Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ceva a fost ”uitat” din Acordul Brexit și este extrem de important

pexels-freestocksorg-113885.jpg

Sursa imaginii: 
freestocks.org / Pexels

Acordul comercial dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană (UE), obținut greu în Ajunul Crăciunului, oferă un loc primordial circulației mărfurilor, dar puțin sau nimic pentru servicii. Iar acestea reprezintă 80% din economia britanică, atrage atenția Courier International, care propune un grupaj pe această temă din presa britanică  și americană.

Într-un interviu pentru Sunday Telegraph - primul de la semnarea acordului cu cei 27 - premierul britanic Boris Johnson a promis  că libertatea regăsită a Marii Britanii va însemna „oportunități pentru întreaga țară”. Dar el a recunoscut și că, atunci când vine vorba de servicii financiare, acordul „s-ar putea să nu funcționeze pe cât am vrea”.

The Economist crede chiar că ”Boris Johnson a făcut greșeala de a acorda prioritate pescarilor și industriilor, care sunt mai puțin importante din punct de vedere economic. Nu există aproape nimic în acordul pentru servicii financiare, cel mai mare sector exportator din Marea Britanie. Imensul sector financiar britanic va avea în continuare acces pe piața europeană. Dar acest acces nu va mai fi liber de obstacole. Multe companii britanice vor trebui să deschidă sucursale în UE dacă vor dori să-și continue afacerile acolo ”.

Concret, de la 1 ianuarie, „grupurile de servicii financiare cu sediul în Regatul Unit își vor pierde accesul automat la piața unică europeană”, explică Reuters. „Cele două părți au convenit că noul acces la piață va fi negociat în afara tratatului comercial”.

Negocierile se anunță dificile și ”accesul pe piața unică va fi acordat băncilor britanice, companiilor de asigurări și altor grupuri financiare numai dacă reglementările lor locale sunt considerate de Bruxelles ca fiind echivalente” cu cele în vigoare în UE, explică agenția de presă.

City-ul londonez „va pierde cel mai mare avantaj al aderării la UE: posibilitatea de a oferi cu ușurință servicii întregului bloc, dintr-o singură origine geografică”, observă și The New York Times. „O pierdere deosebit de dureroasă pentru Regatul Unit, care în 2019 a înregistrat un excedent de 24 de miliarde de dolari la nivelul UE cu privire la comerțul financiar și alte servicii”.

Bloomerg arată că ”dincolo de serviciile financiare, întreaga industrie a serviciilor - care reprezintă 80% din economia Marii Britanii - va trebui să facă față unor noi costuri și obstacole birocratice. De exemplu, calificările lucrătorilor din aceste sectoare nu vor mai fi recunoscute automat în UE”.

Iar Financial Times spune că „Brexit-ul este, din multe puncte de vedere, echivalentul englez al angajamentului lui Donald Trump „ Make America Great ”. Marea diferență este că, spre deosebire de președinția domnului Trump, Brexit este pentru totdeauna. Pare aproape sigur că va afecta ireversibil prosperitatea și influența Regatului Unit. Dar abia acum o vom vedea. Să observăm și să învățăm ”.

În timp ce pentru Le Monde, City-ul este o victimă a logicii intrinseci a Brexit-ului.

În referendumul din 2016, niciunul dintre detaliile părăsirii UE nu a fost definit de Brexiteri. Doar un slogan vag: „preluați controlul”.

Problema principală a fost revenirea suveranității. Chiar și astăzi, domnul Johnson o repetă: „Marea Britanie trebuie să-și controleze complet propriile legi. "

Această atitudine, justificabilă din punct de vedere politic, are consecințe economice. Imediat după referendum, City-ul spera să păstreze faimosul „pașaport financiar”, care îi permite vânzarea de produse financiare în întreaga UE.

Dar acest lucru îi obligă pe britanici să aplice în continuare regulile economice europene. Inacceptabil, în numele suveranității”.

 
Revista presei internaționale din 29 decembrie 2020