Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ungaria și Polonia se izolează în Uniune. A le da afară este o opțiune de coșmar

2020-11-12t175847z_2014812240_rc2t1k96rryf_rtrmadp_3_eu-budget-poland.jpg

Mateusz Morawiecki și Viktor Orban
Mateusz Morawiecki și Viktor Orban
Sursa imaginii: 
REUTERS/Francois Lenoir (RNSP)

Ungaria și Polonia au blocat bugetul european și mecanismul de redresare post-pandemie. După cum transmite Politico, unii diplomați consideră că UE plătește prețul inevitabil pentru faptul că nu a rezolvat pe deplin disputa privind statul de drept în timpul summitului din iulie, când a fost aprobat pachetul de buget și recuperare.

Pentru a încheia un acord după lungi negocieri, liderii au convenit că va exista o legătură în buget cu standardele statului de drept, dar au lăsat formularea deschisă interpretărilor.

Teoretic, planul de redresare ar putea fi adoptat în afara bugetului UE - ca „acord interguvernamental” între țări. Dar oficialii Comisiei Europene au analizat cu atenție această cale în primăvara trecută și au respins-o ca fiind prea complicată și consumatoare de timp, putând duce la o reeditare a numeroaselor dificultăți întâmpinate în gestionarea crizei datoriilor din zona euro.

Instituțiile UE și numeroase guverne naționale ale UE s-au plâns de ani de zile de ceea ce consideră a fi derapajele Varșoviei și ale Budapestei de la statul de drept și alte principii fundamentale ale democrației. Însă oficialii maghiari și polonezi se consideră șantajați de Bruxelles și supuși unor duble standarde neloiale”, notează Politico.

Ziarul belgian De Standard vede o lovitură la temeliile edificiului european.

Este practic de neimaginat că un compromis informal poate fi găsit pe ascuns. Acesta nu este un dezacord între o mână de lideri europeni care ar putea fi depășit prin dialog. Parlamentul European - și sprijinul său este esențial - nu va fi păcălit.  Decizând asupra acestei opțiuni nucleare, Ungaria și Polonia se izolează în Uniune. A le da afară din UE este însă o opțiune de coșmar și impracticabilă din punct de vedere juridic și politic”.

Iar Corriere della Sera crede că „O ruptură europeană s-a deschis la Bruxelles. Planul de stimulare a fost luat ostatic de către prim-ministrul maghiar Viktor Orbán, susținut de omologul său polonez, Mateusz Morawiecki. Dar Budapesta și Varșovia vor ceda mai devreme sau mai târziu. Adevăratele amenințări rămân „frugalele”, Olanda, Austria, Suedia. "

 
Revista presei internaționale