Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce spune presa din Ungaria despre scandalul József Szájer?

jozsef_szajer_-_2020-12-01t163215z_929409817_rc2gek92ja0l_rtrmadp_3_hungary-fidesz-mep.jpg

József Szájer
József Szájer în timpul campaniei electorale a partidului Fidesz pentru alegerile europarlamentare (Budapesta, 5 aprilie 2019)
Image source: 
REUTERS/Bernadett Szabo (RNSP)

Scandalul în care a fost implicat europarlamentarul maghiar demisionat între timp, József Szájer, a făcut înconjurul presei europene și mondiale. Dar ce spun mediile din țara sa, Ungaria?

După cum remarcă publicația online Hungarianspectrum, puțini și-ar fi imaginat că József Szájer, cofondatorul Fidesz și unul dintre cei mai importanți politicieni ai săi, nu va mai fi, într-o bună zi, membru al partidului.

Este greu de înțeles ce a gândit Viktor Orbán când a fost de acord cu povestea „poverii psihologice” a lui Szájer, pentru că nimeni nu ar trebui să creadă vreo clipă că anunțul inițial nu a fost aprobat în prealabil de prim-ministru. Dacă cel mai citit articol din Business Insider, care nu se ocupă, în mod normal, de reportaje tabloide, a fost o relatare despre escapada lui Szájer, cum și-ar imagina cineva că această poveste putea fi ascunsă publicului maghiar? Pentru a se salva în fața străinătății și chiar acasă, Szájer a trebuit să fie expulzat”.

Un alt portal de ştiri, Pesti Srácok, citat de Eurotopics, nu-și ascunde dezamăgirea:

În ultimii 30 de ani, întreaga țară a ajuns să-l vadă drept o personalitate de încredere, inteligentă, relaxată și, mai presus de toate, foarte competentă. Până acum își lăsase detractorii aproape fără un unghi posibil de atac. Acum , Fidesz își pierde unul dintre stâlpi. Prin urmare, este logic ca mulți dintre alegătorii săi naționaliști să se simtă dezamăgiți ".

În timp ce Nepszava comentează: „Este greu de imaginat o contribuție mai benefică pentru egalitate și democrație decât cea a cazului József Szájer. Acesta este pe cale să pună capăt unui coșmar: Fidesz nu va mai putea să-i stigmatizeze pe homosexuali. Ei trebuie să arate acum și dacă pot face ceva pentru țară, în afară de a desfășura campanii de incitare la ură și de a vâna țapi ispășitori.

 

În timp ce, pentru Telex, scandalul  nu este despre viața sexuală , ci despre ipocrizie.

Nimeni nu poate fi condamnat, moral sau legal, pentru o înclinație sexuală. Pe de altă parte, este cu totul altceva  privirea pe care o putem avea asupra posturii sale ideologice, îmbibată de pseudo-creștinism și conservatorism. Ceea ce este scandalos în acest caz este ipocrizia. " (Sursa. Eurotopics).

 

Vacinul Pfizer / BioNTech: de ce s-au grăbit britanicii?

Potrivit Newsweek, guvernul este încrezător că lanțul de frig necesar pentru distribuirea vaccinului Pfizer / BioNTech nu va cauza probleme. Vaccinul Pfizer trebuie păstrat la o temperatură de -70 ° C. Când vaccinul este depozitat într-un frigider, acesta are o durată de viață efectivă de până la cinci zile la temperaturi de 2-8 ° C, ceea ce permite depozitarea acestuia cu ușurință în centrele de distribuție din toată țara.

Potrivit  CNN știrea ar putea provoca un pic de agitație în SUA. La începutul acestei săptămâni, președintele Donald Trump a cerut în mod privat să afle de ce Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente nu a acordat încă utilizarea de urgență pentru vaccinul Pfizer, după cum au declarat pentru CNN două surse.

Viteza, însă, nu este factorul decisiv crede La Repubblica: „Londra a preferat să meargă singură, temându-se că alte națiuni europene vor acționa dintr-un reflex fără sens pentru a aduna doze de vaccinuri. Este absurd, deoarece cantitatea de doze disponibilă fiecărei țări nu va depinde de viteza procesului de aprobare, ci de acordurile încheiate cu producătorul. ” (Sursa: Eurotopics)

Iar ziarul german Tageszeitung se întreabă de ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) nu se mișcă mai repede. Iar politicienii ar trebui să explice de ce UE nu s-a dotat cu un mecanism de autorizare  urgentă a vaccinului pentru persoanele cu risc deosebit. ".(Sursa: Eurotopics)

 
Revista presei internaționale din 4 decembrie 2020