Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Și totuși, de unde a apărut extrema dreaptă în România? (presa europeană)

129200129_5046340672050712_2051306821446679471_n.jpg

Diana Șoșoacă inconjurata de admiratori ai partidului AUR
Sursa imaginii: 
Facebook / Diana Iovanovici-Șoșoacă

Presa internațională remarcă ascensiunea extremei drepte în România. Comentatorii încearcă să dea explicații pentru ceea ce ei consideră a fi o surpriză.

Cum de a apărut de nicăieri un partid de extremă dreaptă în România? – se întreabă încă din titlu situl Euronews.

Puțini auziseră de partidul populist de extremă dreapta Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) până duminică seară, atunci când a uimit România la alegerile parlamentare.

AUR are o legătură strânsă cu puternica Biserică Ortodoxă a României, pe care a susținut-o în organizarea de ceremonii religioase în timpul pandemiei.

Partidul se opune căsătoriei între persoane de același sex, a organizat mitinguri anti-mască și solicită unirea cu Republica Moldova.

George Simion, care a devenit rapid fața partidului, a participat anul trecut la proteste naționaliste la un cimitir militar, ciocnindu-se cu etnicii maghiari.

Analiștii au scos în evidență sprijinul masiv din partea diasporei românești, de mari dimensiuni, care, până acum, a fost văzută în general drept o bază electorală pentru USR-PLUS, un partid progresist care a câștigat 15% din voturi și care va forma o coaliție cu PNL.

În schimb, AUR a fost prima alegere a diasporei în Italia și a doua în Franța și Spania. Aparent peste noapte și de nicăieri, AUR, care a organizat o campanie online țintită, strategică, a devenit al patrulea cel mai mare partid politic din România și unul care se opune ferm valorilor UE”, scrie Euronews.

La Croix, cotidian catolic francez, titrează: ”În România, neofasciștii intră în parlament” Creat cu doar un an în urmă, AUR a creat o surpriză și a sedus chiar și în diaspora.

Ziarul îl citează pe politologul român Cristian Pîrvulescu, potrivit căruia „Avem o tradiție de extremă dreaptă în România. Corneliu Vadim Tudor, Jean-Marie Le Pen al nostru, care a fost și deputat european, ajunsese în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2000. Dar pentru prima dată, odată cu AUR, avem un partid neofascist, conspiraționist, naționalist și homofob”, explică politologul român pentru La Croix.

Politico vorbește despre unul dintre deputații aleși ai partidului, fostul general Mircea Chelaru, care îl idolatrizează pe Ion Antonescu, liderul fascist aliat al lui Hitler și care a declarat că „niciun evreu din România nu a fost dus în lagărele naziste” – o negare a adevărului istoric. Chelaru nu a putut fi contactat pentru comentarii.

O altă parlamentară AUR, Diana Șoșoacă, este un avocat care a dat în judecată guvernul în numele bisericii pentru interzicerea pelerinajelor  în timpul pandemiei.

Cofondatorul AUR, Claudiu Târziu, a fost lider al Coaliției pentru Familie, care a militat fără succes pentru interzicerea căsătorii homosexuale prin schimbări constituționale într-un referendum din 2018, cu sprijin din partea bisericilor ortodoxă și greco-catolică precum și a grupurilor neo-protestante.

Încheiem grupajul cu considerațiile publicației ungare Azonnali, preluate de Eurotopics: „Problema cu AUR  nu este aceea că nu îi place Ungaria, ci faptul că nici România nu-i place și că nu o poate iubi niciodată, pentru că, de fapt, nu o cunoaște. AUR nu este condus de români, ci de indivizi care nu au făcut nimic altceva decât să-i observe pe români. Și singurul lucru pe care l-au aflat au fost temerile lor. AUR nu este altceva decât manifestarea dezamăgirii politice din România în ultimilor 30 de ani.

 
Revista presei internaționale