Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump, ”președintele păcii”? Discutabil...

2020-11-18t095946z_1003962232_rc2l5k9huj00_rtrmadp_3_global-poy-2020.jpg

Picture of the year: Donald Trump
Donald Trump
Image source: 
REUTERS/Tom Brenner (RNSP)

Donald Trump este singurul dintre ultimii șase președinți americani care nu a început un război -  așa susține o postare care a devenit virală pe rețelele sociale. Dar lucrurile trebuie nuanțate, explică Le Monde.

Imaginea vorbește de la sine. Ea compară palmaresul „președinților americani și al războaielor lor”, de la Ronald Reagan la Donald Trump.

Așadar, este Donald Trump, omul păcii?

Romain Huret, istoric al Statelor Unite, care predă la universități franceze și americane, vine cu câteva precizări pentru Le Monde.

Într-adevăr, Donald Trump nu a început un război în adevăratul sens al cuvântului. A moștenit atât de multe conflicte încât nici nu a trebuit să înceapă unul.

Cu toate acestea, el a acutizat tensiuni diplomatice în anumite regiuni și nu a ezitat să folosească forța atunci când a venit vorba de efectuarea bombardamentelor în Siria.

Deși imaginea este oarecum incorectă, este totuși interesantă. Și aceasta, pentru că arată strategia pe care America a pus-o în aplicare după cel de-al Doilea Război Mondial, și anume că trebuie să fie capabilă de intervenții în toate zonele lumii.

Dar ceea ce se vede mai puțin este că, încă de la Barack Obama, țara a înțeles că nu mai poate desfășura această diplomație militară: prețul de plătit este prea mare, uman și economic. America nu-și mai poate permite ambițiile imperiale și trebuie să găsească mijloacele pentru a face diplomație într-un mod diferit.

A începe sau nu un război este un criteriu relativ vag și discutabil: un președinte poate moșteni un conflict început de unul dintre predecesorii săi și îl poate continua. De asemenea, poate slăbi grav relațiile cu țările aliate sau poate pune în pericol stabilitatea mondială fără a se angaja neapărat într-un nou conflict.

Și dacă Statele Unite nu mai sunt considerate „jandarmul lumii”, atunci sunt din ce în ce mai văzute ca o sursă de instabilitate, scrie Le Monde.

 

Din Courrier International aflăm că Zhang Zhan, avocată și  jurnalistă civică din Wuhan, care a criticat gestionarea crizei de sănătate își așteaptă acum procesul.

Ea ar putea fi judecată luna viitoare după ce a fost arestată în luna mai. Jurnalista civică riscă mai mulți ani de închisoare, după cum a declarat una dintre rudele sale ziarului din Honk Kong, South China Morning Post.

În vârstă de 37 de ani, Zhang Zhan este acuzată că a „a semănat discordie și neliniște”, acuzație folosită în mod regulat împotriva opozanților din China .

Aflată într-un centru de detenție din Shanghai, tânăra a intrat inițial, în greva foamei, pentru a fi eliberată, dar a fost hrănită cu forța, a adăugat ziarul.

Zhang Zhan aflată în februarie în Wuhan, pe atunci epicentrul epidemiei Covid-19, a difuzat imagini live pe platformele de socializare chineze și străine, inclusiv Twitter și YouTube, care sunt interzise în China.

De asemenea, ea a scris un articol în care critica răspunsul autorităților la epidemie, dar și cenzura.

 

Privim acum spre Suedia, al cărei guvern strânge acum șurubul în bătălia contra coronavirusului, după cum remarcă Eurotopics – publicație care reamintește că Suedia a fost mult timp o excepție în Europa: restricțiile au fost relativ slabe, iar autoritățile au preferat de la bun început conformarea voluntară în locul constrângerii.

Dar, așa cum atrage atenția The Spectator, „Suedia nu a dovedit niciodată o permisivitate absolută: oamenii au trecut la telemuncă, au evitat să ia metroul și s-au închis în casele lor. Dar fără ca poliția să dea ordine. Acum, că politicienii preiau frâiele, putem paria că restricțiile nu vor întârzia să apară ".

Publicația suedeză Expressen recomandă o campanie rapidă de screening precum cea desfășurată în Slovacia: „Testele rapide nu înlocuiesc testele PCR, care au o fiabilitate mult mai mare. Dar au imensul avantaj de a detecta persoane asimptomatice care nu sunt conștiente de infecția lor. Acest test are un potențial imens, în special pentru îngrijirea persoanelor în vârstă. Suedia nu poate ignora ceea ce fac alte țări. "

 
Revista presei internaționale