Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ore decisive pentru acordul Brexit. Plus: de ce este FIDESZ atât de greu de dat afară din PPE?

boris_ursula.jpg

Premierul britanic Boris Johnson și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen la Bruxelles, 9 decembrie 2020
Sursa imaginii: 
Facebook / European Commission

Presa europeană privește cu înfrigurare către negocierile pentru acordul Brexit. Un acord de ultim moment pare încă posibil.

„Către un acord post-Brexit?”, se întreabă France 24. Chiar dacă nu se poate exclude un„ acord negativ ”, cu consecințele sale grele pentru economiile deja zguduite de pandemie, declarațiile din ultimele ore contrastează cu pesimismul săptămânii trecute”.

Într-adevăr, discuțiile par să fi progresat pe „două dintre cele mai spinoase trei subiecte negociate de luni de zile: condițiile concurenței loiale și guvernanța viitorului acord ", rezumă La Libre Belgique.

Pentru a face față eventualității lipsei unui acord, "statele europene au aprobat miercuri măsuri de urgență pentru menținerea traficului aerian și a transportului rutier pe ambele părți ale Canalului, timp de șase luni, sub rezerva reciprocității. Dar decizia trebuie supusă votului Parlamentului European vinerea aceasta", mai scrie ziarul belgian.

Pe această temă, Reuters atrage atenția că „discuțiile despre accesul navelor europene în apele de pescuit britanice sunt încă foarte dificile”, după cum a declarat ieri Ursula von der Leyen deputaților, adăugând că „următoarele zile vor fi decisive”.

În timp ce, în Ouest France, europarlamentarul Karima Delli, care conduce comitetul pentru transporturi, declară că "Scopul este într-adevăr menținerea conectivității dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană în cazul în care nu există un acord". (Sursa: Toute L'Europe)

 

Un alt subiect pe agenda presei europene: sancționarea de către PPE a formațiunii lui Viktor Orban, FIDESZ

De fapt, ”O jumătate de sancțiune împotriva FIDESZ”, titrează ziarul francez Les Echos.

Europarlamentarului Tamas Deutsch, îi este totuși interzis să vorbească în plen în numele grupului. PPE a anunțat, de asemenea, că va vota soarta Fidesz de îndată ce condițiile sanitare vor permite o întâlnire a grupului.

Excluderea riscă să compromită, în ochii multora, ratificarea planului de redresare, care trebuie făcută în aceste zile.

Dacă săptămâna trecută Ungaria și Polonia și-au ridicat vetoul asupra vastului plan de 750 de miliarde de euro lansat de Uniunea Europeană pentru a relua economia după Covid-19, este încă necesar ca cei douăzeci și șapte să ratifice acordul care va permite Comisiei Europene să își asume datorii masive.

Politico notează că PPE s-a confruntat cu o presiune crescândă pentru a exclude oficial FIDESZ, având în vedere tensiunile și acuzațiile de lungă durată că Ungaria nu îndeplinește standardele statului de drept. S-a mers până la suspendarea grupului de la reuniunile politice, anul trecut.

Dar membrii germani au fost reticenți să meargă mai de departe.

Și publicația ungară Hungary Today vorbește despre comentariile controversate ale fondatorului Fidesz, Tamas Deutsch, la adresa lui Manfred Weber, liderul grupului parlamentar al PPE, în care i-a comparat comportamentul cu unul asemănător Gestapo.

Cu inima îndoită, Deutsch i-a cerut scuze lui Weber. Scuzele sale au fost de fapt mai mult o „clarificare” a opiniilor sale cu privire la mecanismul statului de drept, care „amintește de arbitrariul politic” al celui de-al Treilea Reich și al sistemului socialist sovietic. De asemenea, Deutsch a trimis o explicație colegilor săi membri ai PPE, care nu a fost în general bine primită, 40 de deputați europeni cerând expulzarea lui .

Înainte de ultima întâlnire a grupului, Deutsch și-a repetat scuzele pentru a treia oară, cu siguranță la instrucțiunile lui Viktor Orbán. De această dată, el a recunoscut că a făcut o greșeală și s-a oferit să retragă „nefericita comparație”.

Recomandarea nu a fost expulzarea lui Deutsch din PPE, ci retragerea „cu efect imediat a tuturor drepturilor de vorbire în plen în numele Grupului, de numire în calitate de raportor sau în alte poziții oficiale, precum și ocuparea oricărei funcții aparținând grupului PPE în conformitate cu sistemul Parlamentului. Aceasta, până când se iau alte decizii.

Mulți comentatori au interpretat acest „compromis” într-o lumină nefavorabilă.

De exemplu că, din moment ce expulzarea lui Deutsch era puțin probabilă, „eliminarea Fidesz din PPE în viitorul apropiat este improbabilă”. Așa că Orbán cel viclean a câștigat din nou.

Comentatorii subliniază și teama Angelei Merkel de „declararea de către Orbán a războiului împotriva intereselor economice germane în Ungaria” dacă membrii PPE germani vor vota pentru expulzare.

Un „membru al PPE care a preferat anonimatul” și-a exprimat opinia că „pentru Merkel, expulzarea Fidesz nu este o decizie de partid, este o decizie de stat”.

 
Revista presei internaționale din 18 decembrie 2020