Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernele lumii pregătesc ”marea vaccinare”, pe fondul teoriilor conspirației

Statele lumii se pregătesc intens pentru campaniile de vacccinare în masă contra coronavirusului. Dar teoriile conspirației sunt și ele prezente.

„Suntem gata !” El Pais citează această declarație concisă a premierului Pedro Sánchez, cu privire la campania de vaccinare Covid-19 care va începe în ianuarie. Sánchez, care conduce un guvern de coaliție cu formațiunea Unidas Podemos, afirmă că Spania este pe calea cea bună pentru a aplana curba îmbolnăvirilor.

Franța se află și ea la momentul alegerii strategiei sale de vaccinare, titrează La Croix.

Pe măsură ce primii candidați la vaccin încheie fazele finale de aprobare înainte de o posibilă comercializare, Franța trebuie să își dezvolte strategia de vaccinare, sperând să poată începe implementarea campaniei la începutul anului 2021.

Deocamdată, guvernul francez nu și-a dezvăluit încă planurile, spre deosebire de Germania de exemplu, care are deja o foaie de parcurs precisă, definind grupurile prioritare și furnizând resurse logistice, inclusiv rezervarea de centre de conferințe și săli pentru viitoarele puncte de vaccinare, încă din decembrie.

Problema acceptării populare este esențială, deoarece diverse sondaje concluzionează că jumătate dintre francezi sunt suspicioși, notează La Croix.

În timp ce The New York Times vorbește despre cursa remarcabilă pentru obținerea vaccinului.

Puține competiții corporative s-au desfășurat cu o miză atât de mare și într-un context atât de complex. În joc nu erau doar rivalități comerciale și provocări științifice, ci un plan ambițios de a pune guvernul federal în mijlocul efortului și, cel mai supărător, atmosfera politică adesea toxică creată de președintele Trump.

El a pariat că un vaccin îi va asigura realegerea și a desfășurat atât campanii publice, cât și private, pentru a accelera procesul.

Într-o eră a politicii polarizate, știința a reușit să spargă barierele pentru a produce una dintre puținele vești bune dintr-un an plin de suferință și diviziuni.

The Guardian îl citează pe Moncef Slaoui, consilier al programului de vaccinare din Statele Unite, care spune că dacă planul de imunizare merge suficient de bine, americanii ar trebui să fie vaccinați până în mai.

Nota optimistă vine chiar și în condițiile în care milioane de americani ar putea să călătorească în următoarea vacanță de Ziua Recunoștinței din această săptămână și mulți par să ignore avertismentele oficialilor din domeniul sănătății.

Moncef Slaoui, consilier științific șef al programului, care implică militari și sectorul privat, precum și experți guvernamentali în domeniul sănătății, a declarat că primii americani ar putea fi vaccinați în afara studiului clinic până la jumătatea lunii decembrie. Astfel, din 2021, viața ar putea să revină la normal, spune expertul citat de The Guardian.

Un alt motiv de speranță, scrie la rândul său revista franceză Le Point, a venit tot din Statele Unite. Este vorba despre autorizarea urgentă a unui tratament inovator bazat pe un cocktail de anticorpi sintetici, de la firma Regeneron, deja încercat pe președintele Donald Trump.

Regeneron a încheiat deja mai multe contracte cu guvernul SUA, inclusiv unul de 450 de milioane de dolari, pentru a fabrica doze la scară largă în Statele Unite.

Însă, după cum observă BBC, și teoriile conspirației își fac loc tot mai mult în spațiul public.

De exemplu, teoria cunoscută sub numele de „Marea Resetare”, care susține că un grup de lideri mondiali au orchestrat pandemia pentru a prelua controlul asupra economiei globale.

Speculația își are originea într-un plan autentic intitulat „Marea Resetare”, elaborat de Forumul Economic Mondial (WEF), organizator al unei conferințe anuale pentru personalități din politică și afaceri. Planul explorează modul în care țările ar putea să recupereze daunele economice cauzate de pandemia de coronavirus.

Un videoclip din august, care are acum aproape trei milioane de vizualizări pe YouTube, susține că doar Donald Trump poate contracara acest complot secret, care folosește Covid-19 pentru a îngenunchea economia SUA , astfel încât „resetarea” să poată începe cu oamenii care vor „cerși” vaccinuri.