Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presa internațională: guvernul PNL-USR va menține România în mainstream-ul european

7613965-mediafax_foto-andreea_alexandru.jpg

Persoane votează în cadrul scrutinului pentru alegerile parlamentare, într-o secţie de vot din Bucureşti, duminică 6 decembrie 2020
Sursa imaginii: 
Andreea Alexandru / Mediafax Foto

Alegerile din România, desfășurate în condiții speciale, au avut ecou în presa internațională. Iată câteva reacții la cald – comentatorii estimează că PNL va continua să-și asume guvernarea, alături de USR.

Nu a fost prea multă lume în secțiile de votare din România pentru alegerile legislative de duminică, transmite TV5. Pe măsură ce pandemia bate noi recorduri în țară, situația deplorabilă a sistemului de sănătate s-a aflat în centrul votului. Populația așteaptă acțiuni puternice din partea guvernului într-o Românie care s-a confruntat cu un val de sărăcie în ultimii ani, transmite postul francez.

Coronavirusul a aruncat o umbră lungă și întunecată asupra alegerilor generale din România, descurajând participarea și stimulând extrema dreaptă, comentează Politico.

Euronews vorbește despre primele sondaje la ieșirea de la urne însă atrage atenția că cifrele s-ar putea schimba după închiderea urnelor și după ce toate voturile din străinătate urmează să fie numărate.

 

Comentatorii au pus prezența scăzută la vot pe seama reapariției coronavirusului în țară și a oboselii alegătorilor, cu o clasă politică văzută drept incompetentă.
Le Figaro comentează că liberalii pro-europeni la putere și rivalii lor social-democrați sunt dați umăr la umăr de sondajele la ieşirea de la urne. Partidul liberal (PNL) al prim-ministrului Ludovic Orban rămâne totuși favoritul pentru a forma viitorul guvern, prin alierea cu reformiștii alianței USR-Plus, notează ziarul francez.

Și Reuters transmite că liberalii premierului român Ludovic Orban și social-democrații de stânga (PSD) sunt umăr la umăr după alegerile generale de duminică, un vot considerat ca fiind esențial pentru viitorul țării în mainstream-ul european.

Un reformist și totodată conservator în plan fiscal, Orban se așteaptă să obțină nominalizarea pentru a forma guvernul din partea președintelui Klaus Iohannis, cel mai probabil cu gruparea centristă USR-Plus, chiar dacă rezultatele finale îl arată pierzând cu o marjă restrânsă.

La putere de un an, Orban a fost constrâns în orice efort de reformă de către un parlament controlat de gruparea PSD, care a avut trei prim-miniștri răsturnați de la ultimele alegeri legislative din 2016.

Cu o campanie în care a promis să aducă România mai aproape de mainstream-ul european, Orban s-a angajat să restabilească sentimentul investitorilor puternic zdruncinat de populismul fiscal al PSD și să reînvie eforturile de a repara infrastructura și serviciile publice neglijate.

Dar, atrage atenția Reuters în comentariul său, principalele partide ale României se ciocnesc în ce privește justiția și pensiile.

PNL dorește să revizuiască constituția pentru a introduce o interdicție de modificare a legiferării în justiție prin ordonanțe de urgență și o interdicție a amnistiilor pentru infracțiuni legate de corupție. Un referendum fără caracter obligatoriu cu privire la practica utilizată de PSD a fost adoptat în 2019, alimentând criticile că partidul a fost îngăduitor față de corupție.

PNL intenționează, de asemenea, să revizuiască toate legile privind justiția care afectează independența instanțelor și să lanseze o reformă a Curții Constituționale.

PSD spune că dorește să îmbunătățească accesul la instanțe prin introducerea unui sistem public de asistență juridică pentru persoane fizice și companii. Vrea să crească capacitatea de combatere a traficului de persoane și droguri, evaziune fiscală și corupție și să introducă educație juridică în școli.

De asemenea, spune că va reduce timpul necesar soluționării cauzelor, va îmbunătăți aplicarea hotărârilor și va moderniza activitatea instanțelor.

Deutsche Welle notează că, în cazul în care PNL va continua să-și mențină avansul, partidul pro-european ar urma să devină cel mai mare din parlamentul bicameral cu 465 de locuri din România, pentru prima dată în 30 de ani.

PNL și Alianța USR-PLUS au militat pentru reforma sectorului public al României și întărirea sistemelor de sănătate publică și educație ale țării.

Social-democrații (PSD) au câștigat alegerile anterioare din 2016 printr-un adevărat seism, dar partidul s-a confruntat cu proteste masive anticorupție și dispute cu UE privind reformele judiciare controversate și scandalurile de corupție.

PNL a preluat frâiele unui guvern minoritar monolit acum un an, după ce social-democrații au schimbat trei prim-miniștri și au operat zeci de remanieri.