Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De la vaccinul Covid-19 la unul împotriva cancerului? Este posibil

sars-cov-2-coronavirus-microscop-3.jpg

Cum arată coronavirusul văzut la microscop
Image source: 
NIAID (United States National Institute of Allergy and Infectious Diseases) - RML (Rocky Mountain Laboratories)

Știrea potrivit căreia o a doua companie farmaceutică, Moderna, a dezvoltat un vaccin Covid-19 eficient a făcut înconjurul lumii. Iar un asemenea vaccin ar putea însemna chiar o revoluție generală în medicină și nu doar în lupta împotriva coronavirusului.

BBC caută să dea răspunsuri la întrebări frecvente în această perioadă. Când vom obține vaccinul? Asta depinde de locul în care trăiți și de câți ani aveți.

Compania speră să aibă până la un miliard de doze disponibile pentru utilizare în întreaga lume anul viitor și intenționează să solicite aprobare și în alte țări.

Guvernul britanic încă negociază cu Moderna, deoarece vaccinul lor nu este unul dintre cele șase deja comandate.

Ce nu știm? Încă nu știm cât va dura imunitatea, deoarece voluntarii trebuie să fie urmăriți mult mai mult timp înainte de a avea un răspuns. Există indicii că oferă o anumită protecție la grupele mai în vârstă, dar nu există date complete.

Și nu se știe dacă vaccinul  doar împiedică oamenii să se îmbolnăvească grav sau dacă blochează și răspândirea  virusului.

Este vaccinul sigur? Nu au fost raportate probleme semnificative de siguranță, dar niciun medicament, nici măcar paracetamolul, nu este 100% sigur, notează BBC.

The New York Times scrie că o altă mare necunoscută este cât de mult va dura imunitatea oferită de vaccinuri.

O preocupare suplimentară este că ambele vaccinuri, cel dezvoltat de Pfizer și cel al companiei Moderna, trebuie depozitate și transportate la temperaturi scăzute - minus 20 de grade Celsius pentru Moderna și minus 75 grade Celsius pentru Pfizer - ceea ce ar putea complica distribuția lor, în special în zonele sărace și cu climă caldă.

Dacă sunt manipulate necorespunzător, vaccinurile pot deveni inactive.

 

CNN notează că, în timp ce ambele vaccinuri par să aibă profiluri de siguranță și eficacitate foarte similare, cel de la Moderna are un avantaj practic semnificativ față de Pfizer.

Vaccinul Pfizer trebuie păstrat la minus 75 de grade Celsius și niciun alt vaccin din SUA nu trebuie ținut la o temperatură atât de scăzută, iar cabinetele medicilor și farmaciile nu au asemenea congelatoare.

În timp ce vaccinul Moderna poate fi păstrat într-un congelator disponibil  în majoritatea cabinetelor medicilor și a farmaciilor. Un alt avantaj al vaccinului Moderna este că poate fi păstrat 30 de zile la frigider. Vaccinul Pfizer poate rezista doar cinci zile la frigider.

 

În acest timp, după cum scrie revista franceză Le Point, Ungaria se pregătește să testeze vaccinul lui Vladimir Putin.

Ministrul maghiar de externe a anunțat că un eșantion de vaccin rusesc, Sputnik V, va fi testat și eventual fabricat în Ungaria.

Prin urmare, Ungaria nu se aliniază doar la strategia de vaccinare a Uniunii Europene, care a încheiat deja precomenzi cu patru grupuri farmaceutice - inclusiv Pfizer-BioNTech.

La nivel mondial, vaccinul Sputnik V a fost, de asemenea, primit favorabil de Venezuela lui Nicolas Maduro, care a anunțat duminică achiziționarea a 10 milioane de doze pentru primul trimestru al anului viitor. Și acolo, pe termen lung, va apărea o fabrică, potrivit anunțurilor președintelui venezuelean, scrie Le Point.

Dar se poate ajunge de la un vaccin contra coronavirusului la unul împotriva cancerului? Este posibil, aflăm din Der Spiegel.

Descoperirea vaccinului Covid-19 ar putea să nu însemne doar începutul sfârșitului crizei corona - ar putea de asemenea să schimbe radical întreaga abordare a dezvoltării vaccinurilor.

Progresul realizat de laboratorul german BioNTech în căutarea unui vaccin împotriva coronavirusului a fost de fapt doar o ușoară abatere de la obiectivul său real.

Persoanele care primesc seruri dezvoltate cu această tehnologie sunt injectate cu o moleculă ambalată ce conține un plan de construcție sub formă de ARN mesager (ARNm).

Aceste molecule sunt absorbite de celulele din corp, iar ARNm le determină să producă o proteină specifică. Această proteină este „străină” de corp și este atacată de celule - dezvoltând astfel imunitatea.

Cercetarea se desfășoară de zeci de ani datorită potențialei sale eficacități în combaterea tuturor tipurilor de boli, inclusiv a cancerului.

Și tocmai la asta lucrau cercetătorii germani de origine turcă Türeci și Șahin: au produs  și au îmbunătățit ARNm, astfel încât să ajungă, de fapt, la celulele țintă din corp, inclusiv celulele canceroase.

 
Revista presei internaționale