către Statele Unite, unde susținătorii președintelui Donald Trump au manifestat sâmbătă la Washington pentru a denunța ceea ce ei consideră a fi alegeri trucate. Iar președintele refuză în continuare să recunoască victoria lui Joe Biden.

Potrivit Business Insider, nu este clar care a fost cifra exactă a manifestanților, dar este probabil să fie de zeci de mii de oameni, potrivit reporterilor de la fața locului, inclusiv The Washington Post și USA Today.

Oricum ar fi, cifra adevărată părea substanțial mai mică decât ceea ce estima tabăra lui Donald Trump.

După cum amintește Agenția France Presse, președintele a adoptat o postură foarte belicoasă, promițând un adevărat război judiciar de gherilă.

De când a fost anunțată victoria lui Joe Biden pe 8 noiembrie, majoritatea liderilor din întreaga lume l-au felicitat, întărind ideea că nimeni - nici în Statele Unite, nici în altă parte - nu ia în serios acțiunile în justiție inițiate de echipa Trump.

Și, după cum scrie Le Figaro, pe când suporterii lui Trump se pregăteau să plece spre Washington, posturile de televiziune importante din SUA anunțau că Joe Biden a câștigat 306 electori față de 232 pentru președintele în exercițiu, scorul invers al victoriei miliardarului republican asupra lui Hillary Clinton în 2016.

Mai multe autorități electorale locale și naționale, inclusiv Agenția pentru securitate cibernetică și infrastructură (CISA), l-au contrazis direct pe președinte cu privire la acuzațiile sale de fraudă: "Alegerile din 3 noiembrie au fost cele mai sigure din istoria Statelor Unite", au spus aceștia într-o declarație comună. "Nu există dovezi că un sistem a șters, a pierdut sau a schimbat buletinele de vot sau a fost piratat în vreun fel".

Washington Post relatează că, la căderea întunericului, și contra-protestatarii au declanșat violențe împotriva susținătorilor lui Trump, furând șepci și steaguri roșii și aprinzându-le.

Luptele au continuat noaptea în timp ce provocatorii au răsturnat tarabele unde se vindeau articole pro-Trump, determinând polițiștii să folosească sprayuri cu piper.

În acest context ziarul francez Libération povestește despre cum a stimulat duelul Trump-Biden rețeaua Parler, intens folosită de dreapta americană.

Până la sfârșitul primăverii, aceasta era o rețea socială confidențială, unde rătăceau câteva persoane conservatoare. Lupta împotriva dezinformării lansată de Twitter și Facebook, combinată cu campania electorală din Statele Unite, i-a dat însă un puternic impuls.

Parler avea aproximativ 2,5 milioane de abonați. Cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din SUA, această cifră aproape se dublase, ajungând la 4,5 milioane. Astăzi, rețeaua socială are în jur de 8 milioane de abonați.

Mai tolerant față de opiniile tuturor - fie ele rasiste, homofobe, antisemite - Parler a convins un număr mare de oameni adepți ai unor ideologii situate foarte la dreapta, pasionați de teoriile conspirației să-i abandoneze pe cei doi giganți.

Și în Franța – notează Libération - o parte a grupului de extremă dreapta Generation Identitaire a intrat în rețea, după ce conturile de Twitter a trei dintre membrii săi au fost suspendate în această vară.