Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA: în plină pandemie, îngrijorări pentru Ziua Recunoștinței

2020-11-16t202216z_960862599_rc2k4k9q7sy8_rtrmadp_3_usa-thanksgiving-new-york.jpg

Persoane aflate in dificultate se aliniază pentru a primi gratuit cutii de mâncare înainte de Ziua Recunoștinței în Harlem, New York
Image source: 
REUTERS/Brendan McDermid (RNPS)

În Statele Unite, jurnaliștii sunt îngrijorați de amploarea pandemiei și se întreabă ce s-ar putea întâmpla de Ziua Recunoștinței din 26 noiembrie.

Din perspectiva sănătății publice, Ziua Recunoștinței va fi o mare problemă, scrie Time.

Adunările interioare fără mască din sunt terenuri de reproducere perfecte pentru virus, iar multe dintre acestea vor include probabil adulți în vârstă, cu risc sever.

După luni de separare, este firesc ca oamenii să fie disperați să-i vadă pe cei dragi - dar lucrurile sunt departe de a fi normale”.

Pe aceeași temă,  Newsweek vorbește despre mesajul președintelui ales Joe Biden privind impactul pandemiei COVID-19 asupra Zilei Recunoștinței.

Într-o dezbatere virtuală cu personal din prima linie, el a vorbit despre avertismentele experților săi cu privire la limitarea întrunirilor

Experții mi-au explicat că epidemia poate provoca probleme în familia mea. Ziua Recunoștinței se apropie, mi-au spus: Joe, maxim zece oameni în casa ta, maxim Joe .

Am o familie mare, probabil ați auzit despre asta, dar cel mai sigur mod de a sărbători Ziua Recunoștinței în acest an este să sărbătorești cu oamenii din casa ta. Dacă intenționezi să te întâlnești cu oameni din afara gospodăriei tale, ia măsuri pentru ca sărbătoarea ta să fie mai sigură".

 

La Casa Albă, nimic nu mai este cum a fost – nici măcar tranziția între doi președinți. O spune și Barack Obama, într-un interviu acordat ziarului spaniol El Pais.

Statele Unite trăiesc vremuri ciudate. Protocoalele pentru tranziția ordonată a puterii, la fel de venerate ca Democrația Americană însăși, sunt în prezent în pericol din cauza refuzului actualului ocupant al Casei Albe de a-și accepta înfrângerea.

Procesul este un rit secular, o liturghie democratică în timpul căreia cel care pierde nu numai că recunoaște că a pierdut, ci și, acceptând victoria rivalului său, îi conferă acestuia din urmă legitimitate.

În cartea pe care tocmai a publicat-o, ”Țara promisă”, fostul președinte american Barack Obama își amintește impresia pe care i-a lăsat-o George W. Bush, împreună cu familia sa, care au îndeplinit cu grație această datorie.

„Mi-am promis mie”, scrie el, „că, atunci când va veni momentul, îl voi trata succesorul meu în același mod”.

Succesorul său a fost Donald Trump.

Iar jurnalistul de la El Pais l-a întrebat dacă a făcut-o cu adevărat, cu grație.

”Am făcut-o”, a răspuns Barack Obama.

 - A fost greu?

- A fost greu, dar am făcut-o , a răspuns Obama care – după cum remarcă El Pais - n-a putut evita un zâmbet complice.

L-am sunat pe Donald Trump chiar în noaptea aceea, târziu, pentru a-l felicita, chiar dacă victoria sa asupra lui Hillary Clinton a fost aproximativ în aceeași marjă cu victoria lui Joe Biden asupra lui.

Nu am întârziat săptămâni la rând pretinzând că nu s-a întâmplat. L-am invitat câteva zile mai târziu să vină la Casa Albă împreună cu soția sa, Melania. Am aranjat ca toate agențiile și echipele mele să pregătească manuale pentru tranziție. Se pare că nu au fost întotdeauna citite”, a continuat fostul președinte american.

De exemplu, unul dintre aceste manuale a fost despre cum să fie abordată eventualitatea unei pandemii. Am încercat să transmit aceeași lecție pe care o învățasem de la George W. Bush” a spus Barack Obama pentru El Pais.

 

Și, în acest timp, după cum observă Le Figaro, Donald Trump a declanșat o cruciadă împotriva verdictului urnelor.

Una după alta, contestațiile depuse de echipele sale de avocați au fost respinse din lipsă de probe de către instanțele din diferite statele. Dar bătălia se mută pe arena politică.

Majoritatea statelor trebuie să își raporteze oficial rezultatele până la sfârșitul lunii noiembrie. După 8 decembrie , disputele devin imposibile, înainte de votul colegiului electoral din 14 decembrie. Joe Biden este practic sigur că va obține peste 270 de voturi, câte îi sunt necesare pentru a câștiga alegerile. Și are suficientă muniție pentru a nu depinde de un singur stat.

Cu toate acestea, există posibilitatea legală ca adunările cu majoritate republicană să poată, în cazul unei dispute, să ignore votul popular și să numească proprii lor reprezentanți în Colegiul Electoral.

Acest scenariu, puțin probabil, continuă să-i îngrijoreze pe democrați, mai ales că refuzul lui Trump de a accepta rezultatul alegerilor rămâne susținut de majoritatea aleșilor republicani și de o parte importantă din electoratul său. Potrivit unui recent sondaj Reuters, 52% dintre alegătorii republicani cred că Trump a „câștigat în mod legitim” alegerile prezidențiale.

 
Revista presei internaționale