Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit și cele două viziuni asupra suveranității. Plus: China începe marea vaccinare fără produse omologate

2020-12-24t164111z_1911697410_rc2stk9j9o3z_rtrmadp_3_britain-eu-johnson.jpg

Boris Johnson
Boris Johnson
Sursa imaginii: 
Reuters News Picture Service - RNPS / Paul Grover

Semnarea de către președinții Comisiei Europene și Consiliului, a acordului comercial post-Brexit este subiectul care face primele pagini ale presei europene. O altă temă de interes: China anunță cifre cu mult mai mari ale victimelor epidemiei, față de ceea ce recunoscuse inițial.

 „Aceasta este o zi istorică pentru Marea Britanie”, notează Daily Express.

Acordul păstrează zero tarife și zero cote pe piața unică a UE de 450 de milioane de consumatori , mai scrie ziarul britanic.

Pentru revista The Economist, Brexit-ul a contrapus două viziuni ale suveranității. ”Domnul Boris Johnson s-a bucurat de faptul că Marea Britanie a câștigat abilitatea neîngrădită de a-și scrie propriile legi. Doamna von der Leyen a sugerat, în schimb, că suveranitatea era cel mai bine asigurată prin „punerea în comun a forțelor noastre și acțiunea în comun într-o lume a marilor puteri”. Ambii au vorbit însă despre parteneriat și menținerea unei alianțe strânse”.

Iar ziarul francez Les Echos atenționează că transportul rutier ar putea fi lovit cel mai rău ca urmare a Brexitului. La 1 ianuarie la miezul nopții, Regatul Unit părăsește uniunea vamală cu UE. Pentru cele 4,5 milioane de camioane care tranzitează Canalul în fiecare an, noile formalități vor reprezenta un adevărat obstacol, cel puțin în primele luni.

Presa internațională își îndreaptă atenția și către China, stat care tocmai a recunoscut că numărul victimelor epidemiei din orașul Wuhan este, în realitate, de zece ori mai mare decât recunoscuse inițial.

Potrivit Bloomberg,  aceasta înseamnă că orașul cel mai afectat din China este încă vulnerabil la Covid-19.

De la înlăturarea focarului din Hubei, China a stăpânit în mare măsură coronavirusul,  începând din aprilie, prin eliminarea agresivă a contractelor și testarea rapidă a milioane de oameni în câteva zile.

The Guardian reamintește că încă din aprilie, un studiu realizat de academicienii din Hong Kong menționa că criteriile inițiale de diagnostic pentru identificarea bolii erau foarte restrânse și au fost revizuite în mod repetat pe măsură ce noi informații despre boală deveneau disponibile și pe măsură ce capacitatea de testare în laborator a fost extinsă.

Studiul estimează că peste 232.000 de persoane ar fi putut fi infectate în primul val de Covid-19 în China continentală, de patru ori mai mult decât cifrele oficiale.

Înregistrarea și raportarea numărului de cazuri a fost o problemă în numeroase țări, dar China a fost acuzată în special de lipsă de transparență, mai ales că a vizat medicii și jurnaliștii care au încercat să răspândească informații despre focar.

Organizația Mondială a Sănătății trimite o misiune de constatare a faptelor la Wuhan, de la începutul anului viitor, iar alte guverne fac presiuni pentru ca aceasta să fie robustă și independentă, mai scrie The Guardian.

”China are tot ce-i trebuie pentru a vaccina milioane, cu excepția unor vaccinuri aprobate” – iată un titlu din The New York Times.

În toată țara, guvernele locale intenționează să inoculeze 50 de milioane de doze până la începutul anului viitor.

Dar vaccinurile nu au fost aprobate oficial. Spre deosebire de concurenții lor occidentali, majoritatea companiilor chineze nu au dezvăluit date din studiile clinice în stadiu târziu care ar arăta dacă vaccinurile lor sunt eficiente. Cu o excepție: compania Sinopharm, de stat, a publicat miercuri o serie de concluzii, cu detalii minime.

Și Le Monde transmite că Grupul chinez Sinopharm a anunțat că unul dintre vaccinurile sale împotriva Covid-19 are o eficiență de 79,43%, o cifră mai mică decât cele ale concurenților săi Pfizer-BioNTech (95%) și Moderna (94, 1%).

Sinopharm este prima companie chineză care a raportat cifre privind eficacitatea unui vaccin.

China, unde noul coronavirus a apărut pentru prima dată acum un an, a investit resurse enorme în dezvoltarea vaccinurilor, pe care a promis că le va transforma într-un „ bun public global”.

Țara, care a stopat epidemia la ea acasă, a trebuit să efectueze studii clinice în țările în care circulația virusului rămâne intensă. Cinci vaccinuri chineze se află în prezent în studii clinice de fază 3.

Sinopharm nu a specificat dacă aceste studii au fost finalizate pentru acest prim vaccin. Peste un milion de persoane au fost deja vaccinate în China cu produse pe care autoritățile nu le-au validat încă.

 
Revista presei internaționale din 31 decembrie 2020