Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Diego Maradona: de la vedeta stelară la starul de cinema și dependentul de droguri și alcool

maradona.png

Maradona în timpul Campionatului mondial de fotbal din 1986
Image source: 
Daniel Garcia AFP/File via rfi.fr

Diego Armando Maradona, starul fotbalului agrentinian al anilor 1980-1990, a murit aseară, iar știrea a făcut imediat înconjurul planetei.

”Este o lovitură emoțională și națională, cu un impact global, o știre care marchează un moment decisiv în istorie ”, notează cotidianul argentinian Clarin.

CNN amintește despre felul în cre Maradona a condus echipa țării sale la triumful din turneul Cupei Mondiale 1986.

El a fost figura centrală a turneului cu o performanță memorabilă împotriva Angliei, unde a și marcat iconicul gol „Mâna lui Dumnezeu”.

Pentru Associated Press, ”Numărul 10 pe care l-a purtat pe tricou a devenit sinonim cu el, ca și pentru Pele, marele brazilian cu care Maradona a fost asociat adesea ca fiind cel mai bun din toate timpurile.

Îndrăzneț, rapid și cu totul imprevizibil, Maradona a fost un maestru al atacului, jonglând cu ușurință mingea de la un picior la altul, în timp ce se îndrepta spre terenul advers.

Driblând și țesând cu centrul său de greutate jos, i-a făcut neputincioși pe nenumărații rivali și a marcat adesea cu un picior stâng devastator, cea mai puternică armă a sa”.

Reuters amintește și despre ”anii de consum de droguri, supraalimentare și alcoolism care au întrerupt o carieră stelară și i-au schimbat aspectul de la cel al unui sportiv care putea slaloma fără efort printre adversari, la un dependent umflat care a fost adus în pragul morții de insuficiența cardiacă indusă de cocaină”.

Pentru Le Figaro, Diego Maradona nu este doar zeul viu al fotbalului ci și eroul  de film.

”Dacă în 2008, Diego Maradona făcuse călătoria la Festivalul de la Cannes pentru prezentarea unui film dedicat vieții sale, ”El Pibe d”Oro”, de Emir Kusturica, în mai 2019, Asif Kapadia nu n-a mai putut fi alături de legenda fotbalului care tocmai a murit la vârsta de 60 de ani.

O durere la umăr a ținut legenda fotbalului departe de Croisette, unde filmul-portret intitulat „Diego Maradona” era proiectat, pur și simplu. Iar acest nume este autosuficient”.

 
Revista presei internaționale din 26 noiembrie 2020