Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mai are vreun rost demiterea lui Trump? Plus: cine este campioana Europei la vaccinare

president-trump-official-portrait.jpg

Image source: 
whitehouse.com

Cu câteva zile înainte de învestirea oficială a lui Joe Biden, democrații vor să inițieze proceduri de demitere și punere sub acuzare împotriva lui Donald Trump. După cum constată Eurotopics, presa europeană este împărțită în ceea ce privește justificarea și calendarul unui asemenea proces – mai ales că președintele în exercițiu a fost deja sancționat prin vot.

Este o obligație simbolică, dar nu numai, scrie publicația poloneză  Polityka: ”Oricum ar fi, este vorba de protejarea țării în fața acțiunilor periculoase și dăunătoare ale unui președinte imprevizibil. Punerea sub acuzare ar putea ajuta, de asemenea, forțele de securitate în a contracara o nouă încercare de lovitură de stat a lui Trump".

În Austria, Die Presse consideră că procedura de punere sub acuzare nu este esențială: „Alegătorii americani l-au eliminat deja pe Trump. Joe Biden va depune jurământul pe 20 ianuarie. Procesul de destituire nu are nicio șansă să fie finalizat. Iar Trump nu merită atât de multă atenție. Într-adevăr, cei care nu sunt în măsură să respecte regulile ar trebui să fie eliminați pentru totdeauna din jocul democratic. Dar aceasta este o sarcină pentru Partidul Republican”, este de părere ziarul austriac.

Și cotidianul spaniol La Vanguardia crede că ar fi mai bine ca Partidul Republican să fie lăsat să-și spele rufele murdare în familie: „Ar fi bine dacă Trump ar fi ștampilat pentru infamul asalt al Capitoliului, pe care l-a încurajat și ar fi stigmatizat pentru ce este el: un individ nepotrivit pentru a exercita funcții publice. Dar cel mai bun mod de a realiza acest lucru poate să nu fie o acțiune de acuzare, ci o repudiere din partea republicanilor”. (Sursa: Eurotopics).

 

Cine este campioana europeană la vaccinare?

Ei bine, cu aproape 720.000 de doze administrate, premiul merge la Italia, susține Courrier International. Dar și Danemarca ar putea revendica acest titlu, potrivit altor publicații.

Italia a fost, într-adevăr, prima țară europeană care și-a carantinat populația , la începutul lui martie 2020 și a înregistrat și cele mai multe decese legate de Covid-19 din UE (aproape 80.000).

Dar, așa cum explică Il Fatto Quotidiano, „Italia este astăzi prima țară europeană la numărul de vaccinări efectuate, chiar înainte de Germania, care vine pe locul doi. Peste 700.000 de persoane primiseră prima injecție până pe 12 ianuarie, ceea ce corespunde cu peste 70% din  dozele primite”.

Pe aceeași temă, însă, ziarul online Il Post atrage atenția că o altă națiune europeană s-a dovedit a fi chiar mai virtuoasă decât Italia, dacă luăm în considerare procentul din populație care a primit prima doză și nu numărul total. De fapt, din 11 ianuarie, Danemarca vaccinase aproape 116.000 de persoane. O cifră mult mai mică decât cea din Italia, dar care, comparativ cu o populație de numai 6 milioane de locuitori, corespunde cu 2% din totalul locuitorilor țării, față de 1,2% pentru Italia.

Deocamdată, spre deosebire de Paris, Roma a decis să concentreze eforturile acestei prime faze de vaccinare asupra lucrătorilor din domeniul sănătății. O diferență care poate explica parțial întârzierea acumulată de Paris.

Totuși, după cum scrie Le Figaro, controversa rămâne puternică în ceea ce privește ritmul lent al campaniei de vaccinare din Franța. Mai ales că începutul anului școlar și revenirea din vacanța de sărbători, împreună cu amenințarea unei noi tulpini, mai contagioase, ridică temerile unei reveniri a epidemiei:

”Cu peste 130.000 de persoane vaccinate până pe 11 ianuarie, potrivit ministerului sănătății, guvernul este acuzat că a implementat o strategie prea lentă și prea precaută în comparație cu unii dintre vecinii săi europeni.

De exemplu, Olanda - care a început să vaccineze mai târziu , de-abia din 6 ianuarie - a ajuns deja din urmă Franța”.

Iar Le Point vorbește la rândul său despre ”exemplul danez”.

Regatul și-a propus să își vaccineze populația cât mai repede posibil. Cu succes, deja. Circa 2% dintre danezi au primit prima doză.

 
Revista presei internaționale din 13 ianuarie 2021