Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presiunile statelor europene impulsionează procesul aprobării vaccinului COVID

covid_europa.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Agenția Europeană a Medicamentului accelerează procesul de aprobare a vacinului coronavirus. Titlurile sunt prezente pe primele pagini ale presei internaționale.

Primul vaccin coronavirus ar putea fi autorizat în Uniunea Europeană începând cu 21 decembrie, anunță ziarul belgian Le Soir.  Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și-a devansat reuniunea cu o săptămână.

Deutsche Welle titrează că Germania are speranța unei aprobări în avans a vaccinului. EMA grăbește evaluarea vaccinului Pfizer-BioNTech.

Potrivit Wall Street Journal, săptămâna trecută, în cadrul summitului de la Bruxelles, cel puțin trei șefi de guverne europeni s-au plâns că devine insuportabil din pounct de vedere politic să le explice cetățenilor lor de ce SUA și Canada administrează un vaccin fabricat în Europa înainte de UE, după cum au declarat oficiali apropiați de discuții.

EU Observer amintește că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA)  susținea luni că este mai bine să-și ia timp pentru aprobarea vaccinului corona. Aceasta, după presiunea publică germană din acest weekend, pentru a accelera procesul.

Iar Bild, ziar popular german, scrie că decizia va veni pe 23 decembrie, în timp ce Agenția Europeană invocase anterior 29 decembrie ca termen limită.

După ce a refuzat să răspundă la dezvăluirile presei germane, Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat în cele din urmă că și-a devansat ședința cu o săptămână, în urma primirii de date suplimentare.

După cum remarcă US News & World Report , noul vaccin dezvoltat de compania germană BioNTech și de compania americană Pfizer este deja utilizat în Marea Britanie, Statele Unite, Canada și alte țări. Dar Germania nu poate începe vaccinările, deoarece așteaptă aprobarea de către EMA, care evaluează medicamentele și vaccinurile pentru cele 27 de națiuni ale UE.

Și Le Monde scrie că anunțul Agenției europene ”urmează presiunii crescânde din partea statelor europene, inclusiv a Germaniei, de a implementa rapid vaccinul. "

 

Alexei Navalny pentru El Pais: ”Putin a ordonat să fiu otrăvit, Rusia este condusă de criminali”

Opozantul rus se reface în Germania în urma otrăvirii cu Noviciok, în august, într-un hotel din Novosibirsk.

”Încă de când am ieșit din spital și am făcut primele mele interviuri, nu am avut nicio îndoială că a fost o comandă directă de la Putin.

Și mă bazez pe un fapt foarte simplu: Novichok este cel mai toxic agent inventat de oameni. Și pentru a-l face ai nevoie de un laborator de stat, ai nevoie de eforturi enorme ale statului pentru a produce Novichok. Aceasta este o armă chimică.

În 2017, Rusia a declarat oficial că toate armele chimice au fost distruse. Oficial nu există deloc Novichok în Rusia, dar un laborator secret ar fi putut produce acest Novichok sub ordinele directe ale lui Putin.

În atacul de la Salisbury, asupra fostului spion Serghei Skripal și a fiicei sale Yulia există, de asemenea, dovezi că a fost o operațiune de stat.

Putin vrea să fie țarul Rusiei. Nu-i place să i se opună nimeni. El consideră organizația noastră periculoasă, la fel cum îl consideră periculos pe oricine denunță corupția.

El crede că uciderea mea va distruge organizația noastră. Îmi este greu să înțeleg exact ce se întâmplă în mintea lui. Nu sunt primul care a fost otrăvit și cu siguranță nu voi fi ultimul. Putin este la putere de 20 de ani. Este prea mult, 20 de ani de putere ar strica pe oricine și l-ar face să-și piardă mințile. El crede că poate face orice vrea”, a spus Navalny pentru El Pais.

 
Revista presei internaționale din 16 decembrie 2020