
Presa internaţională
O nouă carantină pe întinsul Europei? Plus: de ce Donald Trump este un perdant al istoriei
carantina_europa.jpg

Publicația reia o informație a cotidianului popular german Bild, potrivit căruia Angela Merkel a declarat în timpul unei ședințe a CDU că o prelungire a blocării de la 8 la 10 săptămâni nu poate fi exclusă.
În orice caz, avertizează Le Point, criza „istorică” a coronavirusului va continua în 2021, așa cum a avertizat deja cancelarul într-un mesaj de Anul Nou plin de emoție.
După sărbători, cazurile de Covid-19 au explodat și în Spania. Cu 436 de infecții la 100.000 de locuitori, rata incidenței a atins deja nivelul său de la mijlocul lunii noiembrie, în inima celui de-al doilea val, observă Courrier International.
De atunci, notează ziarul El Español, lucrurile s-au complicat în spitale:
”Situația este tensionată în aproape toate regiunile, în special Madrid, Valencia, Catalonia, La Rioja și Insulele Baleare.
Iar întrebarea care se pune acum este: în ce fază a celui de-al treilea val ne aflăm? Se pare că de-abia la început: efectele petrecerilor de Crăciun și Revelion sunt deja vizibile în statistici, dar nu și cele date de evenimentele din noul an – cum ar fi furtuna care a blocat o jumătate din țară.
Multe persoane au fost, fără îndoială, împiedicate să meargă la un spital sau la un centru de screening”, scrie ziarul spaniol.
Iar Le Monde semnalează revenirea bruscă a epidemiei în Republica Irlanda - țară care la începutul lunii decembrie apărea ca un model de bună gestionare a situației sanitare.
Motivul reapariției bruște a virusului este „probabil legat de o combinație de factori”, afirmă specialiștii citați de Le Monde.
”Este posibil ca varianta engleză să fi contribuit la creșterea foarte puternică a contaminării, fiind acum responsabilă pentru 44% din cazurile noi.
Dar, mai presus de toate, ar trebui să căutăm motivele în relaxarea regulilor de Crăciun”, spun aceiași experți.
”Irlandezii s-au întors pub-uri și restaurante, la famiile lor din mediul rural, alții s-au întors din străinătate. A fost multă mișcare, multă interacțiune socială. "
*
Continuăm cu câteva considerații legate de situația din Statele Unite.
”Donald Trump este un perdant al istoriei” – iată titlul pe care îl găsim în revista L'Obs.
”Donald Trump este o întruchipare a nostalgiei toxice pentru o America dominată de albi, înarmați cu o Biblie și o pușcă. El însă, știe să cultive acest sentiment reacționar folosind mijloacele de comunicare din secolul XXI. Aici stă priceperea lui. Dar asta nu-l face un câștigător istoric.
Câștigător în ficțiunea reality-show, Donald Trump este un ratat în realitatea politică. Partidul republican, care l-a urmat prea mult, este rupt în două. La fel și electoratul său.
Pe de o parte, republicanii legaliști; pe de altă parte, trumpiștii preponderent evanghelici care își plasează Dumnezeul, ca garant al tradițiilor americane, deasupra Constituției și se agață de teoria conspirației”.
Der Spiegel comentează că atacul asupra Capitoliului s-a dovedit departe de a fi ceva imprevizibil:
”A fost incitat, susținut și trâmbițat de președintele Statelor Unite, a cărui sarcină este de fapt aceea de a-și proteja poporul de rău.
Însuși Trump a fost cel care, vorbind de pe un podium în fața Casei Albe, și-a încurajat adepții să meargă pe Capitoliu.
Dar chiar și mulți republicani au încetat să creadă în narațiunea fraudelor, dacă au crezut-o vreodată cu adevărat. Dar chiar și așa, pentru milioane de americani, Joe Biden nu este președintele ales legal al Statelor Unite”.