Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Escapada” europarlamentarului ungur față cu discursul oficial al guvernului Orban

jozsef_szajer.png

Europarlamentarul maghiar József Szájer nu e chiar un... sfânt
Image source: 
AFP via rfi.fr

Să fie oare un fapt divers atunci când un europarlamentar este prins că a participat, sfidând pandemia, la o petrecere descrisă de presă drept o adevărată ”orgie”? Poate. Nu însă și în cazul în care el și formațiunea din care face parte pun mare preț pe valorile familiei și acuză ceea ce ei numesc ”decadența Occidentului liberal”.

După cum scrie Politico, un important europarlamentar al partidului Fidesz, aflat la conducerea Ungariei, a recunoscut marți că a participat la o petrecere descrisă de mass-media din Bruxelles drept „o orgie” - și care a fost întreruptă de poliția din capitala belgiană.

József Szájer a recunoscut că a fost „prezent” la „petrecerea privată” - la care, potrivit presei belgiene, poliția a găsit 25 de bărbați goi, inclusiv un europarlamentar și un număr de diplomați.

Membru vechi al partidului premierului Viktor Orbán el și-a dat demisia și a cerut ca discuțiile să nu se extindă ”la patria mea sau la formațiunea mea politică”.

Belgia a anunțat un al doilea blocaj luna trecută, în cadrul căruia a interzis adunările de peste patru persoane.

Associated Press relatează că toți cei care au participat la petrecere au fost denunțați pentru încălcarea măsurilor anti-Covid. În plus, a fost înregistrat un raport al poliției pentru încălcarea legislației privind narcoticele.

József Szájer a negat însă consumul de droguri la petrecere și a spus că s-a oferit să i se facă un test la fața locului, lucru pe care poliția l-a refuzat.

Euronews amintește că Szájer anunțase duminică, fără niciun avertisment, că va demisiona din funcția de europarlamentar. El a scris că participarea la lupta politică punea asupra sa o presiune mentală din ce în ce mai mare.

Politicianul maghiar fusese unul dintre autorii controversatei Constituții a țării din 2010. Aceasta a atras critici din partea activiștilor pentru drepturile omului potrivit cărora actul crea un mediu ostil pentru comunitatea LGBT +.

The Guardian amintește că Szájer se lăudase că a elaborat personal modificări ale Constituției maghiare care defineau căsătoria ca fiind între un bărbat și o femeie. Guvernul lui Orbán a făcut din valorile familiei un element central al programului său politic, folosind frecvent retorica anti-LGBT.

Adunarea ilegală de vineri, organizată la câțiva metri de o secție de poliție, a încălcat regulile Belgiei care limitează adunările interioare la patru persoane.

 

S-a împlinit un an de când Ursula von der Leyen conduce Comisia Europeană

Un an în care lucrurile a evoluat cu totul altfel decât se aștepta, notează Eurotopics.

UE s-a implicat în combaterea pandemiei și a celei mai grave recesiuni din istoria sa. Proiectul de prestigiu al lui Von der Leyen, Green Deal, pare să fi fost suspendat pentru moment.

Și Deutsche Welle amintește că Ursula von der Leyen avea planuri mari pentru protecția climei. Dar președintele executivului UE s-a trezit gestionând pandemia Covid-19, în doar trei luni.

La începutul crizei sănătății, statele membre ale Uniunii au închis frontierele fără consultări și nu au vrut să se ajute reciproc cu măști sau aparate respiratorii. Prin urmare, Ursula Von der Leyen a luptat pentru a schimba această imagine și a condus la o mai importantă cooperare între țările membre.

La Repubblica este de părere că ea și-a desfășurat activitatea cu aplomb și fără a face greșeli (în afară de propunerea neambițioasă privind migranții): ”Sunt unii care o acuză de lipsă de curaj în fața șefilor de state. Dar faptul este că atmosfera din Europa pare mai puțin una de confruntare și asta se datorează și politeței sale (care ascunde o mare hotărâre)”.

În sfârșit, Süddeutsche Zeitung spune că „Nu este suficient să ții discursuri emoționale. Von der Leyen trebuie să facă mai mult pentru a genera o confruntare deschisă cu guvernele indisciplinate, și să intensifice presiunea. În starea actuală, rezerva ei bine educată față de Ungaria devine enervantă”.

 
Revista presei internaționale din 2 decembrie 2020