Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Este vaccinarea prea lentă în Uniunea Europeană?

vaccin_italia.jpg

In Italia prima persoană vaccinată a fost Maria Rosaria Capobianchi, directorul Laboratorului de Virologie al spitalului Spallanzani, 29 decembrie 2020
Image source: 
Facebook / European Commission

Tema îi preocupă pe comentatori, de vreme ce în țările membre, ritmul vaccinărilor anti-Covid face obiectul unor critici crescânde.

După cum arată Eurotopics, țările membre ale UE sunt în urma Israelului, Statelor Unite și Marii Britanii în ceea ce privește numărul de doze injectate raportat la suta de mii de locuitori. Ceea ce îi face pe unii comentatori să exprima critici, pe alții să ofere explicații.

În Corriere della Sera, scriitorul Antonio Scurati, care locuiește la Milano, se întreabă ”cum se face că tocmai Lombardia, regiunea cea mai puternic lovită de pandemie, după ce a eșuat lamentabil în campania de vaccinare împotriva gripei, pare să fie pe cale să eșueze și în campania de vaccinare împotriva Covid".

Și în Belgia, ziarul De Standaard critică lentoarea procesului de vaccinare:

„Este evident că e vorba de o cursă, care constă în vaccinarea unui număr cât mai mare de oameni într-un timp record, altfel am putea vorbi de neglijență. ”

Iar The Irish Independent solicită statelor membre să-și schimbe strategia de vaccinare și să inoculeze prima doză unui număr cât mai mare de oameni:

„Laboratorul Pfizer recomandă un rapel la 21 de zile după prima injecție. Mai mult, datele clinice indică faptul că o singură doză ar putea proteja deja 90% din complicațiile legate de boală.

Știind că în curând vom avea mult mai multe cantități de vaccin, pare de preferat să administrăm prima doză cât mai multor persoane care au nevoie de ea.

Dacă am urma exemplul Israelului, care a vaccinat deja 15% din populația sa, ne-am putea gândi la o redeschidere a societății până la sfârșitul lunii februarie ”.

În schimb, Tageszeitung recomandă răbdare:

„La toamnă, nimeni nu putea spune ce vaccin a fost aprobat mai întâi. Mai mult, decizia de a da Comisiei Europene sarcina de a comanda cea mai mare parte a vaccinului a fost bună. Să ne imaginăm pentru o clipă resentimentul care s-ar fi dezlănțuit la Varșovia dacă Germania și-ar fi adjudecat toate vaccinurile. Europa suferă deja suficient de naționalismul obtuz fără a mai fi nevoie și de șovinismul sanitar".

Un îndemn la răbdare și în ziarul elvețian Blick:

”Orice mic strănut devine o problemă majoră, un „dezastru”, un „eșec”. Criticile și sugestiile de îmbunătățire sunt legitime.

Dar, dragi reclamanți: mii de oameni lucrează din greu în fiecare zi pentru a ne asigura că toți putem duce în curând o viață fără restricții.

Dragi cercetători, lucrători din fabrici, specialiști în logistică: Vă mulțumim că ați făcut acest lucru posibil! Sperăm că suntem în etapa finală a acestei nenorocite crize. Avem nevoie acum de o ultimă mare doză de răbdare. ” (Sursa: Eurotopics).

În Franța, Le Monde salută efortul uman și financiar extraordinar, care a permis laboratoarelor să ducă la capăt cercetări a căror rentabilitate nu era garantată:

”În plan politic și diplomatic UE a evitat o cursă pentru vaccin între statele membre, care ar fi avut consecințe chiar mai dezastruoase decât cele cauzate de lipsa de măști din primăvară.

Este ușor să ne imaginăm inegalitățile și impactul asupra prețurilor pe care le-ar fi generat concurența nereglementată între statele membre.

Aceasta este, fără îndoială, alături de planul masiv de stimulare a economiilor, cea mai bună decizie luată de UE în 2020.

Până și Ungaria, care provocase Bruxelles-ul primind cu fanfară o primă livrare de vaccinuri Sputnik în noiembrie, a optat în cele din urmă pentru vaccinurile distribuite și autorizate de UE”.

 
Revista presei internaționale din 5 ianuarie 2021