Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pregătiri pentru ”marea vaccinare” în Europa: cine trebuie să aibă prioritate?

2020-11-18t100030z_1718510230_rc2m5k9koeiw_rtrmadp_3_global-poy-2020.jpg

Salon pentru îngrijirea pacienților cu COVID în Wuhan
Salon pentru îngrijirea pacienților cu COVID în Wuhan, provincia Hubei, China (6 februarie 2020).
Image source: 
China Daily via REUTERS - RNPS

Statele europene își definitivează strategiile de vaccinare. Dar planurile lor, odată făcute publice, nu sunt scutite de critici.

După ce în prima fază vor intra cei vulnerabili, Spania planifică o campanie de vaccinare în masă din iulie, informează Franceinfo. Vaccinul va fi gratuit și voluntar. Acesta va fi administrat în cele 13.000 de centre de sănătate publică răspândite în toată țara. Acest plan de vaccinare a atras multe critici, ca de obicei.

Pedro Sánchez a fost acuzat că a gestionat greșit pandemia și că a improvizat  și în special de Partidul Popular, care îl găsește prea optimist, atunci când nu se știe când vaccinurile vor fi cu adevărat disponibile.

În ceea ce privește populația, scepticismul este în creștere. Conform ultimului sondaj realizat de Centrul de Investigații Sociologice, 47% dintre spanioli nu vor să fie vaccinați. Pe termen lung, prin urmare, nu este exclus  ca vaccinul să devină obligatoriu. O întrebare care creează controverse în Spania.

Și tot Franceinfo arată că în Germania, aeroportul din Frankfurt se pregătește de luni de zile pentru a juca un rol central în marea acțiune de vaccinare. Frankfurt este într-adevăr unul dintre principalele hub-uri din Europa pentru produsele medicale. Un terminal specializat de 13.500 m² este rezervat pentru acest tip de produse în aeroport. Anul trecut, 120.000 de tone de încărcături medicale mai mult sau mai puțin fragile au trecut prin Frankfurt.

În orașul german, de asemenea, transportatorii rutieri se pregătesc de luni de zile.

Aeroportul din Frankfurt se pregătește să primească vaccinuri produse în India și China pentru piața europeană, precum și fluxul de vaccinuri destinate Africii.

 

În Franța, ediția locală Slate critică strategia națională de vaccinare și crede că accentul trebuie pus pe cei tineri:

 „Cum putem justifica faptul că acești tineri, care sunt „Franța de mâine”, nu sunt luați în considerare?  Macron a spus: trebuie să-i vaccinăm pe cei mai vulnerabili. În mod logic, studenții ar trebui să fie primii. Odată imunizați, vor putea în cele din urmă să se întoarcă la facultate și la viața socială și să nu mai reprezinte amenințarea pe care guvernul pare să o vadă în ei de la începutul crizei." (Sursa: Eurotopics)

În timp ce, La Libre Belgique, crede că "ar fi mai eficient să acordăm prioritate vaccinării persoanelor care sunt ele însele responsabile pentru alte persoane: părinții care au copii; profesorii; muncitorii, producătorii; comercianții . Cu prioritate absolută pentru lucrătorii din domeniul sănătății. Salariile ar fi plătite din nou, lucrătorii independenți și-ar recâștiga veniturile. Vârstnicii ar fi, de asemenea, fericiți să-și primească copiii și rudele care nu ar mai risca să-i infecteze. " (Sursa: Eurotopics).

Tot în legătură cu pandemia, iată câteva comentarii după ce canalul american CNN a publicat fragmente dintr-un raport confidențial conform căruia autoritățile chineze au subestimat numărul de cazuri începând din decembrie 2019.

Pentru Le Figaro, cea mai deranjantă informație este că acest document confidențial, care acoperă perioada din octombrie 2019 până în aprilie 2020, spune că provincia Hubei a fost confruntată de la începutul lunii decembrie cu o epidemie majoră, o gripă de douăzeci de ori mai severă decât în anul precedent!

Este ceva care poate să semene îndoieli, întrucât simptomele gripei și ale Covid-19 pot fi adesea similare. Și nu în Wuhan această epidemie de gripă a fost cea mai puternică, ci în alte două orașe, Yichang, situat la aproximativ 300 km distanță, și Xianning (la 90 km).

Și publicația britanică The Week vorbește despre criza gripală - care încă nu a fost făcută publică - și care a depășit de 20 de ori nivelul înregistrat în anul precedent punând o presiune suplimentară pe un sistem de îngrijire a sănătății deja suprasolicitat.

 

Lipsa transparenței va pune o povară suplimentară asupra Chinei în contextul investigațiilor privind originea coronavirusului, care până acum a provocat aproape 1,5 milioane de decese în întreaga lume, potrivit ultimelor cifre.

Business Insider amintește că un raport din 1 mai al Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, obținut de Associated Press, arăta că liderii chinezi „au ascuns în mod intenționat severitatea” focarului de coronavirus din ianuarie, în timp ce achiziționau echipamente medicale.

China nu a informat Organizația Mondială a Sănătății până în ianuarie că noul coronavirus este extrem de infecțios, în timp ce creștea în mod semnificativ importurile de măști și halate chirurgicale .

 
Revista presei internaționale din 3 decembrie 2020