Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comunitatea Europeană s-a fondat pe cărbune și oțel, noua UE va avea vaccinul și planul de relansare

vaccin_ue.jpg

Image source: 
Facebook / European Commission

După aprobarea pentru primul vaccin coronavirus, statele UE intenționează să înceapă programele de vaccinare pe 27 decembrie. Presa europeană vede, de asemenea, această mișcare ca pe o piatră de hotar, notează Eurotopics, care realizează un grupaj pe această temă:

Iată un alt motiv pentru care aderarea la UE a meritat, subliniază ziarul croat Večernji List.

„La început a existat Comunitatea Cărbunelui și Oțelului, din care a rezultat Uniunea Europeană . Noua generație europeană va consta dintr-un țesut conjunctiv diferit de cel al cărbunelui și oțelului: și anume vaccinul achiziționat și distribuit în comun împotriva Covid-19 și planul de recuperare, care se bazează pe ideea că în această criză gravă nimeni nu va fi lăsat cu mâna goală. Este greu de imaginat că Croația ar fi primit atât de multe doze de vaccin fără sprijinul pe care îl primește ca membru al UE. Ca să nu mai vorbim de banii pe care îi va obține pentru a-și reconstrui economia ”.

La Repubblica laudă gestul președintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden, de a se vaccina în public.

Ar fi frumos să vedem imagini similare în țara noastră. ... Fără răscoale populare, acuzații grosolane de favoritism sau primatul de castă. Nu se va întâmpla, nu suntem suficient de maturi pentru asta. Dar guvernul trebuie să știe că această campanie de vaccinare va fi testul său, criteriul de evaluare față de care se va măsura fragila guvernare a prim-ministrului Conte. Are obligația de a aduce întreaga țară în siguranță fără întârziere, fără a lăsa pe nimeni în urmă. Are guvernul acesta puterea să îndeplinească această sarcină istorică?”- se întreabă ziarul italian.

Dar, după cum observă situl bulgar News.bg, frica față de coronavirus este înlocuită acum de frica față de vaccin.

Aceasta este o primă observație: oamenii sensibili se tem de mântuirea de pericol la fel de mult cât se tem de pericolul în sine, dacă nu chiar mai mult. Motivul pentru aceasta este moartea definitivă a încrederii, pentru că nimeni nu mai crede în onestitate și intenții bune”.

În timp ce publicația spaniolă Infolibre își exprimă speranța că :

Până la Paștele viitor vaccinarea va fi construit o protecție suficientă pentru a ne putea deplasa . S-ar putea ca până în vară să purtăm doar măști în interior. Am trecut prin prea multe necazuri și suntem prea aproape de linia de sosire pentru a renunța acum. Poate că acesta va fi penultimul nostru efort ”.

Iar publicația Toute L'Europe amintește că între ianuarie și martie 2020, executivul european a mobilizat mai întâi fonduri din programul său de cercetare „Orizont 2020”, care au mers de la 10 până la 140 de milioane de euro. Apoi a prezentat o strategie globală de cercetare a vaccinului pe 16 iunie.

Aceasta a fost mai ambițioasă, deoarece a mobilizat o parte din cele 2,7 miliarde de euro din pachetul instrumentului european de ajutor de urgență.

Instituția planifica să găsească un vaccin în termen de 12 până la 18 luni. Dar laboratoarele investite în căutarea unui vaccin par să fi depășit chiar aceste așteptări.

 
Revista presei internaționale din 24 decembrie 2020