Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noul videoclip al lui Navalny pune Kremlinul într-o situație jenantă

navalny.png

Alexei Navalny în timpul înregistrării convorbirii cu agentul rus
Sursa imaginii: 
youtube.com

Presa internațională vorbește despre dezvăluirile opozantului Alexeï Navalny care afirmă că l-a făcut pe un agent rus să admită că a participat la otrăvirea sa,  în această vară, în Siberia.

Asistăm la o nouă întorsătură în chestiunea otrăvirii liderului opoziției ruse Alexei Navalny, spune corespondentul National Public Radio din SUA.

În timp ce corespondentul BBC la Moscova afirmă că publicarea înregistrării este extrem de jenantă pentru Kremlin, care continuă să nege orice legătură între statul rus și otrăvirea celui mai acerb critic al președintelui Putin.

 

 

Videoclipul postat de Alexey Navalny, Sursa: youtube.com

”Săptămâna trecută, domnul Putin a declarat în cadrul unei uriașe conferințe TV că ancheta Bellingcat – desfășurată alături de alți parteneri mass-media occidentali - a fost un „truc” inventat de serviciile secrete americane.

Dar a adăugat că este corect ca FSB să-l urmărească pe domnul Navalny. Raportul Bellingcat a identificat săptămâna trecută mai mulți agenți ai FSB - specialiști în arme chimice - care, l-ar fi urmărit de ani de zile înainte de a încerca să-l ucidă”, transmite BBC.

The New York Times scrie că nu există o confirmare independentă a faptului că Navalny a vorbit într-adevăr cu agentul Kudryavtsev.

Totuși, videoclipul domnului Navalny despre un presupus apel de 49 de minute cu propriul său asasin, membru al uneia dintre cele mai secrete și puternice agenții de informații din Rusia, a zguduit internetul rus.

A fost ultimul episod care a străpuns aura puterii și profesionalismului serviciilor de spionaj din Rusia - în contrast marcant cu știrile privind intruziunile cibernetice pe scară largă în Statele Unite atribuite hackerilor ruși.

Kremlinul a fost pus, din nou, în defensivă, atunci când președintele Vladimir Putin intră în al 22-lea an la putere”.

Corriere della Sera estimează că această poveste grotescă , pe lângă impactul considerabil pe care îl va avea în mass-media, va atrage cu siguranță consecințe politice.

Și aceasta,” mai ales că poziția următoarei administrații americane față de Putin va fi foarte diferită de cea a lui Trump. Este posibil ca acest caz să ducă în cele din urmă la adoptarea de noi sancțiuni. "

Dar, până atunci Moscova este cea care a anunțat contra-sancțiuni care vizează UE , informează Agenția France Presse.

Moscova a calificat drept „delirante” dezvăluirile lui Alexey Navalny care implică serviciile speciale rusești.

Diplomația rusă a declarat că „a extins lista reprezentanților țărilor membre ale UE interziși pe teritoriul Federației Ruse”, fără a publica nume.

 Iar Le Monde, citând surse franceze, estimează că Franța, Germania și Suedia vor fi cele mai afectate.

Partea rusă nu a comunicat, nici oficial, nici în privat, numele personalităților vizate, nici măcar numărul acestora. „Este neplăcut pentru noi”, spune sursa citată de le Monde, „dar pentru ruși este mai puțin riscant decât a făcut UE prin vizarea persoanelor din administrația prezidențială”.

Prin urmare, persoanele vizate ar putea afla că li se interzice intrarea în Rusia atunci când vor trece prin vamă.

”În urmă cu câteva săptămâni, Moscova menționase drept ținte ale acestor sancțiuni „cadrele de conducere ale aparatelor din Germania și Franța”, adică cele două țări care au stat la originea inițiativei europene comune. La acea vreme, Suedia nu era menționată. Aceste trei țări vizate în cele din urmă sunt cele ale căror laboratoare au identificat o substanță asemănătoare Novichok în corpul lui Navalny” .

The Moscow Times vorbește despre ”Spionul care a scos la iveală rufele murdare”

”Puterea rusă cultivă mitul iluzoriu al competenței, omnipotenței, omniscienței.  Nicăieri puterea acestui mit - și fragilitatea lui - nu sunt mai evidente decât la omul din vârful acestui munte al ambițiilor și debilităților  care este serviciul rus de securitate: Vladimir Putin.

Observați felul în care a răspuns întrebării despre dezvăluirile Bellingcat în timpul conferinței sale de presă: el s-a fâstâcit și a deviat până la punctul în care a început să spună adevărul, așa cum am văzut.

Și adevărul, așa cum credea el, a fost că, din moment ce CIA urmărea serviciile de securitate ale Rusiei, atunci, desigur, și FSB putea să-l urmărească pe Navalny.

Ceea ce spunea Putin nu era o negare, ci o scuză. Scuza unui lider frustrat, care știe că oamenii săi mint, și că el trebuie să acopere acest lucru. Și o face prin apelul la celălalt mit - atotputernica CIA”.

 
Revista presei internaționale din 23 decembrie 2020